22.12.2014 / 11:00

Ahmed KAYMAK

Doktor Civanım

Bu yazımı kaleme alırken çok düşündüm. Çok tepki alacağımın da altını çizerek başlıyorum. Başlığı usta oyuncu Kemal Sunal’ın bir filminden esinlendim. Dikkat ettim de yazılarımda beş veya altı kez doktora şiddetten bahsettim. Hiçbir doktor arkadaştan tık çıkmadı. Tabii aralarında duyarlı olanları var ama oran çok düşük.

 Bakın bir banka yazdım, ismini şifrelememe rağmen adamlar uyandı. Yer yerinden oynadı aşırı hassasiyet gösterildi. Bir hemşireyi yazın durum aynı olur, hemen tepki verirler. İşçiler bu konuda en hassas kesimdir. Yazın bakalım yeri göğü oynatırlar, organizedir ve hemen refleks verirler.

Buradan doktorlara geçelim, doktorlar konusunda bilinçaltım beni hep yanıltmıştır. Onları daima zeki akıllı sınıfına koyduğumuz ve ellerine muhtaç olduğumuz için belki de.
Fakat sıra dışı bir doktor arkadaşım, tüm bunları yıktı. Nasıl mı?
Anlatalım efendim…

Bir doktorun eğitimi yetişmesi, aileye maliyeti epey yüksektir, yaş olarak da maddi olarak da bu böyle; iş kazanca geldi mi orada durun. Sağlık reformundan önce doktor ya bir hastanede çalışır ya da muayenehane açardı. Vasat doktorlar hasta muayene eder maaş alırlardı. Biraz kaliteli olanları özel muayenehane açardı. Günde 10 hasta baksan 100 liradan günlük 1000 lira gibi bir gelir. Bazı doktorlardan randevu almak problemdi, o kadar yoğun olurdu. Hele bazıları hem hastane hem muayenehane ile bu durumun daha ötesinde kazanırlardı.

AB Uyum yasaları Aile hekimliği adı altında bir sistem evrilmeden Türkiye’ye devşirildi. Ki bunun altında para babalarının, doktorların kazancına göz dikmesinin de etkisi vardır. Akşama kadar hasta muayene ettiler tanesi 46 kuruştan ayda yaklaşık dört bin hasta akşam olunca acil nöbetine saati yedi liradan. Kitap okunmayan bir ülkede adamların okuduğu kadar sen kütüphane oku aldığın para trajikomik. Dahası kalk birde üzerine sopa ye (Yer misin yemez misin). Eğer doktor hasta olursa hastanın ne olacağı malum. Hipokrat’ın yeminini güncellediği hakkında düşündürücü ve bir o kadar komik bir yazı yazdım bu doktor arkadaşların refleksini ölçme adına yazılmış kısa bir yazıydı. Facebook’ta internet ortamında. Çiçeği böceği, olur olmaz hayatında hiç karşılaşmayacağı şeyleri, başka insanların sözleri onlarca yüzlerce beğeni ve yorum toplarken, bizim Hipokrat sönük kaldı. Kendine Fransız bir güruh var ortada. Hani bir söz var “Bu kadar cahillik ancak okumakla olur” durumları aynen öyle.

AKILLILIĞIN LÜZUMU YOK

Bir yazıya yorum yazdım doktor arkadaşlar google’dan bak diyor. Doktor civanım benim, ben içsellik ve felsefeden bahsediyorum kendime göre us su sorguluyorum . İnternet ne bilsin benim düşüncemi? Sevgili İNTER-NETTİN iki kere ikiden bahsetsem o işi küçük bir hesap makinesi de görür. Senin mantığınla televizyonda Kâbe yayınlanırken etrafında iki dön bak hacı oldun dimi, bu kıyağı da unutma.

Buralara nereden geldik biliyor musunuz? Eğitim sistemi, inek ve papağan öğrenciyi zeki diye sisteme kakaladı. Sorgu yok, algı yok, laboratuar yok, deney yok, gözlem yok, kitap ezberle okul geç, iki kere iki her zaman uzayda bile dört bunu ve bazı formülleri ezberle şampiyonsun. Akıl küpüsün ve böyle bir sistemde papağanlar, inanın eğitimin tozunu attırırlar. Deneye ve analitik düşünceye dayanmayan, yetenek ve pratikle desteklenmeyen bu sistemde ilk hasta elinizde ölünce ve ilk kalp krizinde apışırsınız, hemşireler yerden toplar sizi. İstatistiklere göre en çok yüksek okul terki tıp 5 ve 6’ncı sınıflarda yaşanıyor, valla ben istatistiklerin yalancısıyım aynaya kızılmaz.
Sevgili doktor civanımlar biraz hakkınızı arayın. Bu konuda utanmayın işçilerden kurs görün biraz, o kadar megaloman olmaya da gerek yok, gidin görün. MEE MEE-MUR kafası, sizi bir yere götürmez Bu sistemde kimse size ağlamadan mama vermez. Sizi para babası özel hastane sahiplerinin kucağına iter. Sizler

 
YORUMLAR
  • Bu içeriğe 3 yorum yapıldı.
  • Dr.Celal HOŞ 2014-12-26 01:13:42

    Ben, hem öğretmen ve hem de tıp doktoruyum.Tesbitlerinize aynen katılıyorum.Söylediğiniz gibi yapıyorum.Eğitim ve öğretimimi de aynı ciddiyette yürüttüm.Amatör bir hukukçu oldum.Her dönemde idarenin haksız uygulamalarına karşı hukuk mücadelesi yaptım.Çoğu davayı da tek başıma kazandım.Avukatsız.

  • efe bulut 2014-12-24 08:55:23

    iyi doktor muayene açardı, vasat olanlarda devlet hastanesinde çalışırdı ???!!! çok özensiz yapılmış bir genelleme. şu an da da devlet te çalışanlar vasat yine, iyilerde özel hastanede herhalde. kamuda çalışan o kadar hekime hak etmediği bir sıfat yakıştırmışsınız.

  • ilhan 2014-12-22 14:35:42

    Doktorlar,yeterince tepki gösteremiyorsa,bu,onların vaktinin olmadığındandır.Ne yorum yazısı okuyacak vakitleri var,ne de yorum yazacak.Gece gündüz çalışmaktan,gündemi takip edemiyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları

>> Yoruldum dinlenmekten - 21.05.2020
>> Korona günlükleri - 13.04.2020
>> Aptal kutusu - 22.11.2019
>> Fırça - 31.10.2019
>> GEL DE YAZMA - 09.09.2019
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar