24.07.2015 / 11:47

Ahmed KAYMAK

Ah Şu Turizmin Halleri

Turizm sektörünü bacasız fabrika diye tabir ederler. Evet, ne kadar doğrudur ama bir o kadar da risklidir.

Side’de iken Crystal Sunset ve Sunrise otellerini biraz inceleme fırsatım oldu. Bu otellerin sahipleri gerçekten iyi işler yapıp bu sektöre iyi bir para ve emek yatırımı yapmışlar.

Savaş kapımızdayken hemen bu sektör size tepki verir, nankördür, rezervasyonlar iptal olur, falan filan yani hizmet sektöründe bu işler böyledir. Dahası müşteri memnuniyeti de üzerine eklenince bu işi yapanlara şapka çıkartırsınız.

Unutmadan, bir o kadar kişiye de istihdam olanağı vardır.
Çakma beş yıldızlı otellerin yanında, Crystal Sunset ve Sunrise beş yıldızı hak ediyor. Personel yemekhanesine kadar kalite hakim, tek handikapları alt düzey yöneticileri yani ŞEF diye ortalıkta gezinen o kadar insan var ki, üstelik eğitimsizler. Alttan gelen kaliteli elemanları ise kendi mevkileri için hemen harcıyorlar. Olmadı başka birime kaydırıyorlar.

Bunun dışında üst düzey yöneticileri çok kaliteli, örneğin gece sorumlu müdürü Cenk Bey.
İşe yeni başlayanlara hiçbir eğitim verilmeden iş isteniyor. Housekeeper ofisinde her gün bu temizlik ve hijyenden sorumlu görevliler, kalitesiz şefler tarafından uyarma ismi altında bir ritüelmişcesine devamlı azarlanır.

Ben “Kalite, kaliteli insanların işidir” dediğimde aldığım cevap;
“Biz (mal) larla çalışmayı seviyoruz” oldu. Tabii ki bu sözler, tüm Crystal otellerini bağlamaz ama kalitesine ve ismine gölge düşürür. Alın işte kapasitesiz bir yönetemeyicinin marifetleri…

Eskiden Alman turist çok iken, şu an genelde Rus ve Arap turist çoğunlukta.
Bunun dışında otelin mimarisi, dizaynı havuzundaki gemiden yemeklerine kadar her şey çok güzel. İnsanların sahile taşınması, kısaca her şeyiyle beş yıldız…

Yemekler deyince PİSBOĞAZ BİR GURME olmak varmış, ne yapalım bizde Türkiye’de belki bir ilk olur, bir de bu açıdan değerlendirelim dedik.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Yoruldum dinlenmekten - 21.05.2020
>> Korona günlükleri - 13.04.2020
>> Aptal kutusu - 22.11.2019
>> Fırça - 31.10.2019
>> GEL DE YAZMA - 09.09.2019
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar