A24.com.tr » eğitim » Üniversite'lilere burs müjdesi

Üniversite'lilere burs müjdesi

Üniversite'lilere burs müjdesi

Üniversitelerde yeni eğitim döneminin başlamasına az bir zaman kaldı. Toplam 6 milyon üniversite öğrencisi var. Okulların açılmasıyla 'burs bulma' maratonu da hız kazanacak.İşte burs veren kurumlar

 LİSANS ÖĞRENCİLERİNE

Vehbi Koç Vakfı, sadece lisans öğrencilerine burs veriyor. Miktar geçen yıl 460 liraydı. Ödemeler Aralık, Şubat ve Mayıs'ta yapılıyor. Başvurular, 1-30 Eylül'de alınacak. Her yıl yeni eğitim dönemi başında üniversitelerin burs ofisleri veya fakülte sekreterlikleri duyuruları yayımlıyor. Başvuru koşulları ise şöyle: Maddi yardıma ihtiyaç duyulması, disiplin cezası olmaması, başka burs almamak ve başarı notunun 100 üzerinden en az 60; 5 üzerinden 3.00; 4 üzerinden 2.50 olması. Mezun olana kadar Sabancı Vakfı, her yıl 400'ü yeni olmak üzere, toplamda 1500 üniversite öğrencisine karşılıksız burs veriyor. Burslar, üniversiteye ilk girişte başlayıp, öğrenci mezun olana kadar devam ediyor ve her yıl Ekim-Haziran ayları arasında 9 ay ödeniyor. Geçen eğitim yılında aylık burs miktarı lisans öğrencileri için 410, ön lisans öğrencileri için aylık 210 lira idi. Yeni burs tutarı Eylül'de belirlenecek. Başvuru genellikle Eylül'de olmakla beraber, öğrencilerin üniversiteye ilk kayıtlarını yaptırdıktan sonra duyuruları dikkatle takip etmeleri öneriliyor. Başvuru 3 Ekim'de 21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) bursu için başvurular, 3-5 Ekim tarihinde alınacak. İlkokul öğrencilerine 50, ortaokula 75, liseye 100, üniversitelilere ise 200 lira burs veriliyor. Bursiyerlere rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti, ücretsiz tiyatro, konser, sinema, gençlik kulübü etkinlikleri gibi imkanlar da sunuluyor. Yılda 750 öğrenci Anadolu Vakfı bursu yılda 750 öğrenciye veriliyor. 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında ise 350'ye yakın yeni öğrenciye burs verilecek. Başvurular her yıl 1-30 Eylül arasında 'anadoluvakfi.org.tr' adresinden 'Burs Başvuru Sistemi' üzerinden online alınıyor. 375 lira olan aylık burs miktarı 9 ay boyunca ödeniyor.

Türk Eğitim Vakfı

Türk Eğitim Vakfı'nm (TEV) beş farklı burs programı var. TEV, desteğe ihtiyacı olan, üniversite, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencilerine yükseköğrenim bursu veriyor. Burs bu yıl aylık 480 lira. Vakıf, başarılı, dereceye girmiş öğrencilere özel burs imkanı sağlıyor. Bu kapsamda verilen burs tutarı aylık bin 120 liraya kadar çıkıyor. Başvurular 1-30 Eylül arasında, TEV'in internet adresinden yapılabilecek.

Formlar okullarda

Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı (ALEV), üniversite öğrencilerine iki çeşit burs sağlıyor. Bunlar, 'Dr. Üzeyir Garih Bursu' ve 'ALEV Bursu'. ALEV bursları karşılıksız. Başvuru için öğrenciler, üniversitelerin burs ofislerinden aldıkları ALEV Burs İstek Formu'nu dolduruyor. Geçen yıl burs tutarı aylık 360 liraydı.

12 ay süreyle ayda 400 lira

'Çelikel Eğitim Vakfı', 'Alev Topları Programı'nın bu yılki başvuru süreci için çalışmalarına başladı. Programa başvurular, 31 Ağustos'a kadar devam edecek. Program kapsamında öğrencilere yılda

12 ay süreyle ayda 400 lira burs ile pek çok kişisel, kültürel ve sosyal gelişim imkanı da sağlanacak. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), bu yıl Türkiye genelinde 1000 öğrenciye burs verecek. Tutar yöresel farklılıklara göre aylık 150-200 lira arasında değişiyor. Süresi ise Eylül ve Haziran arası olmak üzere 10 ay. Başvurular 20 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında öğrenim görülen üniversitelerin bulunduğu il ve ilçelerdeki ÇYDD şubelerine yapılacak. Detaylı bilgiye 'cydd.org.tr' internet adresinden ulaşılabilir.

KARŞILIKSIZ VE GERİ ÖDEMESİZ

Kredi ve Yurtlar Kurumu, karşılıksız burs veriyor. Geçen yıl aylık 400 liraydı. Ön lisans, lisans, açıköğretim (sadece öncelikliler; şehitgazi çocuğu, anne-babası vefat edenler, vb.), dikey geçiş smavı ile ara vermeden kayıt yaptıranlar, yüksek lisans ve doktora yapanlar, vakıf üniversitesi öğrencileri, LYS sonucunda her alanda ilk 100'e girenler, üniversite kontenjanından bildirilenler, milli olmuş amatör sporcular, ikinci öğretimde okuyanlar burstan yararlanabiliyor.

TÜBİTAK'ı unutmayın

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), LYS'de ilk 5 bine giren öğrencilere aylık 2 bin lira burs verecek. 5 bin ile 10 bin arasında burs miktarı bin 500 lira olacak. MF'de 10 bin-20 bin sıralamasında olup temel bilimleri seçenlere 1000, 20 bin-25 bin arasındakilere 750 lira verilecek.

Staj imkanı da var

Tekfen Vakfı, her yıl maddi desteğe ihtiyaç duyan 500 başarılı öğrenciye karşılıksız burs veriyor. Öğrencilerin 5-25 Eylül tarihleri arasında 'tekfenburs.com' adresinden başvuru yapmaları gerekiyor. Bursiyerlere, Tekfen Grup Şirketleri'nde staj imkânı da sağlanarak, iş yaşamında ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri geliştirmelerine destek olunuyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üçe giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verecek. Aylık 600 lira olan burs 12 ay ödenecek. 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerinde toplam 210 program bulunuyor.

YORUMLAR
  Burun kanamasını 5 dakikada durduran etkili yöntemler
Burun kanamasını 5 dakikada durduran etkili yöntemler