A24.com.tr » yaşam » Üç aylar ne zaman başlıyor orucu ne zaman tutulur? Regaib kandili hangi gün

Üç aylar ne zaman başlıyor orucu ne zaman tutulur? Regaib kandili hangi gün

Üç aylar ne zaman başlıyor orucu ne zaman tutulur? Regaib kandili hangi gün

İslam aleminin heyecanla beklediği üç aylar ne zaman başlıyor? Üç aylarda oruç tutmanın fazileti neler? Regaip kandilinde oruç tutulur mu? İşte detaylar...

 30 Mart 2017 perşembe günü Regaib Kandili kutlanacak ve üç aylar başlayacak. Üç ayların ilk ayı da 'iyilik ayı' olarak nitelenen Recep ayı. Peki üç ayları nasıl karşılamak gerekir, üç aylar orucunu ne zaman ve kaç gün tutmak lazım? Regaip Kandili ile başlayan üç ayların fazileti nedir? Ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu bir diğer ismi tövbe ayı olan Recep ayının önemini, üç aylar orucunu ve Regaip kandilinin duası ve namazı hakkında bilgiler verdi.

Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili ve önemiyle başlayalım. Regaip Kandili'nin 2017 senesinde önümüzdeki hafta 30 Mart perşembeyi cumaya bağlayan gece kutlayacağız. Regaip Kandili üç ayların başlangıcı olmanın ötesinde tövbe kapılarının sonuna kadar aralandığı bir döneminde müjdecisidir. Regaip kelimesinin manalarından biri 'pek çok ihsan' demektir. Haliyle Regaip kandilinde bolca dua etip namaz kılanlar için bol bol ihsanlar vardı.

Kandil geceleri 'tövbe kapıları' açılır : Üç aylarda yer alan kandiller tövbe kapılarının açıldığı çok önemli gecelerdir. Bu dönemler çok istisnai dönemlerdir. Yolu düzeltmek, yanlışları örtmek için önümüze gelen bu fırsatı değerlendirmek gerekir. Kandil gecelerinin ibadeti eşsiz olduğu gibi ihsanı da öyledir. Bu üç aylarda ise Regaip Kandili ile başlayacağımız tövbe ve ihsan fırsat geceleri, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi ile sürecek.

Regaip Kandili fazileti ve önemi : Profesör Doktor Nihat Hatipoğlu Regaip Kandilinin önemini şu şekilde anlattı. "Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.

Üç ayları karşılama orucu nasıl kaç gün tutulmalı : Perşembe ve cumayı beraber tutmak uygun olur. Sadece bir gün oruç tutma imkânımız varsa, sadece perşembeyi tutabiliriz. İmam Kurtubi'ye göre gece önce, gündüz sonra gelir. Bu durumda alışkanlık haline getirilmedikçe cuma günü de Kandil için oruç tutulabilir. Hz. Nuh'un Recep ayında gemiye bindiği ve bu günü oruçla geçirdiği rivayetleri vardır.

İyilik ayı Recep ayının önemi : Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

Recep haram aylardandır çünkü : Tövbe suresinin 36. ayeti Recep ayına işaret eder. Ayet şöyledir; "Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse bu aylarda kendinize zulmetmeyin." Değişik hadislerde haram ayların (yani günahın ve kusurların özellikle daha feci olduğu, savaşlara bile ara verilmesi gereken ayların) içinde Recep de sayılmıştır. Haram aylar. 'Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep'tir.'

Recep ayı orucu ne zaman kaç gün tutulur? : İbn Abbas; Efendimizin bu ayda çok oruç tuttuğunu ifade ediyor. Hatta orucu hiç bırakmayacak zannederdik der. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak zannederdik. (Müslim) Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle haber verirdi: "Allah'ım Recep, Şaban'ı bize mübarek eyle, bizi Ramazan'a ulaştır.' (Ahmed, Müsned) Bu gece (Regaip gecesinin gündüzü) oruç tutana birçok sevap haberi verilmiştir.

Rahmet yağan geceler hangileri : Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ki her gece güzel olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl ki Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının ilk perşembesi ve belli zamanlar da öylece özeldir. Bu dört geceye özel rahmet yağar:
- Kurban Bayramı'nın gecesi
- Ramazan Bayramı'nın gecesi
- Şaban ayının 15. gecesi (Beraat Kandili gecesi)
- Recep ayının ilk perşembe gecesi (Regaip Kandili gecesi)

2017 yılında Miraç Kandili ne zaman? : Diyanetin açıkladığı takvime göre bu sene Miraç Kandili pazar gününe denk geliyor. 23 Nisan 2017 pazar günü Miraç kandili olarak kutlanacak. Bu kandil gecesinde peygamberimiz göğe yükselmiştir ve dönüşünde müslümanlara namazı hediye olarak getirmiştir.

Beraat Kandili 2017 yılında ne zaman : Beraat Kandili en önemli gecelerden biridir. Bu sene Beraat Kandili 10 Mayıs 2017 çarşamba gününe denk geliyor. Beraat Kandili'nden iki hafta sonra yani 27 Mayıs cumartesi günü ise ramazan ayı başlıyor. İlk oruca 26 Mayıs cuma gecesi kalkılacak ve cumartesi günü ilk oruç tutulacak.

Kadir Gecesi 2017'de ne zaman : İslam aleminin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi 21 Haziran 2017 çarşamba gününe denk geliyor. Kadir Gecesi'nde kılınan namaz bir ömre bedel sayılırken edilen hiçbir duada geri çevrilmiyor. Kadir Gecesi'nin önemi Kuranı Kerim'in bu ayda indirilmesinden ileri geliyor.

Ramazan bayramı 2017'de ne zaman hangi gün başlıyor? : Bu sene Ramazan bayramı tatili hayli kısa olacak. Çünkü Ramazan bayramının birinci günü 25 Haziran 2017 pazar günü başlıyor. 26 Haziran pazartesi bayramın ikinci günü, 27 Haziran salı günü de bayramın üçüncü ve son günü oluyor.

Kurban Bayramı 2017'de ne zaman kaç gün tatil var? : Bu yıl ramazan bayramı gibi Kurban Bayramı tatili de 9 gün olmayacak. Kurban Bayramı birinci günü 1 Eylül cuma gününe denk geliyor. Kurban bayramı ikinci günü 2 Eylül cumartesi, üçüncü günü 3 eylül pazar, dördüncü günü de 4 Eylül 2017 pazartesi günü. Haliyle kurban bayramında uzun bir tatil yok. Sadece 30 Ağustos zafer bayramı ile birleştiği için bir gün uzamış olacak.

 

YORUMLAR
  Sahneleri ülke ülke fotoğraflıyor (Game Of Thrones'un peşinde)
Sahneleri ülke ülke fotoğraflıyor (Game Of Thrones'un peşinde)