A24.com.tr » medya » Türkiye basın özgürlüğünde dibe vurdu

Türkiye basın özgürlüğünde dibe vurdu

Türkiye basın özgürlüğünde dibe vurdu

Washington merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House, dünya genelinde basın özgürlüğünün durumunu araştırdığı 'Basın Özgürlüğü 2017' raporunu yayınladı.

Basın özgürlüğünün küresel olarak son 13 yılın en düşük seviyesine gerilediği belirtilen raporda, Türkiye’ye 100 üzerinden 76 puan verildi. Sıralamada en kötü puanı alan ülke ya da ülkeler 100 puan alıyor. Türkiye’nin geçen yılki puanı 71’di.

Türkiye basın özgürlüğünün en çok gerilediği ülkeler arasında yer alırken, Polonya, Burundi, Macaristan, Bolivya, Sırbistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile aynı grupta sayıldı.

‘İktidar, medyayı patronaj değişikliğine zorluyor’

Etiyopya ve Venezuela gibi ülkelerin yanısıra Türkiye’yi ‘otoriter’ diye niteleyen Freedom House, bu ülkelerin siyasi veya sosyal çalkantıları bağımsız ya da muhalif yayın organlarına baskı yapmak için mazeret olarak kullandığını belirtti.

Raporda Türkiye ve Macaristan gibi ülkelerdeki iktidar partilerinin kendilerine daha yakın bir medya sektörü yaratmak için medya kuruluşlarını zorunlu ya da şeffaf olmayan patronaj değişikliklerine zorladığı ifade edildi.

‘Türkiye’de bağımsız medyanın durumu daha da kötüleşti’

Basın özgürlüğü kategorilerinde ‘özgür olmayan’ ülkeler arasında yer alan Türkiye ile ilgili, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik darbe girişimi, bağımsız ve eleştiren medyanın hali hazırda vahim olan durumunu daha da kötüleştirdi. Başarısız darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL sırasında onlarca yayın organı kapatıldı, binlerce gazeteci ve medya çalışanı işlerini kaybetti, birçoğunun da yurt dışına çıkması yasaklandı. Gazetecileri Koruma Komitesi’ne (CPJ) göre, Aralık 2016 itibarıyla 81 gazeteci hapisteydi ve bu dünyadaki en yüksek sayıydı” ifadeleri kullanıldı.

Listenin başında Norveç, sonunda Türkmenistan var

Raporda basının en özgür olduğu ülke Norveç olurken, onu Hollanda ve İsveç izledi.

Basının sadece 13 ülkede özgür olduğu ifade edilen raporda, en kötü 10 ülke olarak Türkmenistan, Kuzey Kore, Özbekistan, Eritre, Kırım, Ekvator Ginesi, Küba, Suriye, İran ve Azerbaycan gösterildi. 

YORUMLAR
  Nobel ödüllü kadınlar
Nobel ödüllü kadınlar