A24.com.tr » » Tüm yönleriyle yurt dışında doğum yapmanın artıları eksileri

Tüm yönleriyle yurt dışında doğum yapmanın artıları eksileri

Tüm yönleriyle yurt dışında doğum yapmanın artıları eksileri

Son yıllarda trend haline gelen yurt dışında doğum yapma isteğinin avantajları olduğu kadar dezavantajlarının olduğu da bir gerçek. İşte yurt dışında doğum yapmanın artıları ve eksileri...

A24-ÖZEL Anne adaylarının son zamanlarda sıklıkla tercih ettiği suda doğum, ya da doğum anını kameraya alma isteği yerini yurt dışında doğum yapma isteğine bıraktı.

Birçok anne adayının hayalini süslyen ancak başta ekonomik nedenler olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleştiremediği yurt dışında doğum yapma isteğinin avantajları olduğu kadar dezavantajlarını da unutmamak gerek.

TÜRKİYE'DE BU AKIMI BAŞLATAN ÜNLÜLER OLDU

Yurt dışında doğum yapma isteği daha önce de belirttiğimiz gibi ekonomik açıdan daha iyi düzeyde insanların tercih edebileceği bir uygulama. Bu nedenle ülkemizde bu akımı başlatan kişilerin ünlü isimlerden oluşması hiçte şaşırtıcı değil.

Başta Deniz Akkaya olmak üzere Arzu Balkan, Güzide Duran, Sibel Can, Jülide Ateş, Nazlı Öztarhan ve Tuğba Ünsal doğum için Amerika’yı seçen isimlerden birkaçı. Amerika’nın yanı sıra Kanada ve Avustralya da yurt dışında doğum yapmak isteyenlerin uğradığı adreslerin başında geliyor.

NEDEN YURT DIŞINDA DOĞUM TERCİH EDİLİYOR?
Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Çocuklarının iyi bir geleceğe sahip olmasını isteyen anne ve babalar çocuklarının yurt dışında doğmasını sağlayarak gelişmiş ülkelerin çeşitli haklarına sahip olmalarını amaçlıyor.

Çünkü gelişmiş ülkelerde dünyaya gelen çocuklar gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde dünyaya gelen çocuklardan daha fazla haklara sahip olabiliyor.

YURT DIŞINDA DOĞAN ÇOCUĞUN KAZANDIĞI HAKLAR

Yurt dışında doğum yapma isteğinin en temel nedeni kuşkusuz çocuğun elde edeceği sosyal ve hukuki haklar. Ebeveynler evlatlarının bu haklara sahip olabilmesi için genellikle Amerika’da çocuklarını dünyaya getirmek istiyorlar, peki bu haklar neler şimdi onları inceleyelim.

Amerika örneğinden hareket edecek olursak, bu ülkede dünyaya gelen bir çocuk yasa gereği başka bir şarta gerek duymadan Amerikan vatandaşı olmuş olur. Bilindiği gibi Amerikan vatandaşlığının dünya üzerinde büyük artıları ve ayrıcalıkları bulunuyor.

Yurt dışında dünyaya gelen çocuk o ülkenin yasalarına bağlı olmakla beraber,  yine o ülkenin tüm sosyal güvencesi, eğitim, öğrenim, yaşam haklarını  almaya hak kazanmış oluyor. Yine aynı şekilde bu ülkede dünyaya gelen çocuk çalışma, iş kurma, ticaret yapma, mülk edinme haklarından faydalanır. Amerikan vatandaşlığı hakkını kazanan çocuk, ailesinin de bu ülkenin vatandaşı olmasını sağlıyor.

Amerika’da doğan çocuk 21 yaşına geldiğinde göçmenlik yasası gereği ailesinin bu ülkede oturma izni alabilmesi için başvuruda bulunabilir. Yine bu aileler talep ettiklerinde çifte vatandaşlık hakkı da elde edebilirler.

Yurt dışında dünyaya gelen çocuğun kazandığı haklardan biri de yabancı statüsünde olmadığı için vatandaşı olduğu ülkede eğitim alabilecek ve vizesiz seyahat etme hakkına da sahip olabilecek. Bu kişinin Türkiye’de eğitim alması durumunda ise yabancı kontenjanına yerleştirilerek yüksek düzeyde özel eğitim alma hakkı elde edebilecektir.

KAÇAK GÖÇMENLER İÇİN ÖNLEMLER ALINDI
Son yıllarda yurt dışında doğum yapma oranının artmasından dolayı gelişmiş devletlerin bazı önlemleri de gündeme aldığı unutulmamalı. 

Örneğin; çocuğunu doğurmak istediği ülkeye kısa süreli bir turist gibi gelen kaçak göçmenler, çocuklarını burada dünyaya getirdikten sonra tekrar ülkelerine geri dönmek istediklerinde çeşitli problemlerle karşılaşacaklarını unutmamaları gerekir.

YURT DIŞINDA DOĞUM YAPMANIN AŞAMALARI

Diyelim ki bütün engelleri aştınız ve artık yurt dışında çocuğunuzu dünyaya getirmeye karar verdiniz.

Peki bu aşamadan sonra neler yapmak gerekiyor, prosedür nasıl işliyor?

Şimdi bu konuyu masaya yatıralım: 

Öncelikle çocuğunuzu dünyaya getirmek istediğiniz ülkeye kendi imkanlarınızla gidebildiğiniz gibi, sırf yurt dışında doğum yapmak için bu ülkelere seferler düzenleyen firmalarında olduğunu da unutmayın.

Ülkeye nasıl gitmek istediğinizi tercih ettikten sonra uygulayacağınız iyi bir plan yapmanız gerekiyor.

Bu planları sıralamak gerekirse:
1.İlk olarak sevdiklerinizden ve ülkenizden ayrı kalmak, yabancı bir ülkede sevdiklerinizden uzak çocuğunuzu dünyaya getirmek sizi etkiler mi? Bu konuda emin olmalısınız.

2.
Muhakkak sağlık sorunlarınızın olmadığına dair bir rapor almalısınız. Eğer riskli gebelik kategorisinde olursanız yurt dışında doğum hayal olabilir.

3.
Hamileliğinizin 25-30. Haftalarında gideceğiniz ülkeye 6 aylık vize almanız şart. Çeşitli firmaların düzenlediği yurt dışı turlarına katılıp turistik vize alabilirsiniz.

4.
En dikkat edilmesi gerek hususlardan biri 7. Aydan sonra uçağa binemeyeceğiniz için bu süre zarfına kadar işlemlerinizi halletmeniz gerekiyor.

5.
Çocuğunuzu dünyaya getireceğiniz hastaneyi ve doktorları önceden muhakkak araştırmayı unutmayınız.

6.
Yolculuğa çıkmadan önce yanınıza mutlaka hamilelik süresince tüm rapor ve belgeleri almayı unutmayınız.

7.
Kesin olmamakla birlikte tavsiyelere göre tüp bebek yöntemi ile hamile kalmamış olmanız gerekir.

8.
En önemli huşulardan biri de dil sorunu. Eğer ki gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız, orada çalışan Türk doktorlarla irtibata geçmeyi unutmayınız.

9.
Gideceğiniz ülkeyi önceden çok iyi araştırmanızda fayda var.
Örneğin; gitmeyi planladığınız şehirde herhangi bir salgın var mı? İklim koşullarına ayak uydurabilecek misiniz?

10
. Mali yönden çok iyi bir plan yapmalısınız. Olası bir erken doğum, ya da çocuğun enfeksiyon kapması gibi nedenlerden dolayı maliyet bir hayli artabilir.

YURT DIŞINDA DOĞUMUN DEZAVATAJLARI

Yurt dışında doğum yapmanın dezavantajları da avantajları gibi ülkeden ülkeye göre değişmektedir. Çocuğunuzu dünyaya getirmek istediğiniz ülkeyi önceden araştırdığınızda ne gibi avantajlara ve dezavantajlara sahip olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Yine en çok yurt dışı doğumda tercih edilen Amerika’dan örnek verecek olursak bu ülkede dünyaya gelen bir çocuk yetişkin bir birey olduğunda Amerika’nın katı vergilerini ödemek zorunda kalacaktır.
Örneğin; çocuğun ailesi öldüğünde ve arkasında miras bıraktığında çocuğunuz bu mirasın yüzde 25 ile 30 arası vergisini vermekle yükümlü olacaktır.

Dezavantaj sayılacak diğer bir konuda çok dilli yaşamın getirdiği problemler. Çocuğunuz kaldığı ülkenin diline hakim olacağı için Türkçeyi zamanla unutabilir kırık bir Türkçe ile konuşabilir. Bu da çocuğunuzu kendi tarihinden ve kültüründen uzaklaştırarak yozlaştırabilir.

YURT DIŞINDA DOĞUM NE KADARA MAL OLUR?

Son yıllarda artan bu akım nedeniyle yurt dışında doğum yapmak artık ticari bir sektöre dönüşmüş durumdadır. Sırf yurt dışında doğum uygulaması için birçok firma faaliyet göstermekte, aileleri yönledirerek işlerini kolaylaştırıyor.

Tabi tüm bu hizmetlerin belli bir bedeli de olması da gayet doğal. Talep edeceğiniz hizmete göre ödeyeceğiniz ücrette değişiyor. Son yapılan hesaplara göre çocuğunuzu yurt dışında dünyaya getirmek istiyorsanız 12 bin dolar ile 50 bin dolar arasındaki bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Bilal Şahin / A24

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 4 yorum yapıldı.
  • duran 2018-09-06 10:35:19

    mrhb benim eşim hollandadan çifte vatandaş şu an türkiyede ikamet ediyor ve hamile doğum için oraya gittiğinde bende vize alabilirmiyim ailesi orda ikamet ediyor

  • çağlar özdemir 2017-12-29 19:10:50

    Amerikada doğum güzel vatandaşlık almak ama vergiler ürkütücü onun harici avrupada doğum yapıp oranın imkanlarını kullanabilme imkanı varmı önerirmisniz

  • Polat 2016-12-28 16:41:23

    Merhaba simdi size danismak istiyorum esim 5 aylik hamile ve esimin kardesi avusturalya mellbonde yasiyor ve biz dogumu orada yapmayi dusunuyoruz su anda ozel sigorta yaptirmadi esimin ozel sogortasi var ama dogum kapsam disi size sormak istiyorum bir danis man lami ilerliyelim yoksa turist olarakmi bize davetiye gonderebili bide bu islerin fiyat bize neye mal olur simdiden tesekkur ederim

    • aydin 2017-01-27 00:44:34

      Merhaba, Avustralya' da dogan bebege Avustralya hukumeti herhangi bir vatandaslik ya da benzeri bir hak tanimiyor, o bakimdan burdan Melbourne' dogum yapmak icin zahmete katlanmayin. ABD' de dusunecek olursaniz o ayri tabi, abd hukumeti amerikan vatandasligi veriyor.

  Westworld oyuncusundan tecavüz itirafı
Westworld oyuncusundan tecavüz itirafı