A24.com.tr » kadın » Trileçe nasıl yapılır - Trileçe çeşitleri - Tatlı tarifleri

Trileçe nasıl yapılır - Trileçe çeşitleri - Tatlı tarifleri

Trileçe nasıl yapılır - Trileçe çeşitleri - Tatlı tarifleri

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sofralarda tatlı olmazsa olmazlardan oluyor. Son dönemlerin en meşhur tatlılarından biri olan Trileçe'nin yapımı ve püf noktalarını haberimizden takip edebilirsiniz.

 Son günlerde hanımlar tarafından en çok tercih edilen tatlılardan bir tanesi olan Trileçe tatlısı için ince ayrıntıları sizlerle paylaşacağız.

Trileçe'nin nereye ait olduğu net değil. Kimi Orta ve Güney Amerika, Kuzey Amerika, Karayipler tatlısı olduğunu söylerken kimi de Arnavutluk bölgesinin tatlısı olduğunu tartışıyor. Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani 'üç' ve 'süt' ya da bir başka deyişle 3 sütlü tatlı... Süngerimsi keki, sütlü şerbetiyle ve sosuyla son zamanların ünlü tatlısı trileçe tarifini bir de bizden okuyun. Trileçe tatlısı, bildiğimiz kek üzerine muhteşem bir süt kremasıyla tatlandırıp, üzerine tekrar karamel sos gezdirdiğimiz harika bir tatlıdır....

İşte karamelli trileçe tarifi,

Kek için;
5 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Kek Şerbeti için;
4 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
2 kutu krema

Karamel Sos için;
1 bardak toz şeker
1 kutu krema
1 yemek kaşığı tereyağı

Trileçe tatlısının sosu

Trileçe tatlısının sosu için, bir karıştırma kabının içerisine 2 kutu krema, 4 su bardağı süt -çok fazla şerbetli sevmezseniz süt miktarını azaltabilirsiniz- ve 4 yemek kaşığı toz şeker ilave edip mikser yardımı ile çırpıyoruz. Arada bir karıştırarak şeker parçalarının eriyip erimediğini kontrol etmemiz gerekiyor. Karamel sos için çelik tencerede şekeri karamelize edicez. Bu işlem sırasında şekeri yakmamak için biraz dikkat etmeliyiz. Bir su bardağı toz şekeri, orta ateşte ısıtılan çelik tencerinin içine boşaltıyoruz. Şekerin yanmaması için, tencerinin altını zaman zaman kısıyor, tenceriyi ocaktan kaldırıyoruz. Bir kaç dakika şekere hiç bir şey olmamış gibi görünecek ama bir anda erimeye başlayacak ve hemen karamel rengine dönecek bu yüzden dikkat etmeli, bir kaşık ya da çırpıcı yardımı ile arada sırada şekeri karıştırmalıyız. Karamel sosun kıvamını, içerisine koyduğumuz krema miktarını azaltarak koyulaştırabilirsiniz. Tartlarınızda ya da farklı soslarda kullanabilirsiniz. Şu ana kadar ki yaptığımız aşamada bildiğimiz krem karamel sosu hazırladık. Eriyen şekerin üzerine tereyağı ilave ederek çırpıyoruz bu işlemden sonra sıvı krema ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz ve şekerin eriyip kıvama gelmesini bekliyoruz.

Püf noktalar

Trileçe tatlısını yaparken dikkat etmemiz gerek püf noktalar şunlar; öncelikle yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar yaklaşık 5-10 dakika çırpıyoruz aynı zamanda içerisine diğer malzemeleri katarak çok fazla karıştırmadan yağlamadığımız dikdörtgen borcam tepsimize döküyoruz. Fırınımızı önceden ısıtmamız gerekiyor. Isıtılmış fırına verdiğimiz kekimzi yaklaşık 30 dakika kadar pişirip biraz dinlenmeye alıyoruz. 10 dakika kadar bekledikten sonra kaynatmadan hazırladığımız şerbetimizi kekimizin üzerine döküyouz. Karamel sosu da kekimizin üzerine gezdirip yaklaşık 5 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakıyoruz ve tamamen soğuyan kekimiz artık servise hazır. **'TRES LECHES' YANİ 3 SÜT** Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani 'üç' ve 'süt' ya da bir başka deyişle 3 sütlü tatlı... İspanyolcada 'tres' 3, 'leches' süt anlamına geliyor, o zaman tatlının Güney Amerika kökenli olması yüksek ihtimal. Biraz daha derin araştırınca 19. yy'den itibaren Latin Amerika'da yapılan bir tatlı olduğunu öğreniyoruz kitaplardan. Fakat yine kafa karıştıran bir konu var. Aslında bu tatlı güzel hazırlanmış bir pandispanyaya üç sütün karışımından hazırlanan bir şerbetin dökülerek çektirilmesi ile hazırlanıyor. Üzerine de güzel bir karamel gezdirip servis ediyorsunuz. Pandispanya dediğiniz Avrupa kökenli, hatta İtalyanların sahip çıktığı, süngerimsi dokuda yumuşak bir kek (pan di spagna.) Anlamı da İspanyol ekmeği. Tatlının ismi İtalyanca, içinde İspanyolumsu bir keki var, yapıldığı yer Güney Amerika, bize geliş yeri Arnavutluk...

**NASIL BİR TATLI?**

Süngerimsi dokusu olan bir kek ve şerbeti tamamen 3 sütün karışımından. 3 süt ne ola ki derseniz, manda, koyun ve keçi sütünden bahsediyorum. Manda sütü yoksa eğer, bazı tariflerde inek sütü kullanıldığına da rastlayabilirsiniz. Üzerine genellikle karamel sos dökülüyor ancak frambuaz sos kullanılan tarifler de var. Güney Amerika'da kremalı versiyonları da mevcut.

YORUMLAR
  Tam 243 kilo verdi! Son haline kimse inanamıyor
Tam 243 kilo verdi! Son haline kimse inanamıyor