A24.com.tr » eğitim » TEOG sınavı ne zaman saat kaçta? TEOG 2. dönem oturumları

TEOG sınavı ne zaman saat kaçta? TEOG 2. dönem oturumları

TEOG sınavı ne zaman saat kaçta? TEOG 2. dönem oturumları

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarının ikinci oturumları yarın başlayacak. Peki sınav saat kaçta başlayacak? Sınav öncesi yapılması gerekenler neler? İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından (MEB) ortaokul 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen ikinci dönem merkezi ortak sınavların ilk oturumu yarın gerçekleştirilecek.

İkinci dönem merkezi ortak sınavlar yarın başlayacak ve iki gün sürecek. Sınavlara 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılacağı öngörülüyor. Sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 257 okulda ve 94 bin 225 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 22 okulda düzenlenecek.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 7 öğrenci hastanede, 205 öğrenci evde, 11 bin 776 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak. Bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

Sınavın yurt içi ve dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak.

Merkezi ortak sınav uygulaması, tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

MAZERET SINAVLARI TARİHLERİ

Öğrenciler, yarın yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 27 Nisan Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Sınav düzenlenecek okullarda, sınav günleri ders yapılmayacak.

İngilizce testini 1 milyon 166 bin 750 öğrenci, Fransızca testini 391 öğrenci, Almanca testini 378 öğrenci, İtalyanca testini de 23 öğrenci yanıtlayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Musevilik dersinden 33, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ermenilik dersinden 226 öğrenci sınava girecek.

Sınava giremeyen ve geçerli mazeretini belgelendiren öğrenciler, 20 Mayıs Cumartesi ve 21 Mayıs Pazar günleri mazeret sınavlarına girebilecek. Sınav sonuçları, e-okul sisteminde açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında gelecek hafta gerçekleştirilecek ikinci dönem ortak sınavlarına 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katılımına yönelik planlama yapıldı.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri modüle işlenen 7 öğrenci hastanede, 205 öğrenci evde, 11 bin 776 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak ve bu öğrencilere 15 dakika ek sınav süresi tanınacak.

Sınavın yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak.

Sınav uygulaması, tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

TEOG ikinci dönem sınav sorularının basımı için kapalı devre matbaa süreci 22 Mart'ta başladı. Sınav güvenliği için kapalı devre süreci boyunca jandarma ekiplerince önlemler alındı. Sınav soruları, Bakanlığın 4 yılda oluşturduğu soru havuz sistemi içinden müfredata uygun şekilde hazırlanan sorular arasından seçildi.

"CEVAPLARIN CEVAP KAĞIDINA İŞARETLENMESİ GEREKİYOR"

MEB yetkilileri, ortak sınav sisteminde bu yıl herhangi bir değişiklik yapılmadığını, sınav kapsamındaki müfredatın önceden ilan edildiğini, beklenmedik bir soruyla karşılaşılmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Yetkililer ayrıca geçen sınavlarda az sayıda öğrencinin cep telefonu ile sınava girmesinin ve soruların yanıtlarını cevap anahtarına işaretlemeyi unutmasının sınavda puan alamamalarına neden olduğunu hatırlatarak, şu uyarılarda bulundular:

"Öğrencilerimizi, özellikle bu husus konusunda uyarmak isteriz. Cevapların, soru kitapçığına değil, cevap kağıdına işaretlenmesi gerekiyor. Sınava cep telefonu gibi elektronik cihazlarla girmek ise kural ihlaline girdiğinden maalesef sınavın iptaline neden oluyor. Öğrencilerin, daha önce ilan ettiğimiz müfredat kapsamındaki kazanımlara çalışmaları halinde sürpriz bir soru ile karşılaşma ihtimalleri yok. 20 soru için 40 dakika süre tanıyoruz ve sınavı yetiştirememe gibi bir durumları da söz konusu değil. Sınav zor olmayacak, düzenli çalışan öğrencilerin yapabileceği bir sınav. Bu nedenle öğrencilerimiz, gönül rahatlığıyla sınava girsinler.",

26-27 NİSANDA OKULLA TATİL OLACAK MI?

TEOG 2. dönem sınavları için nefesler tutuldu. 26 – 27 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı 2. Dönem oturumları öncesi ve sonrasındaki süreç için merak edilen bir çok konu var. Özellikle 28 Nisan günü okulların tatil olup olmayacağı merak ediliyor. Cuma gününün tatil ilan edilmesi ile birlikte öğrenciler 5 gün tatil yapmış olacak. Peki, TEOG sınavı günü okullar tatil mi?, 28 Nisan tatil yapılacak mı? TEOG 2. dönem oturumları 26 Nisan Çarşamba ve 27 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek. Peki, TEOG sınavı saat kaçta yapılacak? Hangi dersten kaç soru sorulacak? İşte, tatil sorularına yanıt ve sınava ilişkin detaylar...

26 Nisan Çarşamba ve 27 Nisan Perşembe günü yapılacak olan TEOG 2. dönem sınavı nedeniyle okullar tatil edildi. Olağanüstü haller ve özel durumlar dışında 8'inci sınıf öğrencileri kendi okulunda sınava girecek. 8. sınıf öğrencileri sınava girerken diğer ilkokul ve ortaokul öğrencileri tatil yapacak. Bu günlerde liselere tatil yok. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) edinilen bilgiye göre tatil süresi 2 gün, yani 28 Nisan Cuma günü okullar tatil olmayacak.

SINAV ÖNCESİ ÖNEMLİ UYARILAR

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji uzmanlarından Psikolog Süreyya Kitapçıoğlu, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yaklaştığını hatırlatarak " Belli bir miktar kaygı motive edici olmakla birlikte performans artırmaya destek olabilir ancak kaygı miktarı fazla ise olumsuz etkiler ortaya çıkabilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

26-27 Nisan'da gerçekleştirilecek olan, milyonlarca öğrenci ve ailesinin heyecanla beklediği TEOG sınavı ile ilgili uyarılar yapan Kitapçıoğlu öğrenci ve ailelerine sınav kaygısını yenmeleri için tavsiyelerde bulundu.

Kitapçıoğlu yaptığı yazılı açıklamada sınava sayılı günler kala birçok öğrenci ve öğrenci ailesinin kaygı yaşadığını belirterek, "Öncelikle şunu bilmek gerekir ki kaygı, yaşamımızın olağan bir parçasıdır. Hepimiz zaman zaman önemli bir olay öncesinde veya olay sırasında kaygı duyabiliriz. Burada hepimiz için kritik olan nokta, duyulan kaygının miktarıdır. Evet, belli bir miktar kaygı motive edici olmakla birlikte performans artırmaya destek olabilir ancak kaygı miktarı gereğinden fazla ise birtakım olumsuz etkiler ortaya çıkmaktadır." uyarısında bulundu.

Sınav kaygısının aslında bir performans kaygısı olduğunu ifade eden Kitapçıoğlu, bu performans kaygısının kişinin sınav öncesi çalışma motivasyonunu ve performansını, sınav sırasında ise öğrendiği bilgiyi yeterince yansıtmasını engellediğini aktardı.

Kitapçıoğlu, sınav kaygısı yaşayan kişilerde görülen belirtileri şöyle sıraladı:

"Sınav kaygısı yaşayan kişiler sıklıkla sınav anında ya da öncesinde kalp atışının hızlandığını, terlediğini, midesine ağrı girdiğini ve mide bulantısı yaşadığını ifade etmektedir. Kişinin yaşadığı bu fiziksel belirtiler beraberinde heyecan, korku, panik gibi duyguları ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı da kişi sınav öncesinde ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme veya sınav anında sınavı yarıda bırakma gibi davranışlar gösterebilir. Burada önemli olan noktalardan biri aile ve çevrenin çocuktan beklentisinin ne olduğudur. Aile ve çevrenin çocuk üzerinde oluşturacağı başarı beklentisi ve çocuğa yansıtacakları kaygı çocuğun var olan performans kaygısını daha çok artıracaktır. Bu nedenle aileler sınav ile ilişkili konuşmalarda dikkatli olmalı ve sınav sonucu ne olursa olsun çocuklarının yanlarında olacaklarını hissettirmeleri gerekir.

Çocuklar için ise sınav öncesi kaygı oluşturacak kişi ve ortamlardan uzak durmak, keyif aldığı ve stres attığını düşündüğü aktiviteler ile ilgilenmek iyi gelecektir. Ayrıca sınav öncesi uyku kalitesini etkileyecek ve heyecanı tetikleyecek içecek ve etkinliklerden de kaçınılmalıdır."

Gerek sınav öncesi gerek sınav sırasında öğrencilerin bedeninde hissettiklerinin felaket değil, kaygının oluşturduğu doğal süreçler olduğuna dikkati çeken Kitapçıoğlu, "Alacağınız sonuç, sizin değil sınavın bir değerlendirmesidir. Sizin hayatınız ve ilişkileriniz sadece bu sınav ve sonucundan ibaret değildir. Sınav öncesi veya sınav esnasında duyduğunuz kaygı size rahatsızlık veriyor ise geç kalmadan bir uzmandan yardım almanızı önerir, tüm öğrencilere başarılar dileriz." değerlendirmesini yaptı. 

YORUMLAR
  Sağlıklı gıdalar annelik şansını arttırıyor
Sağlıklı gıdalar annelik şansını arttırıyor