A24.com.tr » yaşam » Şişli'de temizlikçiler işi bıraktı, çöpler ortada kaldı

Şişli'de temizlikçiler işi bıraktı, çöpler ortada kaldı

Şişli'de temizlikçiler işi bıraktı, çöpler ortada kaldı

Şişli Belediyesi'nde çalışan temizlik görevlilerinin işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının ardından binlerce çalışan işi bıraktı. Ortaya ise çöp yığınlarıyla dolu sokak manzaraları çıktı.

Şişli Belediyesi’nin, belediyeye ait Kent-Yol şirketini ‘personel alımı ihalesine' sokmama kararına karşın işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalan bini aşkın çalışan iş bıraktı. İşçilerin aldıkları 'çöp toplamama' kararı sonucu esnaf ve vatandaş güne çöp yığını ile başladı.

Bunun üzerine açıklama yapan Şişli Belediyesi tarafından, "Herhangi bir grev kararı olmamasına rağmen, işçilerimizin bir bölümü ne yazık ki sendika tarafından işi bırakmaya zorlanmışlardır. İşçinin yanında olması gereken sendika temsilcilerinden en büyük beklentim, sizlere doğru ve eksiksiz bilgi aktararak, siyasi oyun ve manipülatif davranışlardan uzak olmalarıdır" denildi.

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Cafer Konca, “Başka firmaya ihale vererek sosyal kazanımları yok etmek ve taşeron cehenneminde sizi çalıştırmak istediler. Genel Başkanımız CHP ile görüşmede. Yarın saat 10’da direniş çadırını da kuracağız. Adalet herkes için. Adaletin olmadığı yerde eşitlik, özgürlük olmaz” dedi.

İşçiler Belediye önünde toplandı

Şişli Belediyesi'nin başkanlık binası önünde dün sabah saatlerinde toplanan işçiler alkış ve sloganlarla CHP’li belediye yönetimini protesto etti. “Emekçiler burada başkan nerede”, “Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek, adalet”, “Hak, hukuk, adalet” sloganlarının atıldığı eyleme 3 TOMA ve çevik kuvvet ekipleri de yığınak yaptı. Eylem nedeniyle Şişli’de çöpler dün de toplanmadı. İhalenin yapılacağı belediye katında çevik kuvvet ekipleri beklerken, belediye binasında asansörler çalıştırılmadı.

Sendikalı işçiler tepkili: Burayı taşerona devretmek istiyorlar

10 yıldır Şişli Belediyesi bünyesinde sendikalı çalışan işçiler, “Belediyede para olmadığı gerekçesiyle burayı taşerona devretmek istiyorlar. Bütün haklarımızı elimizden almak istiyorlar” diye konuştular.

"Bizi ihaleyle satıyorlar"

“Kendimizi kamu işçisi hissediyoruz” diyen bir işçi Cumhuriyet gazetesi muhabirine şöyle konuştu:

“Bizi kamudan alıp özel şirkete satıyorlar. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Buraya güvenerek arsa, ev almışlar. İnandığımız güvendiğimiz, İsmet İnönü’nün torunu Belediye Başkanı Hayri İnönü cebimizdeki paraya göz dikmiş. Bizi ihaleyle satıyorlar.”

"İhalenin iptalini istiyoruz"

Sendikalı ve sosyal haklara sahip olduklarını söyleyen bir başka işçi ise ihalenin iptal edilmesini talep ettiklerini söyledi:

“Mevcut yönetim, adalet yürüyüşünü başlatan CHP bize sahip çıkmadı. Burada sosyal adalet yok. 10 günlük süremiz var. İhalenin iptalini istiyoruz. Bu sürede bu ihaleyi iptal ettireceğiz. İşçinin dayanışmasını örgütlülüğünü kırmak istiyorlar. Kent yol çalışanı borçlu, bu borçlar ne olacak?”

"Ali-Cengiz oyunu"

İhaleyi alan firmanın kazanılmış haklarını ellerinden alacağını düşünen bir başka işçi ise şöyle konuştu:

“Onlar direk ücretlerimizi, haklarımızı kısamayacakları için Ali-Cengiz oyunu yapıyorlar. Kılıçdaroğlu 500 kilometre yol yürüdü. Kendi içinde adaleti çözemezse olmaz. İşçiye adalet yok. Yukarıda bir görüşme yapıyorlar ve hayatımızı tamamen belirliyorlar bu işin neresinde adalet var?”

"Geri adım atmayacağız"

Belediye müdürleriyle yapılan toplantının ardından bir açıklama yapan Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Şenol Erdem, “Teklifimizi yeniledik. Farklı bir teklifimiz yok. Biz geri adım atmayacağız. Bu iş düzelmediği sürece, TİS'te haklarımızda azalma olmadığı sürece biz bu işte varız dedik. Sıkıntı olduğu sürece bize Şişli dar olabilir ama onlara da dar olacak. Herkes bunu bilecek, bu işin geri dönüşü yok. Biz bu işi masada çözeceğiz. Biz yine görüşebiliriz. Bunun dışında bir gelişme yok. Müdür arkadaşlarımız belediye başkanına iletecek. İş bırakma eylemimiz devam ediyor” dedi.

Şişli Belediyesi'nden açıklama geldi

İlçedeki çöp skandalı ile ilgili Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’den açıklamada bulundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şişli Belediyesi'nin hizmet alımıyla çalıştırılan personelinin ücretleri, belediyenin iştiraki olan Kentyol A.Ş tarafından ödenmektedir. Sözleşme bitiminde yapılacak açık personel ihalesine, Kentyol A.Ş. bu kez katılamayacaktır. Bu nedenle sendika, belediye binası önünde eylem yapmakta ve Şişli'de özellikle çöplerin toplatılmasını engellemeye çalışmaktadır. Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü'nün konuyla ilgili Kent-Yol A.Ş çalışanlarına yaptığı yazılı açıklamayı kamuoyunun bilgisine sunarız.” 

YORUMLAR
  Düzenli tüketildiğinde boy uzamasını sağlayacak besinler
Düzenli tüketildiğinde boy uzamasını sağlayacak besinler