A24.com.tr » yaşam » Sevgi İzi nedir?

Sevgi İzi nedir?

Sevgi İzi nedir?

Alzheimer gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin yakınlarını korkutan en önemli şeylerden biri hastanın bir gün kaybolacak olmasıdır. Sevgi İzi projesi ile bu sorun ortadan kalkacak.

 Tüm dünyada çok önemli bir sorun olan zihinsel engelli olan, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilerin kaybolması, kaybolduğunda nereye gideceğini ve ne yapacağını bilemiyor olması.

SEVGİ İZİ NEDİR?

Yıllardır televizyon ekranlarında kayıp insanları bulan Araştırmacı gazeteci Müge Anlı uzun süredir bu konu hakkında yoğun çalışmalar yürüttü. Yaptığı çalışmalar sonucunda Sevgi İzi projesini hayata geçirmeye karar verdi. Bunun için www.benibuldular.com sitesini açtı. Bu site, kayıpların bulunması için hem güvenlik güçlerine hem de ailelere yardımcı olacak.

NE YAPMAMIZ GEREKİYOR?

Bu proje i.için yapılması gerekenler oldukça kolay. Yakınlarının kaybolmasından endişe duyan kişiler verilen internet sitesinden iletişim formunu dolduracak. Site otomatik olarak o kişiye bir numara verecek ve bu numara kaybolmasından endişe edilen kişinin koluna işlenecek. Kaybolduğunda ise o numara o hastanın sevgi izi olacak.

KAYBOLAN NASIL BULUNACAK?

Kayıp kişiyle bir şekilde karşılasan vatandaşlar, o kişinin kolundaki Sevgi İzi'ni görünce önce polise, jandarmaya ya da en yakındaki ilgili birime başvuracak. Ardından sitemiz devreye girecek. Koldaki o "rakam"i taşıyan kişinin kim olduğu, tüm iletişim bilgileri ilgili birime verilecek ve kişinin bir an önce ailesine kavuşması sağlanacak.

BİLGİLER KİMSEYLE PAYLAŞILMAYACAK

Burada önemle belirtmek istediğimiz bir konu şu: Koluna Sevgi İzi uygulanan kişiyle ilgili herhangi bir bilgi, fotoğraf ya da iletişim bilgileri sitemizde kesinlikle yayınlanmayacak. Bilgiler tamamen gizli kalacak ve sadece kişi bulunduğunda bu bilgiler devlet yetkililerine verilecek.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

İngiltere'nin West Sussex bölgesinde Alzheimer veya bu tür benzeri hastalığı olan kişilere elektronik kelepçe takılarak GPS yoluyla sürekli takip edilmeleri 2013 yılında denenmeye başlandı. Pilot bölge olarak seçilen bu kentte polis, kayıp vakalarını bu yolla azaltmanın mümkün olabileceğini, kaybolan hastaların da kolaylıkla bulunabileceğini belirterek uygulamaya tam destek verdi.

TÜRKİYE'DE DE DENENDİ

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü, zihinsel engellilerin kaybolmaları halinde daha kolay bulunmaları için engelli 104 kişinin parmak izinin alındığını bildirdi. Bir belediyemiz ise bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin koluna özel bilezik takma projesini hayata geçirdi.

SEVGİ İZİ'NİN FARKI

Yukarıdaki örneklerin birtakım sıkıntıları doğdu. Örneğin, elektronik kelepçede hastaya suçlu muamelesi yapılabildiği eleştirileri yapıldı. Sevgi İzi ise milyonlarca kişinin hobisi olan dövmeden yola çıkılarak hayata geçirildi. Şu ana kadar koluna dövme yapılanların hayli mutlu olmaları ise projenin doğruluğunun bir kanıtı.

 

YORUMLAR
  Kış aylarına girerken Gripten koruyan 6 tavsiye
Kış aylarına girerken Gripten koruyan 6 tavsiye