A24.com.tr » yaşam » Savcı ve polislere tam yetki verildi

Savcı ve polislere tam yetki verildi

Savcı ve polislere tam yetki verildi

Darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin tekrarlanan sayısında yayınlandı. Bundan sonra savcılar da teknik takip, dinleme gibi özel yetkilere sahip olacak.

Kanun Hükmünde Kararname ile çarpıcı bir düzenleme yapıldı. Buna göre gerekli görülen durumlarda, tutuklu veya hükümlüler, yetkili Cumhuriyet savcısının talebi ve sulh ceza hâkimliğinin kararı ile geçici sürelerle ceza infaz kurumundan alınabilecek.

Mevcut mevzuatta hakim kararıyla iş yerinde ve konutta arama yapmak mümkün iken, çıkarılan KHK ile Cumhuriyet Savcısının talimatıyla arama yapılabilmesinin yolu açıldı. KHK ile Askerî mahallerde hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, savcının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve el koyma yapabilecek.

Telefon dinlenmesi, teknik takip kararları, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi artık hakim kararı olmaksızın, sadece savcıların talimatıyla mümkün hale geldi. Avukatların içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının kararıyla kısıtlanabilecek.

KHK ile Avukat bürolarında hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle arama ve elkoyma yapılabilecek. 

YORUMLAR
  Sahneleri ülke ülke fotoğraflıyor (Game Of Thrones'un peşinde)
Sahneleri ülke ülke fotoğraflıyor (Game Of Thrones'un peşinde)