A24.com.tr » dünya » Pasifik'te deprem! Tsunami alarmı verildi

Pasifik'te deprem! Tsunami alarmı verildi

Pasifik'te deprem! Tsunami alarmı verildi

Büyük Okyanus'un güney kısmında yer alan ada ülkesi Solomon Adalarında şiddetli bir deprem meydana geldi. 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından ülkede tsunami alarmı verildi.

Amerika'nın California eyaletindeki depremin ardından bir deprem haberi de Solomon adalarından geldi.

Artçı depremlerin de hissedildiği bölgede Tsunami uyarısı yapıldı. ABD Jeolojik İnceleme Merkezi (USGS), önce 8.0 olarak duyurduğu depremin şiddetini daha sonra 7.7 olarak açıkladı. Şiddetli depremin Solomon Adaları, Papua Yeni Gine, Nauru, Yeni Caledonia, Tuvalu, Kosrae kıyılarında güçlü ve dev boyutlu dalgalara yol açabileceği uyarısı yapıldı.

USGS Perşembe sabahı da Kaliforniya'dan 160 kilometre uzaklıkta 6.5 şiddetinde deprem olduğunu bildirmişti. 

DEPREM NEDİR, NASIL OLUŞUR?

Deprem; yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkantitreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması olayıdır. Başka bir ifade ile anlatacak olursak; üzerine bastığımız, binalar inşa ettiğimiz toprak yüzeyini yerinden oynatan hatta inşa edilen binalara ve içindeki biz insanlara zararlar verebilen bir doğa olayıdır.

Deprem herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda olabilir. Yer küre de meydana gelen depremlerin görülme sıklığı, büyüklüğü ve verdiği zararlar göz önüne alındığında iki ana deprem kuşağından bahsedilebilir. Bunlardan ilki Büyük Okyanus’u çevreleyen ve özellikle Japonya üzerinde etkili olan PASİFİK DEPREM kuşağıdır. (Yeryüzünde gerçekleşen depremlerin % 81’i bu kuşakta meydana gelir.) İkincisi ise Türkiye’nin de içinde bulunduğu; Cebelitarık’tan, Endonezya’ya kadar uzanan AKDENİZ-HİMALAYA deprem kuşağıdır. ( Yeryüzünde gerçekleşen depremlerin % 17’si bu kuşakta meydana gelir.) 

YORUMLAR
  Yıllardır temizlediği evden bıktı, kendi kendini temizleyen ev yaptı
Yıllardır temizlediği evden bıktı, kendi kendini temizleyen ev yaptı