A24.com.tr » yaşam » Orduda ABD modeli uygulanacak

Orduda ABD modeli uygulanacak

Orduda ABD modeli uygulanacak

Darbe teşebbüsünden sonra Türk Silahlı Kuvvetler'de köklü değişiklikler yapılacak. Ordunun yeniden yapılandırılması sürecinde örnek olarak ABD alınacak. Konuyla ilgili hükümet kısa sürede adım atacak.

Dünyanın en kalabalık ve en güçlü orduları arasında yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısında önemli değişikliğe gidiliyor. Buna göre: ABD’deki model örnek alınarak doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı özel birlik kurulacak. TSK sadece güvenliğe odaklanacak. Personel ve lojistikten MSB sorumlu olacak.

FETÖ'cü darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Genelkurmay Başkanlığı, askeri okullar başta olmak üzere askerin yapısı, asker-sivil yönetim ilişkileri ile ilgili arka arkaya önemli düzenlemeler yapılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, Hükümetin atmayı planladığı ve OHAL kapsamında kanun hükmünde kararnameler ile yapmaya hazırlandığı bazı değişiklikler şöyle:

CUMHURBAŞKANINA BAĞLI ÖZEL BİRLİK OLACAK

Gücün dağıtılması kapsamında önümüzdeki günlerde adımlar atılacak. Anayasaya göre "başkomutan" görevini üstlenen Cumhurbaşkanı'nın TSK ile ilgili daha etkin görev üstlenmesi sağlanacak. Bu kapsamda, ABD modeli üzerinde duruluyor. Bu modele göre doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı birlikler olacak. 15 Temmuz darbe girişimi gibi olağanüstü durumlarda Cumhurbaşkanı'nın güvenliği bu birlik tarafından sağlanacak. Ayrıca bazı seçkin birliklerin de doğrudan Cumhurbaşkanı'nın denetiminde olması sağlanacak.

ÜLKE GÜVENLİĞİNE ODAKLANILACAK

Genelkurmay Başkanlığı'nın görev alanına giren konular yeniden düzenlenecek. Genelkurmay, sadece savaş harekât planları ve ülke güvenliği konusuna odaklanacak. Bunun dışındaki tüm konular görev alanından çıkarılacak.

PERSONEL ALIMI VE LOJİSTİĞE MSB BAKACAK

Milli Savunma Bakanlığı güçlendirilecek. Diğer bakanlıklar kadar icracı hale getirilecek. Genelkurmay Başkanlığı'nın görev alanında olan lojistik, personel alımı başta olmak üzere tüm yetkiler bakanlığa aktarılacak. Bu kapsamda TSK'ya eleman temininden, silah alımına kadar önemli konularda MSB karar verecek.

MSB BAĞIMSIZ OLACAK

MSB bina ve elemanlarından başlayarak sivilleştirilecek. Genelkurmay karargahı içinde olan MSB binası, dışarı çıkarılıp bağımsız hale getirilecek. Müsteşardan, en alt birime kadar siviller atanacak. Özellikli konularda ise ilgili askeri personel çalıştırılacak.

ASKERİ OKULLAR KAPATILIYOR

FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri okullar kapatılacak. Akademiler ise MSB'ye bağlanacak. Akademilere lise mezunları arasından yapılacak sınav ile öğrenci alınacak. Buralar MSB'ye bağlı olduğu için müfredatı da sivilleşmiş olacak.

PROFESYONEL ORDU

Türkiye'nin zaman içinde uzman orduya geçmesini sağlayacak adımlar atılacak. Uzmanlaşma Jandarma ile başlayacak. İçişleri Bakanlığı'na bağlanan Jandarma'da şu anda 250 bin er görev yapıyor. Zaman içinde bu sayı düşürülecek ve yerlerine profesyonel uzman erbaşlar alınacak. 

YORUMLAR
  Tarık Akan'ın rol aldığı unutulmaz karakterler
Tarık Akan'ın rol aldığı unutulmaz karakterler