A24.com.tr » dünya » Neil Armstrong'un çantasına servet ödediler, Neil Armstrong kimdir?

Neil Armstrong'un çantasına servet ödediler, Neil Armstrong kimdir?

Neil Armstrong'un çantasına servet ödediler, Neil Armstrong kimdir?

Ay'a ilk ayak basan insan olarak tarihe geçen ABD'li astronot Neil Armstrong'un Ay'a ilk temasında yanında bulundurduğu çantası açık arttırmada 1.8 milyon dolara satıldı.

ABD'li astronot Neil Armstrog'un Apollo 11'de yanında bulunan çantası için düzenlenen açık arttırmada servet ödendi.

Armstrong'un 1969'da Apollo 11 görevi sırasında kullandığı Ay tozlu çanta, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) tarihi uzay görevinin 48. yılında, New York'taki Sotheby's Müzayede Evi'nde açık artırmaya çıkarıldı. Çanta, açık artırmada 1 milyon 800 bin dolara alıcı buldu.

New York'taki uzay yolculuklarına dair eşyaların satıldığı açık artırmada sergilenen çantaya 2 milyon dolar ila 4 milyon dolar fiyat biçilmişti.
Armstrong Ay'a ayak bastığında, yanına aldığı bu çantaya Ay yüzeyinden topladığı örnekleri doldurmuş ve dönüşünde Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) teslim etmişti.

Çanta 2015'te yanlışlıkla halka açık açık artırmaya konmuş, Chicagolu bir kadın tarafından 995 dolara satın alınmıştı. NASA daha sonra çantanın Amerikan halkına ait olduğunu ileri sürerek geri almak için dava açarken, davayı Chicagolu kadın kazanmıştı. 

NEİL ARMSTRONG KİMDİR?

16 Ağustos 1969'daki Apollo 11 uzay projesiyle Ay’a ilk ayak basan kişi olan Neil Armstrong pilot, astronot ve bilim adamıdır.

Ay’dayken yaptığı çalışmalar, incelemeler ve getirdiği bulgular bilim dünyası için çok önemlidir ve sonraki benzer çalışmalara ışık tutmuştur.

Neil Armstrong 5 Ağustos 1930’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletinde doğdu. Purdue Üniversitesi'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra uçak gemilerinde pilot olarak çalıştı.

Neil Armstrong ilk uçuşu 6 yaşındayken gerçekleştirdi. Uçaklara ilgi duyan Armstrong 1 yaşındayken uçuş dersleri almaya başladı. 16 yaşında da uçuş lisansını almaya hak kazandı.

Amerika Birleşik Devletleri Donanması’ndan aldığı bursla üniversite eğitimini tamamladı.

1949 yılında donanma tarafından göreve çağrıldı ve 20 yaşında Pensacola Naval Hava Üssü’nde en genç pilot olarak aktif çalışmalar yaptı.

Üstlendiği pek çok önemli görevin ardından 1969 yılında tarihe geçen Ay’a yolculuğunu gerçekleştirdi. Toplamda 2,5 saat süren Ay yürüyüşünü başarıyla tamamladı.

Ay’a ulaşıp ilk adımını atarken söylediği “Bu bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım” sözleri tarihe geçti. Ay’daki bu ilk yürüyüş hala tartışılmakta ve bazı çevreler tarafından gerçek olmadığı söylenmektedir.

YORUMLAR
  90'lı yıllara damga vuran diziler
90'lı yıllara damga vuran diziler