A24.com.tr » yaşam » Necip Hablemitoğlu kimdir, kim öldürdü nasıl öldü?

Necip Hablemitoğlu kimdir, kim öldürdü nasıl öldü?

Necip Hablemitoğlu kimdir, kim öldürdü nasıl öldü?

14 yıl aradan sonra yeniden başlatılan soruşturma kapsamında Necip Hablemitoğlu cinayeti yeniden mercek altına alınacak. Peki; Necip Hablemitoğlu kimdir, kim öldürdü nasıl öldü? İşte detaylar...

İşte; Eşi Şebnem Hablemitoğlu tarafından da sevinç ile karşılaşılan soruşturmaya konu olan cinayete kurban giden Necip Hablemitoğlu ve geçmişi:

Necip Hablemitoğlu, evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetti. Bu suikastın failleri halen bulunamadı. Ancak Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ifadesinde Necip Hablemitoğlu’nu Osman Gürbüz’ün öldürdüğünü ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin’in azmettirdiğini iddia etti. Ayrıca MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür “Necip Hablemitoğlu, askeri ihalelerle ilgili bilgi sızdıranca Ergenekon’un hedefi haline gelmiş olabilir…” demişti.

20 yıl Atatürk dersi verdi
Evli ve iki kız çocuğu babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş, ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi’nde doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

2 kız çocuğu babasıydı
Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli olan Necip Hablemitoğlu, Kanije (Kanije, Osmanlı devletinin en batıdaki kalesi) ve Uyvar (Uyvar, Osmanlı’nın en kuzeydeki kalesi) adında iki kız çocuk babası idi. Necip Hablemitoğlu, 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1977-1978 yıllarında “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” adlı aylık bir dergi yayımladı. Uzun yıllar çeşitli kuruluşlarda basın müşaviri olarak çalıştıktan sonra Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı.

Ölümündeki sır perdesi aralanamadı
Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Necip Hablemitoğlu’nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alınmıştır. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. İçişleri Bakanlığı, savunmasında Necip Hablemitoğlu’nun cinayetini “adi bir cinayet vak’ası” olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Ayrıca cinayetin üzerinden 7 sene geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı hâlâ “hazırlık soruşturmasının” sürmekte olduğunu bildirmektedir.

YORUMLAR
  Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları
Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları