A24.com.tr » teknoloji » NASA'dan uzay yürüyüşüne canlı yayın

NASA'dan uzay yürüyüşüne canlı yayın

NASA'dan uzay yürüyüşüne canlı yayın

NASA, yarın (17 Ağustos’ta) gerçekleşecek uzay yürüyüşünü Türkiye saati ile 17:00’de canlı yayınlayacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yaşam her zaman oldukça yoğun geçiyor.

Daima devam eden deneyler, eğitimler gelen kargolar ve daha fazlası… Ancak bunlardan hiçbiri, insanların istasyonu terk edip uzay boşluğuna kendini bırakmasını görmek kadar heyecan verici değil.

Bir sonraki uzay yürüyüşü yarın (17 Ağustos’ta) gerçekleşecek ve NASA Türkiye saati ile 17:00’de canlı yayına başlayacağını açıkladı. Dilerseniz ekran başına geçip altı saat boyunca kozmonotların olağan dışı koşullarda çalışmasını izleyebilirsiniz.

Bu kez uzayda yürüme görevi, Expedition 52 ekibinin Rus üyeleri Komutan Fyodor Yurchikhin ve Uçuş Mühendisi Sergey Ryazanskiy’e verildi. Her iki kozmonot da daha önce defalarca uzay yürüyüşü yapmış deneyimli kişiler.

Hazırlıklar sürüyor

Geçtiğimiz hafta başlayan hazırlıklar çerçevesinde kozmonotlar uzay kıyafetlerinin ölçülerini ayarladı ve olası sızıntılara karşı kontroller gerçekleştirdi. Bu aşamada gözden kaçacak bir sızıntı astronotların yaşamını yitirmesine bile sebep olabilir. Ekip uzay yürüyüşü sırasında gerçekleştirilecek görevleri listeledi.

Toplam 6 saat sürecek görevin yaklaşık 17:45’te başlaması bekleniyor. Kozmonotlar belirlenen saatte istasyonun Pirs kapısından çıkış yaparak bazı önemli görevleri yerine getirecek. Öncelikle beş adet nano uydu dünyanın alçak yörüngesine bırakılacak. Her biri 5 kg ağırlığındaki uydular küp şeklinde sıradan kutular gibi duruyor ancak pek çok farklı işlevleri bulunuyor. Bu kutulardan biri, 3D yazıcı ile hazırlanmış bir kılıfla sarılı olacak. Astronotlar bu tarz malzemelerin, gezegenimizin yörüngesinde nasıl performans göstereceğini test etmek istiyor.

Rus uzay tarihi için çok önemli

Bir diğer uydu ise Rus uzay programı için iki önemli yıldönümünü kutlayacak: insanlığın ilk yapay uydusu Sputnik 1’in uzaya gönderilmesinin 60. yıldönümü ve roket biliminin babalarından biri olarak bilinen Konstantin Tsiolkovsky‘nin doğumunun 160. yılı.

Ekip ayrıca UUİ’nin dışından bazı kalıntı örnekleri toplayacak ve bu örnekler daha sonra incelenecek. Son olarak istasyona yeni tırabzanlar monte edilecek ve bazı bakım çalışmaları gerçekleştirilecek. Tırabzanlar daha sonra yapılacak uzay yürüyüşlerinin de daha kolay gerçekleşmesini sağlayacak.

Yılın en uzun yürüyüşlerinden biri

Expedition 52 çerçevesinde gerçekleştirilecek tek uzay yürüyüşü olan bu görev, altı saatlik uzunluğuyla bu yıl gerçekleştirilen en uzun uzay yürüyüşlerinden biri olacak. 2017’deki en uzun uzay yürüyüşü ise 24 Mart’ta ABD’li astronot Peggy Whitson’ın gerçekleştirdiği 7 saat 4 dakikalık yürüyüştü. Whitson bu yüryüşle birlikte toplamda 50 saat 40 dakika boyunca uzayda kalarak, uzayda en çok vakit geçiren kadın rekorunu da kırmış oldu.

Whiston hala UUİ’de bulunuyor ve bu yıl toplamda 4 kez uzay yürüyüşüne çıktı. Şimdi sıra Rus iş arkadaşlarında. Görevi canlı olarak takip etmek için 17 Ağustos perşembe günü saat 17:00’den itibaren NASA’nın yayınını izleyebilirsiniz. İnternette dolaşan onca sahte uzay yayınının aksine bu yayın tamamen gerçek olacak.

YORUMLAR
  Esin Gündoğdu mide ameliyatı geçirmeden 2 yılda 60 kilo verdi
Esin Gündoğdu mide ameliyatı geçirmeden 2 yılda 60 kilo verdi