A24.com.tr » yaşam » Muharrem ayı hangi gün? Hicri yılbaşı ne zaman?

Muharrem ayı hangi gün? Hicri yılbaşı ne zaman?

Muharrem ayı hangi gün? Hicri yılbaşı ne zaman?

Muharrem ayına gireceğimiz bu günlerde en çok merak edilen hicri yılbaşının başlangıcıdır. Peki Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı hangi gün?

Muharrem ayına girmeye hazırlandığımız bu günlerde en çok merak edilenlerden bir tanesi de  Muharrem ayı ne zaman başladığıdır. Peki ne zaman başlayacak?.

Müslümanların en önem verdiği aylardan biri olan Muharrem ayı ne zaman başlıyor sorusu sorulmaya başlandı. Muharrem ayının önemini 10. günü başlayan Aşure gününde yapılması gerekenleri sizler için bu haberde derledik. Peki Muharrem ayı orucu nasıl tutulur, kaç gündür?

2016 yılı itibariyle Muharrem ayının başlangıcı 2 Ekim Pazar günü olacak ve 31 Ekim Pazartesi günü son bulacak. Muharrem ayının 10. günü ihya edilen aşure günü ise 11 Ekim Salı gününe denk geliyor.

Muharrem Ayı, Hicri senenin ilk ayı olması nedeniyle önemli olmasının yanında tarihte bu ayın ilk 10 günü içinde gerçekleşen olaylar nedeniyle Müslümanlar için ayrı bir yeri vardır. Kuran-ı Kerim’de Tevbe Suresi’nin 36. ayetinde mealen Yüce Allah şöyle buyurmuştur “Muhakkak ki, Allâhü Teâlâ katında ayların sayısı, Cenâb-ı Hakk'ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram (hürmetli) olanlardır…”. Ayette bahsi geçen aylar ise Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, 11 Ekim 2016 yılı Salı gününe denk geliyor. Aşure ayında vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına yılda bir defa aşure dağıtıyor.

AŞURE AYININ ANLAMI

"Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.

Aşure pişirmek Osmanlıdan sonra daha önem kazanmıştır. Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir. Herkes aşurenin varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir. Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir.

HİCRÎ YILBAŞI DUÂSI

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:

"Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [ya'nî hicrî yılbaşında], aşağıdaki duâyı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar."

Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: "Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)

Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duâyı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.

"Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle BİMâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn."

Meâli ise şöyledir: "Besmele", "hamdele" ve "salvele"den sonra, "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin [Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var]."

"Nüzhetü'l-mecâlis" kitâbında [I, 156] bildirildiğine göre bir kimse böyle derse, şeytân: "Biz bu kişiden ümîdi kestik" der ve Allahü teâlâ ona, kendisini sene boyunca koruyacak iki melek görevlendirir..

MUHARREM AYI İLE İLGİLİ ANLAMLI SÖZLER

Muharremin Onuncu günnüne Aşure Günü denir. Bugüne özel bir saygı gösterilmelidir. Zira Arşın hamili bulunan melekler o günün değerini bilirler. Aşure gününüz mübarek olsun

Cümle ümmeti Muhammedin ve kardeşlerin Muharrem ayı ve Aşure günü mübarek olsun.

Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir.

Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, "Muharrem ayında oruç tut.Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmintevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu.

 

YORUMLAR
  Şeyma Subaşı'nın sosyal medyada taklit ettiği model belli oldu
Şeyma Subaşı'nın sosyal medyada taklit ettiği model belli oldu