A24.com.tr » » Milli Piyango efsanesi Nimet Abla kimdir nereli?

Milli Piyango efsanesi Nimet Abla kimdir nereli?

Milli Piyango efsanesi Nimet Abla kimdir nereli?

Her yıl sonunda, dolayısıyla yılbaşında, şanslı olanların para kazandığı Milli Piyango çekilişinin bu zamana kadar hep ilginç hikayeleri oldu. Onlardan biri de Nimet Abla.

 Yıllardan bu yana her yılbaşında çekilen Milli Piyango, herkesi zengin etmese de en azından umut veriyor. Kimilerini de hikayeleriyle yaşatıyor. O hikayelerden en enteresanı belki de Nimet Abla’dır.

Annesinin adı Sıdıka Babasının adı Raşit olan Nimet Abla 1899 yılında İstanbul’ da doğdu ve asıl ismi MELEK NİMET ÖZDEN ’ dir.

Milli Piyango denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Nimet Abla, bu güne kadar sattığı biletlerle tam 40 kişiyi zengin etti. Nimet Abla henüz 27 yaşındayken, Eminönünde sarraflıkla uğraşan İsmail Bey ile evlendi. İsmail Bey, dükkanında Türk Tayyare Cemiyetinin çıkardığı biletleri sattı.. Ancak biletleri veresiye vermeye başlamasının ardından işler istediği gibi gitmez. İflasın eşiğine gelen İsmail Bey’in imdadına Nimet Abla yetişti.

Nimet Abla’nın dükkanın başına geçmesiyle birlikte tütün, kırtasiye ve bilet satışına başladı. Müşterileri kısa zamanda çoğalan Nimet Abla’nın bu durumuna dönemin büyük işletmeleri taş koymak adına Nimet Abla’ya bilet vermemeye başladı. Bu durumdan zararlı çıkmaya başlayan Nimet Abla “Bilet vermezseniz, Ankara’ya gideceğim” diyerek işletmeleri zor durumda bıraktı ve dükkanını ayakta tutmayı başardı.

Ticari zekası oldukça geniş olan Nimet Abla, elindeki biletleri satabilmek için küçük şeker kutularını biletle birlikte promosyon olarak vermeye başladı. Bu hamlesiyle birlikte elindeki 10 bin bileti kısa sürede satmayı başardı.

Çok yüksek sayıda bilet satmasından dolayı, yüksek meblağlı biletlerin onun sattıkları arasında çıkma ihtimali de arttı. 1931 yılında 100 bin liralık büyük ikramiyenin Nimet Abla’nın sattığı biletler arasında çıkmasının ardından önü iyice açıldı ve ün yapmış oldu. Daha sonraki bilet satışlarının rakamı da artmaya başladı.

Sürekli bir yenilik peşinde olan ticareti kitap gibi bilen Nimet Abla, yeni fikirler üretmeye devam etti. Sattığı biletlerin kaybolmaması adına biletlerin ön yüzüne kendi resminin olduğu zarflar bastırdı. Ödeme zorluğu olanlar için taksit seçenekleri sunuyor ve günden güne Nimet Abla efsanesi büyüdü.

70'li yıllara kadar İstanbul'da vatandaşların şansı olan ve paralar kazandıran Nimet Abla, o yılların başında bir süre felçli olarak yaşadıktan sonra 28 Temmuz 1978 yılında vefat etti.

Günümüzde ise Nimet Abla’nın işlettiği bayisini kendi adını taşıyan yeğeni, Nimet Özden işletiyor. Bu zamanda sadece Nimet Abla’dan bilet almak için uzaklardan gelen insanlar bulunuyor.

Şu anda merkez şubesi hariç 2 tane daha şubesi olan Nimet Abla'nın her yıl başında dükkanının önünde kuyruklar oluşmaya devam edecek gibi duruyor.

Özgür BAYRAK / A24

 

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin sade ev yaşamlarından en doğal kareler...
Ünlü isimlerin sade ev yaşamlarından en doğal kareler...