A24.com.tr » eğitim » Milletvekili Haydar Akar: Medya okuryazarlığı dersini iletişimciler okutmalı

Milletvekili Haydar Akar: Medya okuryazarlığı dersini iletişimciler okutmalı

Milletvekili Haydar Akar: Medya okuryazarlığı dersini iletişimciler okutmalı

İletişim Fakülteleri'nden mezun olan binlerce üniversitelinin sürekli dile getirdiği "Medya Okuryazarlığı sorunu" CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın girişimiyle meclise girdi.

 Medya Okuryazarlığı derslerinin iletişim fakültesi mezunlarının okutulması konusunda CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, meclise kanun teklifi sundu.

Ülkemizde yapılan araştırmalara göre, çocuklar yılın 900 saatini okulda, bin 200 saatini televizyon başında geçiriyor. Bu da medyanın önemini bize gösteriyor. Medya Okuryazarlığı dersi altyapısının hazırlanması uzun zamanlar alırken, ilk olarak 1932 yılında ABD’de başlayan medya eğitimi çalışmaları özellikle 1970’lerde Avrupa kıtasında da yaygınlık kazandı. Günümüzde medya okuryazarlığı dersi başta; ABD, Kanada, Avusturalya, Japonya, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İngiltere, Avusturya, Belçika ve İsviçre gibi gelişmiş ülkelerin bazılarında zorunlu olarak, bazılarında ise seçmeli olarak okutulmakta.

5 MİLYON ÖĞRENCİ TERCİH ETTİ

Ülkemizde ise 2006-2007 yılında 5 pilot ilde seçmeli ders olarak belirlenen Medya Okuryazarlığı dersi 2007-2008 yılında 6, 7 ve 8. sınıflarda yaklaşık 500 bin öğrenci tarafından seçilerek bir ihtiyaç olduğunu gösterdi.Bugüne kadar 5 milyon öğrenci tarafından seçilen Medya Okuryazarlığı dersinin müfredatı RTÜK ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değiştirilirken dersin daha uzman ve eğitimini almış olan iletişim mezunları tarafından verilmesi konusunda bir girişimde bulunulmamıştı.

İLETİŞİM MEZUNLARI VERMELİ

Konuyu daha önce de gündeme getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, İletişim Fakültesi mezunlarının öğretmen olarak istihdam edilmesi amacıyla TBMM’ye kanun teklifi sundu. Milletvekili Akar teklifin gerekçesinde her yıl 3 bin 500 öğrencinin İletişim Fakültesi’nden mezun olduğunu belirtirken yanlış politikalar sebebiyle bu mezunların olması gerektiği gibi istihdam edilemediği ve yeni mezunlarla beraber işsiz sayısının arttığını vurguladı.

MEDYA OKURYAZARLIĞI FORMASYONLU İLETİŞİM MEZUNLARI OKUTSUN!

Haydar Akar’ın verdiği kanun teklifi ile 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu’nun ilgili maddesine Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu olması ibaresi eklenmesi ve formasyon eğitimine tabii tutulan lisans eğitimi almış olan İletişim Fakültesi mezunlarının Medya Okuryazarlığı Öğretmeni olarak bu dersi vermeleri sağlanacak.

YORUMLAR
  Google'dan Kadınlar Gününe özel Doodle
Google'dan Kadınlar Gününe özel Doodle