A24.com.tr » dünya » Mescid-i Aksa nerede, kimin kontrolünde, Mescid-Aksa'nın önemi nedir

Mescid-i Aksa nerede, kimin kontrolünde, Mescid-Aksa'nın önemi nedir

Mescid-i Aksa nerede, kimin kontrolünde, Mescid-Aksa'nın önemi nedir

Terörist yaklaşımlarıyla İsrail'in kontrolü altında bulanan ve İsra sûresinde de bahsi geçen Mescid-i Aksâ nerededir? Mescid-i Aksâ neden kutsaldır?

 İsrail polisi, cuma namazının ardından Mescid-i Aksa'ya çıkan yollarda cemaate saldırdı. Çıkan olaylarda 4 yaralının olduğu belirtildi.

MESCİD-İ AKSA'NIN YOLLARINI KESTİLER

İsrail güvenlik güçlerinin geçtiğimiz Cuma günü Mescid-i Aksa'ya girişleri kapatması ve Müslümanların Cuma namazını dışarda kılmak zorunda kalmasının ardından bu hafta da Mescid-i Aksa çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınması, sadece 50 yaş üstündekilere giriş izni verilip, dedektörlerle detaylı bir arama getirilmesi Filistinlilerin büyük tepkisini çekti.

"En uzak noktadaki mescit" anlamına gelen Mescid-i Aksa, pek çok peygamberin gelip geçtiği, epeyce bir kısmının da içerisinde metfun bulunduğu, miraç yolculuğunda Hz. Peygamberin uğradığı ve de Hicretten yaklaşık on yedi ay sonrasına kadar Müslümanlar'a kıble olan bir mekan olmasından dolayı Müslümanlar nezdinde ayrı bir değere sahip olan kutsal bir mekandır.

Hz. Muhammed'in, Miraç gecesinde Kudüs’e gelerek Mescid-i Aksâ’da namaz kıldığı rivayet edilir.

Hz. Muhammed'in; “Yalnız üç mescide ziyaret için gidilir: Mescid-i Harâm, Mescid-i Aksâ ve benim bu mescidim (yâni Mescid-i Nebî) .” buyurarak methettiği Mescid-i Aksâ, hicretten on altı ay sonraya kadar Müslümanların kıblesi olarak kaldı. 638 (H.16) senesinde Ömer radıyallahü anh, Suriye seferinde, Şam’dan sonra Kudüs’e uğrayıp Mescid-i Aksâ’yı ziyaret etti. Uzun senedir kendi hâline terk edilen Mescid-i Aksâ’da biriken ve etrafı kirleten pislikleri temizletti. Ezan okutarak cemaatle namaz kıldırdı. Yahudilere mescide emniyetle girmek hakkını tanıdı. Hıristiyanlara da, Yahudileri aralarına sokmamalarını tavsiye etti. Kudüs’teki kiliselere dokunulmaması için emir verip, Hıristiyanlarla antlaşma yaptı.

Kudüs'teki Mescid-i Aksa: Ana Britannica ansiklopedisinin 22. cildinin 304, 305. sayfalarında, Mescid-i Aksa maddesi karşılığında şu bilgiler verilmektedir:

Kudüs'te, Eski Kent'teki Harem'ş-Şerif'te, Kubbetü's-Sahra'nın hemen güneyinde yer alan ve İslâm'ın en kutsal yerlerinden biri sayılan cami. ... İlk biçiminin Bizans imparatoru I. İustinianos'un (hd 527-565) yaptırdığı bir bazilika olduğu kabul edilir. Hz. Ömer 638'de Kudüs'ü aldıktan sonra yapıyı, değişiklik yaptırmadan camiye çevirtti. Emevî halifesi I. Velid de (hd 705-715) çok büyük bir onarımdan geçirerek baştan aşağı yeniledi. ...
Bugün Kudüs'teki Mescid-i Aksa adıyla bilinen yapı tarihî kayıtlara göre peygamberimiz döneminde bir bazilika idi. Bu yapıya Mescid-i Aksa adının ne zaman ve kim tarafından verildiği ise ansiklopedide belirtilmemiştir.

Günümüze kadar Mescid-i Aksa ile ilgili yaşanan olaylar:
*21 Ağustos 1969: Denis Ruhan adlı bir Yahudi Mescid-i Aksa’yı kundaklama girişiminde bulundu.
*Nisan 1980′de Meir Kahane, Mescid-i Aksa’nın bir köşesine patlayıcı madde koyarak patlatmaya çalıştı.
*8 Nisan 1982′de bir kez daha Mescid-i Aksa’nın ana girişine patlayıcı madde yerleştirildiyse de cami görevlileri tarafından patlamadan ortaya çıkarıldı.
*10 Nisan 1982′de Meir Kahane taraftarlarından bir grup militan, zorla Mescid-i Aksa’ya girmek istedi.
*21 Mart 1983′te Mescid-i Aksa’ya gizli bir yoldan girmek için tünel açıldığı tespit edildi.
*14 Ocak 1986′da Knesset üyesi bazı parlamenterler askerlerin koruması altında Mescid-i Aksa’ya girmek istediler.
*8 Ekim 1990 tarihinde Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıda 30 Filistinli hayatını kaybetti, 800′e yakını yaralandı.

MESCİD-İ AKSA'DA NELER OLUYOR?
İsrail askerleri, Mescid-i Aksa'ya 1967 yılından bu yana ilk kez baskın yaptı.

Kudüs'teki gerginliği bilerek tırmandıran İsrail, dün de 100 Yahudi'nin Mescid-i Aksa'nın avlusuna girişine izin vererek provokasyonun fitilini ateşledi.

47 YIL SONRA İLK KEZ

Önce Mescid-i Aksa'ya kilit vuran ve peşi sıra artan provokatif ziyaretlerle gerginliği tırmandırmaya çalışan İsrail, İslam'ın ilk kıblesine en çirkin saldıyı gerçekleştirdi. İsrail güvenlik güçlerinin, dün sabah saatlerinde yaklaşık 100 Yahudi'yi Aksa'nın ağlama duvarına bakan Megaribe kapısından içeriye almasına tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. İsrail askerleri, 1967'den beri ilk kez Mescid-i Aksa külliyesinin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar ilerleyerek mihraba postallarıyla girdi.

(Mescid-i Aksa'nın önünde İsrail askerleri, namaz kılmaya gelen 50 yaş üstü müslümanların yakasına yapışıyor. İsrail, Mescid-i Aksa'da bir süredir 50 yaş altındakilerin ibadet yapmasına izin vermiyor)

KUR'AN-I KERİM YERLERDE
Geçtiğimiz günlerde saldırıya uğrayan provokatör haham Yehuda Glick'e destek veren Yahudi grup külliye içinde gezerken, Mescid-i Aksa'nın içerisine giren 300 kadar İsrail askeri de cami avlusunu savaş alanına çevirdi. Askerlerin, Filistinlilerin üzerine plastik mermi, ses ve gaz bombalarıyla müdahelesi üzerine 27 kişi yaralandı. Bu sırada Aksa içinde bulunan Kıble Camisi'ne sığınan Müslümanları kovalayan İsrail askerleri, içeride postallarıyla gezerek, göstericileri tartakladı. İslam'ın kutsallarını ayaklar altına alan askerler, cami içerisindeki Kur'an-ı Kerimleri de yerlere attı.

FİLİSTİNLİLER İLE İSRAİL POLİSİ ARASINDA ÇATIŞMA

Olayın ardından Filistinli gençlerle İsrail polisi arasında çatışmalar çıkarak, ortalık savaş alanına döndü. Çatışmalarda 2 Filistinli ve 1 İsrail polisi yaralandı. Görgü tanıkları, 2 Filistinli'nin, İsrail polisinin gerçek mermi kullanması sonucu yaralandığını, çok sayıda kişinin de gazdan etkilendiğini ifade etti.

ÇATIŞMALAR HALA DEVAM EDİYOR

İsrail ordu radyosu da, Tur, Silvan, Şufat ve er-Ram bölgeleri başta olmak üzere Kudüs'ün çeşitli mahallelerinde çatışmaların halen devam ettiğini açıkladı.

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin makyajsız hallerini görenler tanımakta güçlük çekiyor!
Ünlü isimlerin makyajsız hallerini görenler tanımakta güçlük çekiyor!