A24.com.tr » ekonomi » Merkez Bankası'ndan beklenen faiz açıklaması

Merkez Bankası'ndan beklenen faiz açıklaması

Merkez Bankası'ndan beklenen faiz açıklaması

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını bugün gerçekleşen Para politikası Kurulu toplantısının ardından açıkladı. Açıklamanın ardından piyasalar reaksiyon göstermedi.

Piyasaların beklentisi dahilinde gelen karar sonrası döviz kurlarında herhangi bir hareketlilik yaşanmadı. Dolar 3,5270, euro ise 4,13 lira seviyelerinden el değiştiriyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün düzenlenen Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, yüzde 8 olan vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi), yüzde 7,25 olan borçlanma faiz oranı (faiz koridorunun alt bandı), yüzde 9,25 olan marjinal fonlama oranı (faiz koridorunun üst bandı) sabit tutuldu. TCMB, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını ise yüzde 12,25 olarak bıraktı.

Merkez Bankası, haziran ayındaki PPK toplantısında da faizlerde bir değişiklik yapmamıştı.

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NEYDİ?

ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, borçlanma faiz oranı, marjinal fonlama oranı ve geç GLP borç verme faiz oranında değişiklik beklemiyordu.

Ekonomistler, Türk lirasının son dönemde dolar karşısında değer kazanması, Merkez Bankası'nın sıkı duruşu ve baz etkisinin desteğiyle enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi nedeniyle bu ayki PPK toplantısında faizlerin sabit tutulmasını öngörüyordu.

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle;

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12,25.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir. İç talepte iyileşme gözlenirken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyet gücünü korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. 

YORUMLAR
  Yıllar sonra Demet'ler birbirine girdi!
Yıllar sonra Demet'ler birbirine girdi!