A24.com.tr » politika » Tezkere nedir ne demek - Meclis Irak tezkeresi için toplandı

Tezkere nedir ne demek - Meclis Irak tezkeresi için toplandı

Tezkere nedir ne demek - Meclis Irak tezkeresi için toplandı

TBMM, Irak tezkeresini görüşmek için Cumartesi günü toplanma kararı aldı.

 AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, resmi Twitter hesabından TBMM'nin 23 Eylül cumartesi günü saat 16:00' da olağanüstü toplantıya çağırıldığını açıkladı.

GÜNDEM IRAK

TBMM, Irak tezkeresini görüşmek için tek gündemle toplanacak. Oturumda Kuzey Irak'ın 25 Eylül'de yapmayı planladığı ve Türkiye'nin karşı çıktığı referandum süreci de görüşülecek.

CUMA GÜNÜ DE MGK TOPLANACAK

Cuma günü de, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında MGK toplanacak. MGK'da, Kuzey Irak'ın referandum ısrarına verilecek cevaplar belirlenecek. Erdoğan, ABD'de yaptığı açıklamada bu cevabın "nihai" olacağını açıklamıştı.

TEZKERE NEDİR?

[1] (yazı) pusula

[2] Bir iş için izin verildiğini bildiren resmi belge

[3] (askerlik) Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Tezkere: Parlamento uygulamasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM komisyon başkanlıkları ve milletvekillerine ait olup Genel Kurulun bilgisine veya onayına sunulması gereken resmî evraktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, hükümete Suriye ve Irak'a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin uzatılmasını görüşmek üzere "olağanüstü" toplandı.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısına ulaşıldığını söyleyerek oturumu açtı.
Toplantıda sözü ilk olarak, hükümet adına, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı.

Canikli'nin devam etmekte olan konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Türkiye uzun zamandan beri terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada ülkeler güçsüzleştirilmek istenmektedir. PYD/YPG terör örgütü de siyasi oluşum peşindedir. Müttefikimiz yoğun silah, lojistik desteğiyle bu bölgelerden Arap ve Türkmen nüfusu çıkartarak bu emeline, yani Suriye'nin kuzeyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütü tarafından koordine edilecek bir siyasi oluşumu gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar.

Bu yapılanmalara hiçbir şekilde müsaade edilmeyecektir. PKK terör örgütünün bir uzantısı olan YPG bu bölgedeki topraklarda işgalci bir yapılanmanın önünü açmaya çalışmaktadır. YPG'ye verilen silahlar er veya geç Türkiye'ye yöneltilecektir. Müttefikimizin YPG'ye verdiği silahların Türkiye'ye karşı kullanıldığına dair elimizde güçlü bilgiler var.

"RİSKLER AKTİF, TEZKERE İLE İSTENEN YETKİLERE İHTİYAÇ VAR"
Türkiye aktif olarak arazide bu işgalleri ortadan kaldıracak adımlar atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bunu görüyor ve gereğini yapıyoruz. Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun uzun vadede hayatta kalma şansı yoktur, kısa vadede de Türkiye buna izin vermeyecektir.

TBMM'nin hükümetimize vermiş olduğu yetkiyle gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Türkiye'nin güneyinde oluşturulmak istenen, terör örgütü kontrolündeki siyasi yapılaşmanın kalbine, çıkarılamayacak bir hançer saplanmıştır. Güvenliğimizi tehdit eden bu riskler halen aktiftir ve bu tezkere ile talep edilen yetkilere ihtiyaç vardır.

Referandum zincirleme reaksiyonlara yol açabilecektir. Kuzey Irak'taki referandum, bölgede önü alınamaz bir yangına neden olacaktır. Bu referandumdan en büyük acıyı dost ve kardeşimiz Kürt halkı çekecektir. Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar bölgeyi ateşe atacaktır. Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasal yapıda en ufak bir değişiklik yapılmaması gerekir.

"TÜM ARAÇ VE ÖNLEMLER MASADA"
İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve önlem masadadır. Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Buradan bir kez daha referandumdan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye olarak sorunun Irak Anayasası çerçevesinde çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum."

ERDOĞAN DA KATILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Meclis'teki oturuma katılması bekleniyor.

"TEZKEREDE NE VARSA MASADA?"
Tezkere görüşmelerinin başlamasından önce grup başkanvekilleri NTV'nin sorularını yanıtladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Referandum yapılmasına Türkiye'nin tavrı ne olacak" sorusuna "Tezkere kapsamında ne varsa masada" yanıtını verdi. Elitaş, tümdünyanın karşı çıktığı referanduma İsrail'in destek vermesini ise "manidar" olarak nitelendirdi. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise "referandum kararının savaş gerekçesi olmadığını" söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da "Bu korsan bir referandumdur" ifadesini kullandı.

KUZEY IRAK'A MESAJ
Hükümetin 30 Ekim'e kadar süresi vardı ancak tezkerenin 25 Eylül'deki referandumdan önce uzatılması Kuzey Irak yönetimine verilen bir mesaj olacak.

TEZKERE METNİNDE YENİ İFADELER
Tezkere metnine de referanduma yönelik ifadeler eklendi. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmaya yönelik her türlü risk milli güvenliğimiz için hayati önemdedir denildi.

"Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler" ifadesi de tezkere metnine girdi.
MHP VE CHP DESTEK VERİYOR

Tezkerede bu nedenlerle, Türk askerinin Suriye ve Irak'a gönderilmesi konusunda hükümete bir yıl daha yetki veriliyor. MHP'nin ardından CHP de tezkereye destek vereceğini açıkladı.

YORUMLAR
  Kadir İnanır ile özdeşleşen bir olgu: Kadirzm ne demek?
Kadir İnanır ile özdeşleşen bir olgu: Kadirzm ne demek?