A24.com.tr » eğitim » MEB'in sosyal medya yasağını takan yok!

MEB'in sosyal medya yasağını takan yok!

MEB'in sosyal medya yasağını takan yok!

Milli Eğitim Bakanlığının okullarda çekilmiş her türlü ses, video ve fotoğraf için getirdiği sosyal medya yasağını takan yok. MEB uyurken, öğretmenler öğrencileri sosyal medyadan teşhire devam ediyor.

A24 - ÖZEL

Öğretmenler de öğrenciler de çektikleri her türlü video, ses ve videoları sorumsuzca paylaşmaya devam ediyorlar. Adıyaman’ın Kahta ilçesi Çıralık Köyü Ortaokulu’ndaki bir öğretmenin “ÜLKEMDE SURİYELİ İSTEMİYORUM!!!” sloganıyla çektiği video ise son işgüzarlık örneği olarak sosyal medyadan paylaşıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yasak kararına rağmen çocuklar ailelerinin bilgisi dışında öğretmenleri veya idarecileri tarafından sosyal medyada teşhir edilmeye devam ediliyor. Medya Okuryazarlığı olmayan öğretmenler de öğrenciler de Suriye’li çocuklar için farkındalık yaratmaya çalışılırken Türkiye’deki minik öğrencilerin haklarını gasp ettiklerinin farkında dahi değiller.

VİDEO'NUN MECAZLI DİLİ ÇOK TEHLİKELİ!

Video'da kullanılan mecazlı dil de bu yaş grubu öğrencileri tarafından yanlış yorumlanabilecek bir dildir. Öğrenciler sürekli "Ülkemde Suriyeli İstemiyorum diye söze başlayı sonunda bir neden bağlıyor. Ancak bu nedenin medya okuryazarı olmayan minikler tarafından anlaşılması çok güçtür ve muhtemelen mesaj isteme değil istememe şeklinde içselleştirilecektir. Çocuğun nihayi olarak çıkaracağı sonuç: ÜLKEMDE SURİYELİ İSTEMİYORUM!!! şeklinde olacaktır.

VİDEO BU BİLGİ NOTUYLA PAYLAŞILDI:

ÜLKEMDE SURİYELİ İSTEMİYORUM!!!
Videoda en son dua eden 6. sınıf öğrencisi küçük kız rüyasında Suriye'de kimyasal bombayla zehirlenen çocukların kendisinden yardım istediklerini görür ve ağlayarak uyanır. Ertesi gün Türkçe öğretmeninin yanına gider ve "Öğretmenim o çocuklar için bir şey yapamaz mıyız?" der ve bu videoyu çekerler. (Adıyaman/Kahta/Çıralık Köyü Ortaokulu) Hiçbir şey yapamıyorsan bu videoyu paylaşarak yayılmasına vesile olabilirsin.

İşte Video, İşte nokta atış adres işte o öğrencileri teşhir eden öğretmen. Bakalım MEB harekete geçecip yasak için ceza verecek mi?

Peki; Medya Okuryazarlığı dersini zorunlu yapmamak için yıllardır direnen ve dahası bu derslere dersin öğretmenleri formasyonlu iletişimcileri atamayan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda velilerin izni olmadan öğrencilerin videolarını sosyal medyadan paylaşan bu idareci ve öğretmenlere kim dur diyecek. Bu çocuklar “öğretmen” dedikleri kişiler tarafından sosyal medyada teşhir edildiklerini nasıl anlayacak ve karşı koyacak?

Not: Öğrencileri güzel düşünceleri için kutluyoruz. Bu haberi yapmamızdaki neden, MEB'in getirdiği yasak ve bu yasağın ailelerden dahi izin alınmadan çiğnenmesi ve çocukların sosyal medyadan teşhir edilmesidir.

BAKANLIK GEÇTİĞİMİZ AYLARDA YAYINLADIĞI BİR GENELGE İLE OKULLARDA SOSYAL MEDYA KULLANIMINI YASAKLAMIŞTI.

İşte o yasak kararı:
MEB'e bağlı okullarda öğrencilerin okuldan herhangi bir görüntüyü sosyal medyada paylaşması yasal suç sayılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okullarda sosyal medya kullanımına yönelik önemli bir karar geldi. MEB Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yayınladığı genelgeyle okulun sınırları içinde etkinlikler ya da serbest zamanlar da dahil olmak üzere sosyal medya kullanımına yasak getirdi.

Buna bağlı olarak okullarda çekilmiş olan tüm ses kayıtları, fotoğraf ve videoların internet ya da sosyal medya servisleri üzerinden paylaşılmasının yasak olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanlığı, bu paylaşımların Anayasaya, uluslararası sözleşmelere ve 1739 sayılı kanuna aykırı olduğunu ve yasağın ihlali durumunda kişilerle ilgili gerekli yasal işlemlerin uygulanacağını söylüyor.

Aslında benzer bir uygulama daha önceden de mevcuttu ve okuldan görüntülerin paylaşılmasının yasal suç olduğu belirtiliyordu ancak MEB, tüm bu kararlarını 'Sosyal Medya Genelgesi' adını verdiği yeni genelgesiyle çeşitli yasal dayanakları gerekçe göstererek sosyal medyaya yönelik bir şekilde uygulamış oldu. Bu yasağın sadece liseler için değil, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm okullar için geçerli olduğunu belirtmemizde de yarar var.

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 1 yorum yapıldı.
  • Mehmet 2017-06-02 22:37:03

    Hem öğrencileri takdir ediyorsunuz hem de yasakçı zihniyet taşıyorsunuz. Bu ne yaman çelişkidir. Bırakın da okullar da bizzat hayatın içinde yer alsın. bu videoda neyin kastedildiği gayet açık. Çocuklar da gayet iyi anlamış görünüyor. Bu tür haberler yaparak ancak insanların heveslerini kırıyorsunuz

  Kısa saçın en çok yakıştığı ünlü isimler
Kısa saçın en çok yakıştığı ünlü isimler