A24.com.tr » ekonomi » Kayıtsız Suriyeli çalıştırana büyük ceza

Kayıtsız Suriyeli çalıştırana büyük ceza

Kayıtsız Suriyeli çalıştırana büyük ceza

Çalışma Bakanlığı kayıtsız Suriyeli çalıştırılan işletmelere Suriyeli başına 8 bin 848 lira ceza kesiyor. Suriyeli ise 881 lira ceza ödüyor.

 SANAYİCİLERE kayıtsız Suriyeli çalıştırmamaları uyarısı geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Sadettin Akyıl, işverenlerin kaçak Suriyeli işçi çalıştırmaları halinde ceza ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Saadettin Akyıl, çalışma iznini almadan Suriyeli çalıştırılmamasını isterken, “Suriyeli çalıştırırken, bakanlık ve Göç İdaresi sitesinden elindeki kimlik ve belgeler gerçek mi diye kontrol edin” dedi. Akyıl, kaçak Suriyeli çalıştırma cezasının 8 bin 848 lira olduğunu, Suriyeliye de 881 lira ceza kesileceğini vurgularken, “Suriyeliyi çıkarınca da bildirmeniz lazım. Suriyelinin ne amaçla geldiğini siz de bilemezsiniz o nedenle bildirimlere dikkat edin. Sizin çalışma izni istediğiniz Suriyeli, dış temsilcilikler dahil titiz soruşturuluyor” dedi.

NASIL KONTROL EDİLECEK?
Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Oda Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında yabancıların ‘Geçici Koruma Kapsamı’ ile sağlanan çalışma izinlerine dair uygulamalar hakkında bilgi veren Akyıl, Suriyelilerin çalışma izni olmadan çalıştırılamayacağını söyledi. Akyıl, “Çalıştırılacak Suriyelinin, geçici koruma kapsamında olduğunu belirten geçici koruma kimlik belgesi, yabancı tanıtma belgesi ve yabancı kimlik numarası bulunmalı. İçişleri Bakanlığı kaydı olmalı. Suriyelinin elindeki bilgi belge gerçek mi değil mi, süresi bitmiş mi diye Göç İdaresi internet sitesinden kontrol edin.

Sitedeki kayıtlarla belgesinin ne kadar süresi kaldığı ve sahte olup olmadığı anlaşılır. Bilgiler, calismaizni.gov.tr sitesinden de kontrol edilebilir” açıklamasını yaptı. Sanayicilerden, başka bir ilde ikamet eden Suriyeliyi çalıştırmamasını isteyen Akyıl, “Suriyeli sadece ikamet izni aldığı ilde çalışabilir. İl değiştirecekse, o ilin valiliğine müracaat etmeli. Antep’te oturma izni olan Suriyeli, Ankara’da işe giremez. Önce ikameti Ankara’ya alınmalı” dedi. Akyıl, geçici koruma kaydı alındıktan sonra 6 ay geçmemiş Suriyelilerin de çalıştırılmaması uyarısında bulunarak, işçinin ülkedeki kalışında istikrarın önemli olduğunu vurguladı. Akyıl, akademisyen, doktor ya da öğretmen olan Suriyelilerin de ilgili bakanlıklardan mesleki yeterlilik belgesi aldıktan sonra çalıştırılabileceğini ifade etti.

ÖZEL MODÜL OLUŞTURDUK

Akyıl, Suriyeli işçi sayısının işletmedeki Türk sayısının yüzde 10’unu geçmemesi uygulamasının ise esnetilebileceğini belirterek, bunun için yerli işçi bulanamadığının belgelenmesinin yeterli olduğunu bildirdi. İşverenlerin izin süreçlerinden ürkmemesini ve e-devlet üzerinden otomatik başvuru yapılabildiğini kaydeden Akyıl, “Suriyelilerin çalışma izinleri için özel modül oluşturduk. Form dahi doldurulmadan yabancının kimlik ya da isminin girilmesi yetiyor. Bakanlığa bir evrak göndermeye de gerek yok” bilgisini verdi. Akyıl, sisteme sadece yabancının fotosunun eklenmesini isterken, hazırlanan yeni bir uygulamayla artık fotoğrafın da Dışişleri ve İçişeri bakanlıkları sisteminden online olarak alınacağını anlattı.

3 günde kimlik çıkıyor
BAŞVURU sonunda Arapça ve Türkçe olarak kimlik kartı ve izin belgesi çıkarıldığını da belirten Akyıl, “Aynı pasaport sistemi gibi sistem kurduk. Kimlik, 3 gün içinde çalışacağı adrese gönderiliyor. Hologramlı kimlik kargoya veriliyor” dedi. Akyıl, çoban gibi mevsimlik işçi olarak çalışacak Suriyelilerin ise çalışma izni almasına gerek olmadığını anımsattı. Akyıl, yabancı çalışma izinlerine ilişkin 7 dilli yeni bir site hazırladıklarını ve kısa sürede devrede olacağını dile getirdi.

YORUMLAR
  Perseid Meteor Yağmuru izleyenleri büyüledi...
Perseid Meteor Yağmuru izleyenleri büyüledi...