A24.com.tr » yaşam » Jivaroların yaşamı tüyleri diken diken ediyor

Jivaroların yaşamı tüyleri diken diken ediyor

Jivaroların yaşamı tüyleri diken diken ediyor

Amozon Nehri'nin kıyılarında bulunan Ekvador Ormanları'nda yaşayan Jivarolar, ruhların kafatasında olduğuna inandıkları için düşmanlarının kafalarını kesiyor.

 Dünyanın en ilkel kabilelerinden biri olan Jivarolar, düşmanlarını vahşice öldürüp kafataslarını küçültüyor.

Dünyanın hemen hemen her yerinde, birbirinden farklı yüzlerce enteresan ritüel, yüzlerce yıldır ve hatta günümüzde dahi uygulanmaya devam ediyor. Bunlar arasında en ilginç ve en vahşi olarak gösterebileceğimiz Tsantsa, Amazon nehrinin kıyılarında bulunan Ekvador Ormanları'nda, düşmanlarının kafataslarını akıl almaz yöntemlerle küçülten Jivarolara ait.

ÖLDÜRDÜKLERİ DÜŞMANIN KAFASINI KESİP KÜÇÜLTÜYORLAR

Kafa avcılığı uygulamasına tarihte oldukça sık rastlamanız mümkün; ancak Tsantsa'nın onlardan ayrılan en önemli yanı, savaş sırasında öldürülen düşmanların kafaları kesildikten sonra toplanması ve küçültme işlemine maruz kalması.

RUHLARIN KAFALARINDA BULUNDUĞUNA İNANIYORLAR

Savaş sırasında öldürülen düşmanların, ruhlarının kafalarında bulunduğuna inanan Jivarolar, savaşın bitmesinin ardından düşmanlarının ruhlarının intikam almaması için, savaş ganimeti olarak düşmanlarının kafalarını keserek topluyor ve kafatasıyla deriyi birbirinde ayırıyor.

KAYNATMA İŞLEMİ SONRASI KÜÇÜLTÜLMESİ SAĞLANIYOR

Kafatasının çıkarılmasının ardından başın iç kısmı sıcak taş ve kumlarla dolduruluyor ve kaynatma işlemi sayesinde küçülmesi sağlanıyor. Bütün bu aşamalar gerçekleştirildikten sonra ise yapılması gereken tek iş olarak; tekrar insan yüzüne benzemesi için şekil vermek kalıyor.

50 BİN DOLARA KADAR FİYATLARI VAR

Şu anki fiyatları 30.000 dolar – 50.000 dolar arası değişen, çok eski yıllarda geleneksel bir ritüel olarak gerçekleştirilen Tsantsa, turistlerin ve koleksiyoncuların en çok ilgi gösterdiği parçalar arasında gösteriliyor.

YORUMLAR
  Güzel sunucu, Hürrem Sultan'ın torunu çıktı
Güzel sunucu, Hürrem Sultan'ın torunu çıktı