A24.com.tr » ramazan » İzmir Bayram Namazı saat kaçta, İzmir Bayram ezanı kaçta okunacak, namaz vakitleri

İzmir Bayram Namazı saat kaçta, İzmir Bayram ezanı kaçta okunacak, namaz vakitleri

İzmir Bayram Namazı saat kaçta, İzmir Bayram ezanı kaçta okunacak, namaz vakitleri

İzmir bayram namazı saat kaçta? Ramazan ayında tutulan oruçların mükafatı olarak Ramazan Bayramının çoşkusu başladı. Peki İzmir'de bayram namazı saat kaçta kılınacak, ezan ne zaman okunacak?

 2017 yılının Ramazan bayramı geldi! İslam aleminin Ramazan Bayramı bu sene 25 Haziran’da başlıyor ve 27 Haziran’da bitiyor. Bayram namazı bayramların ilk günün sabahında kılınır. Peki bayram namazı nasıl kılınır, bayram namazı saat kaçta kılınır? İşte İzmir bayram namazı saati ve il il bayram namazı vakitleri, Ramazan bayramı ilgili faydalı bilgiler…

İZMİR BAYRAM NAMAZI VAKTİ 06:33

İZMİR’İN ÖNEMLİ CAMİLERİ
Türkiye’de Bayram namazları camilerin en kalabalık ve yoğun olduğu zamanlar olduğu için İzmir’de en çok merak edilen, Bayram namazı için atmosferi en güzel ve en ünlü camilerimizden bazılarını sıraladık.

ALİAĞA CAMİSİ
İzmir’in Konak ilçesi 446 ve 854 sokaklarda, Selviler ve eski mezarlar ortasında pitoresk görünüşlü bir camidir. Kitabesi 1672’ye tesadüf etmekte olup, yaptıran zatın Gedizli Ali Ağa olduğu söylenir.

ABDULLAH EFENDİ CAMİSİ
Konak Basmane’deki 1276 ve 1277 Sokaklar köşesindedir. 1770′ lerde bu caminn varlığını bildiğimiz için daha eskiden yapılmış olmalıdır. Bugünkü yapısını ise yeni zamanlarda almıştır.

BAŞDURAK (HACI HÜSEYİN) CAMİSİ
Anafartalar Caddesi ile Kemeraltı 863 Sokak’ın birleştiği köşede yer alan Başdurak Camii, kurucusu Hacı Hüseyin Camii olarak biliniyor. Geçmiş yıllarda “Başoturak” olarak anılan bölgede bulunan Camii, günlük dilde daha kolay söylendiği için zamanla Başdurak olarak anılmaya başlamış.

ÇORAKKAPI (TAŞRAKAPI) CAMİSİ
Konak Basmane’deki bu cami, etrafındaki geniş mezarlığı, medresesi ve diğer yapılarıyla Türk mahallelerinin en ucunda gibiydi. Bostanizâde Mehmed Efendi adında bir hayırsever zat tarafından, herhalde XVII. Yüzyıl’dan önce yaptırılmıştır Zira 1745’de var olduğunu biliyoruz. Zarif minaresi ve kubbesi ile İzmir’in güzel camileri arasındadır.

FETTAH CAMİSİ
1297 ve 1298 sokaklar köşesinde olup, XVII.Yüzyıl’ da yapılmış olmalıdır. Evliya Çelebi “Abdulfettah Çavuş” dediği bu camisinden “kiremitli amma mamur” olarak bahseder. 1843 ve 1861 yıllarında tamir görmüştür. Son şeklini, yakın zamanlarda almıştır.

FAİKPAŞA CAMSİ
XVI. Yüzyıl’ın başlarında İzmir’in bir mahallesine adını veren cami olup, 965 ve 967 Sokaklardadır. Evliya Çelebi (kâgir kubbesinin kurşun örtülü) olduğunu söylüyor ki, aslî yapısı herhalde yangın ve zelzelelerden harap olmuştur. Kitabesindeki 1842 tarihi de, bir yangın sonrası esaslı tamiri göstermektedir.

HİSAR CAMİSİ
İzmir Hisarönü Semti Fevzi Paşa Caddesi'nde bulunan bu caminin bazı kaynaklarda Latin Kilisesinden dönüştürüldüğü bazı kaynaklarda da Aydınoğlu Özdemiroğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 1597–1598 yıllarında yaptırıldığı yazılıdır. Latin Kilisesinden dönüştürülen bu caminin Timur tarafından 1402 yılında yıktırıldığı da yine kaynaklarda belirtilmektedir. Cami Hisar'ın Aşağı Kapısı önünde bulunduğundan ötürü de Hisar Camisi ismini almıştır. Cami bahçe kapısındaki bir kitabeye göre h.1298 (1881) tarihinde onarılmıştır.

ODUNKAPULU CAMİSİ
Konak 427 Sokak’ta yan ahşap bir camisidir. Kitabesine göre 1757’de yapılmıştır; oysa içindeki çeşmenin kitabesi 1728 tarihini gösteriyor. Cami herhalde birçok defa yandıktan sonra bugünkü görünüşünü kazanmıştır.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
Bayram namazı bayramın ilk günü, güneşin doğmasından yaklaşık 50 dakika geçtikten sonra cemaatle birlikte kılınan namazdır. Bayram namazına, Allahuekber “Niyet ettim Allah rızâsı için vâcib olan Kurban Bayramı namazını kılmaya. Uydum imama.” denip niyet edilir.
İmam, ellerini kulaklarına kaldırıp “Allâhuekber” diyerek tekbîr alıp ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve “Sübhaneke” duasını okunur. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır ki cemaat de aynısını yapar. Ardından imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra imam, ellerini kulaklarına kadar kaldırıp “Allâhu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini göbek altında bağlar. Cemaat de aynısını yapar ve imamın okuduğu sûre ile âyetleri dinler. Ardından imamla birlikte rükû ve secde edilir.
Ardından 2. rek'âta kalkılıp eller göbek altında bağlanır. İmam, sûre ve âyetleri okur, cemaat dinler. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Ardından, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahu Ekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imam ellerini kulaklarına kaldırıp “Allahuekber” diyerek tekbîr alır ve ellerini yana bırakır. Cemaat de aynısını yapar. Sonra, imamla birlikte rükû ve secde edilerek namaz bitirilir.
Sonra, imam minber'e çıkarak “Bayram hutbesi”ni okur. Hutbenin ardından dua edilir. Bayram namazının kılınma şeklinin akıllarda kalması için “İki salla bir bağla üç salla bir yat.” şeklinde bir tekerleme de yapılmıştır.

YORUMLAR
  Yılın düğününde detaylar ortaya çıkıyor... Acun Ilıcalı ile Şeyma Subaşı'nın nikah şahitleri ve davetiyeleri ortaya çıktı.
Yılın düğününde detaylar ortaya çıkıyor... Acun Ilıcalı ile Şeyma Subaşı'nın nikah şahitleri ve davetiyeleri ortaya çıktı.