A24.com.tr » eğitim » İşte üniversitelerin boş kontenjanları

İşte üniversitelerin boş kontenjanları

İşte üniversitelerin boş kontenjanları

Üniversite için ek yerleştirme bugün başladı. İşte ODTÜ'den Boğaziçi Üniversitesi'ne üniversitelerin boş kontenjaları...

 

 

Üniversiteye giriş için ek yerleştirme bugün başladı. 30 Ağustos akşamına kadar devam edecek ek yerleştirme tercihlerinde öğrenciler yine 24 programı seçebilecek. Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre, üniversitelerde, merkezi yerleştirmenin ardından 60 bin 147 kontenjan boş kalmıştı. Ancak kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan toplam kontenjan henüz bilinmiyor.
HER ÜNİVERSİTEDE BOŞ VAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yerleştirildiği yükseköğretim programına kayıt yaptırmayanlar oldu ve Türkiye'nin birçok gözde üniversitesinde boş kontenjanlar oldu. Aralarında Orta Doğu Teknik (ODTÜ) İstanbul Teknik (İTÜ), Boğaziçi, Galatasaray üniversitelerinin de yer aldığı üniversitelere ek yerleştirme ile yerleşme şansınız var. Bu üniversitelerde, aralarında mühendisliklerin de yer aldığı programlara öğrenci alınacak.
İTÜ'DE 77, BOĞAZİÇİ'NDE 41, ODTÜ'DE 38 KONTENJAN

Örneğin İTÜ'de 77, Boğaziçi Üniversitesi'nde 41, ODTÜ'de ise 38 kontenjan boş kaldı. İTÜ'deki boş kontenjanların özellikle ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşma sonucunda çift diploma programı uygulanan ücretli programlarda olduğu görülüyor. 77 boş kontenjanın 51'ini bu ücretli programlar oluşturuyor. Bu üniversitenin KKTC'de kurduğu ve yine ücretli olan denizcilik programlarında da boş kontenjan sayısı 91. İTÜ gibi ODTÜ'de de 38 boş kontenjanın 6'sı ücretli programlar.
Bu programlar da ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşmalara göre çift diploma veriyor. Öğrenciler 2 yıl ABD'deki üniversitede okuyor ve bunun için de öğrenim ücretli oluyor. ODTÜ'nün de KKTC'deki kampusunda ücretli programlarının 73'ü boş. Yine boş kontenjanın olduğu üniversitelerden biri de Galatasaray Üniversitesi. Bu üniversitede de sosyoloji ve mühendislik bölümlerinde toplam 3 kontenjan bulunuyor.
EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ 15 TL

Adaylar ek yerleştirmeye katılabilmek için 15 TL ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi işgünü saat 23.59'a kadar yatırılabilecek. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacak. Bu ücreti yatırmayanların tercihleri ise geçersiz olacak. Ek yerleştirmeye başvurabilmek için öncelikle 2016-ÖSYS'ye başvuru yapmış ve bir programa yerleştirilmemiş olmanız gerekiyor.
ÜNİVERSİTELİ OLMA ŞANSINI EK YERLEŞTİRME İLE YAKALAYIN

Üniversiteye ilk merkezi yerleştirmenin ardından yerleşemeyen ve açıkta kalan öğrencilere ikinci kez üniversiteli olma şansını ek yerleştirme verecek. Üniversitelerde merkezi yerleştirmede dolmayan ve yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler yüzünden boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yolu ile öğrenci alınacak. İlk merkezi yerleştirmede herhangi bir bölüme yerleşemediyseniz ek yerleştirmede doğru bir tercih hazırlayarak üniversiteli olabilirsiniz.
Ancak tüm merkezi yerleştirmelerde olduğu gibi ek yerleştirmenin de kendi içinde kuralları var. Bu kurallara uygun tercih hazırlamadığınız takdirde açıkta kalma riskiniz olduğunu da unutmayın. Bu yüzden de her şeyden önce ek yerleştirmenin kurallarını bilmeniz gerekiyor. Hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere bu kuralları anlatacağız ve hangi programları hangi koşullarda tercih edebileceğiniz konusunda sizleri aydınlatacağız.
KAPATILAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TERCİH BAŞVURULARI UZATILDI

OHAL kapsamında kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan 65 bin 216 öğrencinin yeniden yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri için yapacakları tercihler bu gece son buluyordu. ÖSYM, öğrencilerin tercihleri için süreyi uzattı. Başvurular 29 Ağustos saat 23.59'da son bulacak. Öğrencilerin 24 tercih hakkı var. Öğrenciler tercihlerini sınava girdikleri yıl aldıkları puanlara göre tercih kılavuzunda yer alan programların karşısında yer alan taban puanlara göre yapacak.
Tercih kılavuzunda öğrencilerin kafasını karıştıran bazı programların karşısında puan yerine işaretlerin yer alması oldu. Bu işaretlerin anlamı şu: Eğer en düşük puanın karşısında — işareti görüyorsanız bunun anlamı program ilgili yılda öğrenci almamıştır. 00000 rakamlarını görüyorsanız bu da programın taban puanı oluşmamış demek. Yani merkezi yerleştirmede dolmamış. Bu iki işaretin olduğu programları ilgili puan türünde LYS'den 180 ve üzeri alan adaylar tercih edebilecek.
BAŞVURULAR İNTERNETTEN

Merkezi yerleştirme tercihleri gibi ek yerleştirme tercihleri de başvuru merkezlerinden değil, bireysel olarak ÖSYM'nin sitesinden internet aracılığıyla yapılacak. Tercihlerinizi yapmadan önce ÖSYM'nin sitesinde yer alan 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nu dikkate alın.
ASKERİ LİSE MEZUNLARINA “ÖZEL” 120 SORULUK SINAV

2016 yılında askeri liselerden mezun olanların üniversiteye yerleştirilmeleri Askeri Lise Mezunları İçin Üniversiteye Geçiş Sınavı (ALÜGS) yapılacak. Bu sınava başvurular dün başladı. Başvurular 29 Ağustos'ta saat 23.59'da son bulacak.
ÖSYM'nin 4 Eylül'de Ankara ve İstanbul'da yapacağı sınavda öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler'den oluşan çoktan seçmeli 12 soruluk bir test uygulanacak. Her testte 30'ar soru olacak

YORUMLAR
  Sıla sosyal medyada alay konusu oldu
Sıla sosyal medyada alay konusu oldu