A24.com.tr » yaşam » İşte FETÖ'nün ABD'deki okul haritası

İşte FETÖ'nün ABD'deki okul haritası

İşte FETÖ'nün ABD'deki okul haritası

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün Amerika Birleşik Devletleri'ndeki okul yapılanması örgüte büyük kazanç sağlıyor. FETÖ bu okullardan yıllık 500 milyon dolar gelir elde ediyor.

15 Temmuz'daki darbe girişiminin bir numaralı organizatörü Fethullah Gülen'in ABD'de bulunan 140 civarındaki okulundan elede ettiği gelir dudak uçuklatıyor.

ABD'nin Pennsylvania eyaletinde 1999 yılından bu yana ikamet eden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, ülke genelinde 140 civarında sözleşmeli okulu ve bu okullar vasıtasıyla devletten yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık geliri yöneten kişi olarak biliniyor.

ABD'de 1990'ların sonuyla 2000'li yılların başında açılan ve zaman içinde bazılarının ismi değişen okullarda her yıl yaklaşık 60 bin civarında öğrencinin eğitim aldığı belirtiliyor.

OKULLAR EN BÜYÜK GELİR KAYNAĞI
Amerikan medyasında yer alan haberlerde, FETÖ'nün bu okullar yoluyla ABD yönetiminden yılda 500 milyon dolar kaynak aldığı kaydediliyor.

FETÖ'nün okullarıyla ilgili "Killing Ed" belgeseliyle ABD'de ses getiren yönetmen Mark Hall ve aynı konuyla ilgili Huffington Post'ta bir makale kaleme alan Anna Clark, devletin, bu okullardaki öğrenci başına önemli miktarda ödeme yaptığını, yeni açılan okullarla FETÖ'nün ekonomik havuzunun büyüdüğünü vurguladı.

Washington Post'ta 20 Temmuz'da Valerie Straus imzasıyla yayımlanan haberde de FETÖ'nün sadece Teksas'taki 46 okulu için ABD hükümetinden senede 250 milyon dolar kaynak sağladığı ifade edildi.

Sadece sözleşmeli okulları çerçevesinde bu finansal gelirlere sahip FETÖ'nün, diğer yapılanmalar da eklendiğinde ABD genelinde birkaç milyar dolarlık ekonomik hacme sahip olduğu belirtiliyor.

ABD'deki FETÖ okullarının yöneticileri FETÖ elebaşı Gülen ile bağlantılarını reddederken, bu okullar arasındaki finansal ilişkiler ve diğer FETÖ kurumlarıyla yakınlıkları yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

FETÖ'nün ABD'deki okulları genellikle belli çatı kuruluşlar etrafında toplanıyor ve vakıflar üzerinden idare ediliyor. Örneğin Teksas eyaletinde faaliyet gösteren Harmony Okullarına ait 46 kampüs bulunuyor. Benzer şekilde Ohio ve çevresindeki eyaletlerde faaliyet gösteren Concept Okullarının 30, California eyaletindeki Magnolia Okullarının da 11 kampüsü var.

FBI'IN YÜRÜTTÜĞÜ SORUŞTURMA-
FETÖ'nün yönettiği okullarının bazıları usulsüzlük, haksız kazanç, yolsuzluk, hileli ihale ve evrakta sahtecilikten ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) soruşturması geçiriyor.

İlk olarak 11 Aralık 2013 tarihinde Louisiana'nın Baton Rogue kentindeki Kenilworth Bilim ve Teknoloji Akademisine FBI tarafından düzenlenen baskınla başlayan ve daha sonra FETÖ ile ilişkili başka okullara da sıçrayan FBI soruşturması hala devam ediyor.

FBI soruşturmasının ilk ayağında FETÖ'ye ait olduğu belirtilen Chicago merkezli Concept Okulları adı altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003 ile 2013 yılları arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı öne sürülmüştü.

İlk etapta üç eyalette başlatılan soruşturma süreci sürüyor. Ohio, Indiana ve Illionis'te 19 okula yönelik ''beyaz yakalı suç soruşturması'' devam ederken soruşturma kapsamında okulların bağlı olduğu Concept Okullarının birçok evrakına el konulmuştu.

FBI soruşturması, (E-Rate adlı eğitim teknolojileri programı kapsamında) Concept Okulları ile ilişkili kişiler, kurumlardan hizmet alarak rekabet kurallarının ihlal edilmesi şüphesi etrafında yürütülüyor.

OKULLARLA İLGİLi SÜREN SORUŞTURMALAR
FETÖ'nün ABD'de faaliyet gösteren sözleşmeli okullarıyla ilgili olarak Amsterdam&Partners LLP hukuk firması tarafından ilk şikayet başvuruları California ve Pennsylvania'da yapıldı. Bu başvuruların ardından firma, üçüncü başvurusunu Teksas eyaletinde yaptı.

California'da şubat ayında başlayan hukuki süreçte, FETÖ ile ilişkili Magnolia Okulları mercek altına alındı. California'da 11 okul ile sözleşmeli okul statüsünde faaliyet gösteren Magnolia Okulları hakkında, bu okulların finansal açıdan incelenmesi için California Eğitim Bakanlığına başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Firmanın yöneticisi Robert Amsterdam, 2009 yılında Magnolia Okullarının üst yöneticisi olarak işe alınan bir kişinin, 2011-2012 eğitim döneminde bir firmayla 700 bin dolarlık kontrat imzaladığını ve aynı yılın sonunda bu kişinin, sözleşme imzaladığı firmanın başına geçtiğini ifade etti.

Teksas'ta 4 Nisan 2016 tarihinde FETÖ ile bağlantılı Solidarity şirketiyle ilgili dava dilekçesi verildi. Dilekçeyle ilgili açıklamasında Amsterdam, 2003-2009 arasında FETÖ ile bağlantılı Harmony Okullarında çalışan ve daha sonra Solidarity adlı şirkete geçen bir yöneticiye (iki yıl içinde) toplamda 22 milyon dolarlık müteahhitlik işinin verildiğini kaydetti.

FETÖ'nün ABD'deki sözleşmeli okullarıyla ilgili hukuki süreçler devam ederken bir yandan da ABD kamuoyunda Gülen'in okullarına ilişkin rahatsızlıkların daha fazla gün yüzüne çıkmaya başladığı belirtiliyor.

Geçen yıl kasım ayında ABD Kongresi üyesi Raul Grijalva, Eğitim Bakanı Arne Duncan'a mektup göndererek FETÖ ile bağlantılı okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etmiş, konu bu vesileyle Kongre'nin de gündemine gelmişti.

ABD halkı da FETÖ okullarına Türkiye'den getirilen öğretmenlerin ''İngilizce bilmediği'' ve ''bilimsel yeterlilikleri olmadığı'' için itiraz ediyor. Daha önce New York Times, Chicago Sun gibi gazetelere FETÖ okullarıyla ilgili röportaj veren Amerikalılar, Türkiye'den getirilen öğretmenlerden şikayet etmişti.

HANGİ EYALETTE HANGİ OKUL FETÖ'CÜ
ABD'de FETÖ'nün kontrolü altında olduğu, açık kaynaklarda belirtilen okulların listesi şöyle:

Arizona: Paragon Sonoran Bilim Akademisi, Broadway Sonoran Bilim Akademisi Anaokulu, Phoenix Sonoran Bilim Akademisi Anaokulu, Tucson Sonoran Bilim Akademisi İlkokulu-Ortaokulu-Lisesi, Davis Monthan Sonoran Bilim Akademisi, Ahwatukee Sonoran Bilim Akademisi, Peoria Sonoran Bilim Akademisi

Arkansas: Lisa Akademi

California: Reseda Magnolia Bilim Akademisi, Valley Magnolia Bilim Akademisi, Carson Magnolia Bilim Akademisi, Venice Magnolia Bilim Akademisi, Hollywood Magnolia Bilim Akademisi, Palms Magnolia Bilim Akademisi, Van Nuys Magnolia Bilim Akademisi, Bell Magnolia Bilim Akademisi, Santa Ana Magnolia Bilim Akademisi, San Diego Momentum Ortaokulu, Bay Area Teknoloji Okulu

Colorado: Lotus Aurora Mükemmellik Okulu

District of Columbia: Harmony D.C. Mükemmellik Okulu

Florida: Orlando Bilim İlkokulu-Ortaokulu-Lisesi, River City Bilim Akademisi, Branch Akademi, Stars Ortaokulu, Broward Matematik ve Bilim Okulları, Discovery Bilim Akademisi, New Springs İlkokulu, New Springs Ortaokulu

Georgia: Fulton Bilim Akademisi Lisesi, Fulton Sunshine Akademisi

Güney Carolina: Greenville Yenilenebilir Enerji Eğitimi Sözleşmeli Okulu

Illinois: Chicago Matematik ve Bilim Akademisi Ortaokulu, Belmont Horizon Bilim Akademisi, McKinley Park Horizon Bilim Akademisi, Güneybatı Chicago Horizon Bilim Akademisi,

Indiana: Indiana Matematik ve Bilim Akademisi – Güney – Kuzey – Batı

Kuzey Carolina: Triad Matematik ve Bilim Akademisi, Triangle Matematik ve Bilim Akademisi

Louisiana: Baton Rouge Kenilworth Bilim ve Teknoloji Okulu

Maryland: Chesapeake Bilim Noktası Okulları

Massachusetts: Pioneer Sözleşmeli Bilim Okulu 1-2, Hampden Sözleşmeli Okulu

Michigan: Michigan Matematik ve Bilim Akademisi

Minnesota: Minnesota Matematik ve Bilim Akademisi

Missouri: Fyler Gateway Bilim Akademisi, Smiley Gateway Bilim Akademisi, Güney Gateway Bilim Akademisi

Nevada: Las Vegas Coral Bilim Akademisi, Reno Coral Bilim Akademisi İlkokulu-Ortaokulu

New Jersey: Bergen Sanat ve Bilim Sözleşmeli Okulu, Paterson Bilim ve Teknoloji Sözleşmeli Okulu, Passaic Sanat ve Bilim Sözleşmeli Okulu, Thomas Edison EnergySmart Sözleşmeli Okulu, Central Jersey Koleji Hazırlık Okulu, Paterson Sözleşmeli Bilim ve Teknoloji Okulu

New Mexico: Albuquerque Mükemmellik Okulu

New York: Syracuse Bilim Akademisi, Buffalo Bilim Akademisi, Rochester Akademisi Sözleşmeli Okulu, Utica Bilim Akademisi, Amity Sözleşmeli Okulları, Terra Bilim ve Eğitim Vakfı

Ohio: Horizon Bilim Akademisi Columbus İlkokulu, Horizon Bilim Akademisi Columbus Ortaokulu, Horizon Bilim Akademisi Columbus Lisesi, Columbus Noble Akademi, Cincinnati Horizon Bilim Akademisi, Cleveland Horizon Bilim Akademisi Lisesi, Horizon Bilim Akademisi Dayton İlkokulu, Horizon Bilim Akademisi Dayton İlkokulu, Horizon Bilim Akademisi Dayton Merkez, Cleveland Horizon Bilim Akademisi Ortaokulu, Cleveland Horizon Bilim Akademisi İlkokulu, Springfield Horizon Bilim Akademisi, Toledo Horizon Bilim Akademisi, Denison Horizon Bilim Akademisi İlkoulu, Lorain Horizon Bilim Akademisi, Cleveland Noble Akademi, Youngstown Horizon Bilim Akademisi, Cleveland Noble Akademi

Oklahoma: Tulsa Discovery Okulu, Oklahoma City Dove Bilim Akademisi, Tulsa Dove Bilim Akademisi, Dove Bilim Akademisi İlkokulu

Pennsylvania: Truebright Bilim Akademisi Ortaokulu, Merkezi Pennsylvania Genç Bilginler Okulu, Batı Pennsylvania Genç Bilginler Okulu

Tennessee: Memphis Mükemmellik Okulu

Teksas: Austin Harmony Bilim Akademisi Ortaokulu, Austin Harmony Bilim Okulu Anaokulu, North Austin Harmony Bilim Akademisi, Austin Mükemmellik Okulu, Beaumont Harmony Bilim Akademisi, Brownsville Harmony Bilim Akademisi, Bryan Harmony Bilim Akademisi, Dallas Harmony Bilim Akademisi Ortaokulu, Dallas Harmony Bilim Akademisi İlkokulu, Dallas Harmony Doğa Okulu, Dallas Harmony İşletme Okulu, El Paso Harmony Bilim Akademisi, El Paso İnovasyon Okulu, Fort Worth Harmony Bilim Akademisi, Houston Harmony Bilim Akademisi Ortaokulu, Houston Harmony Mükemmellik Ortaokulu, Houston Harmony İnovasyon Okulu, Houston Harmony Bilim Okulu, Northwest Harmony Bilim Akademisi Anaokulu, Laredo Harmony Bilim Akademisi, Laredo İnovasyon Okulu, Lubbock Harmony Bilim Akademisi, Odessa Harmony Bilim Akademisi, San Antonio Harmony Bilim Akademisi, San Antonio İnovasyon Okulu, Waco Harmony Bilim Akademisi, Teksas Körfez Enstitüsü Kariyer ve Yetişkin Eğitimi Merkezi, Riverwalk Eğitim Vakfı, Discovery Bilim ve Teknoloji Okulu, San Antonio Bilim ve Teknoloji Ortaokulu, Corpus Christi Bilim ve Teknoloji Ortaokulu, Carrollton Harmony İnovasyon Okulu, Carrollton Harmony Bilim Akademisi, Euless Harmony Bilim Akademisi, Euless Harmony İnovasyon Okulu, Garland Harmony Bilim Akademisi, Garland Harmony İnovasyon Okulu, Grand Prairie Harmony Bilim Akademisi

Utah: Beehive Bilim ve Teknoloji Akademisi Ortaokulu

Virginia: Pinnacle Akademisi

Wisconsin: Milwaukee Matematik ve Bilim Akademisi

YORUMLAR
  İşte sınırdan ve Afrin harekatından son fotoğraflar
İşte sınırdan ve Afrin harekatından son fotoğraflar