A24.com.tr » eğitim » İlk ve ortaokullarda müfredat belli oldu formasyonlu iletişimciler şokta

İlk ve ortaokullarda müfredat belli oldu formasyonlu iletişimciler şokta

İlk ve ortaokullarda müfredat belli oldu formasyonlu iletişimciler şokta

MEB'in görüş aldığı İlk ve ortaokullarda müfredatı belli oldu dersler netleşti. Fakat Bakan İsmet Yılmaz'ın canlı yayında çalışmamız var dediği "Medya Okuryazarlığı" ile ilgili bir çalışma yokmuş.

Mİlli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz canlı yayında verdiği sözü hayata geçiremedi

Bakan Yılmaz Şubat ayının ilk haftasında katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası programında formasyonlu iletişim fakültesi mezunalarının istihdamı ve Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu yapılmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Konunun ve dersin ne denli öneli olduğunun farkındayız bu konuda bir çalışmamız var" fakat açıklanan yeni müfredatta Medya Okuryazarlığı dersiyle ilgili hiçbir gelişme olmaması formasyonlu iletişlimcileri hayal kırıklığına uğrattı. MEB Bakanı İsmet Yılmaz'ın "Çalışmamız var" dediği şeyin ne olduğu neden kabul edilmediği veya kabul edildiyse kamuoyuyla ne zaman paylaşacağı ise merak konusu.

İşte bakan Yılmaz'a canlı yayında sorulan o soru ve Yılmaz'ın verdiği o yanıt:

"Medya okuryazarlığıyla ilgili bir çalışmamız var"
Medya okur yazarlığının en çok tercih edilen üçüncü seçmeli ders olduğunun, iletişim fakültesi mezunlarının formasyon alıp bu dersi vermek istediğinin anımsatılması üzerine Yılmaz, şöyle devam etti: "Otobüslerde, trenlerde, uçakta da görüyorsunuz. Herkes elinde cep telefonuyla uğraşıyor. Meclis´te bile. Güzel bir söz var, ´Hepimiz bir odadaydık fakat her birimiz farklı dünyalardaydık.´ diyor. Şimdi öyle bir odada olup da farklı dünyalarda olan insanlar var. Bağımlılık yapabilmesi de doğru değil. Bağımlılık yapıyor mu? Yapıyor. Ne yapmak lazım? Bunu etkili, yerinde, kararınca kullanmak lazım. Bunun için bir eğitim gerekiyor mu? Gerekiyor. Medya okur yazarlığı... İnşallah bununla ilgili bir çalışmamız var. Bunu yapacağız."

İŞTE DETAYLARI MERAK EDİLEN YENİ MÜFREDAT

Bakanlığımızın, ilköğretim kurumları haftalık ders çizelgesi uygulamalarına yönelik yapılan nicel ve nitel araştırma sonuçlarıyla birlikte eğitim yöneticileri, maarif müfettişleri, özel okul temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve velilerimizden de alınan görüş ve öneriler doğrultusunda ilkokul ve ortaokullarda uygulanan haftalık ders çizelgesi güncellenmiş ve 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere 20.02.2017 tarihli ve 10 sayılı Kurul Kararı Kurul Kararıyla kabul edilmiştir.

2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere 20.02.2017 tarihli ve 10 sayılı Kurul Kararı Kurul Kararıyla kabul edilen “İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi”nde aşağıda belirtilen değişikler yapılmıştır.

•Seçmeli dersler bölümünde “Din, Ahlak ve Değerler” alanı altında yer alan “Hz. Muhammed’in Hayatı” isimli dersin adı “Peygamberimizin Hayatı” olarak değiştirilmiştir.

• Seçmeli dersler bölümünde Sosyal Bilimler alanı altında yer alan ve ortaokul 6 veya 7. sınıflarda haftada 2 ders saati olarak okutulan “Halk Kültürü” dersi ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 2 ders saati olarak okutulacaktır.

• Öğrencilerimizin ilgi ve ihtiyaçları ile kamuoyundan gelen talepler dikkate alınarak seçmeli dersler bölümünde Sosyal Bilimler alanı altında ortaokul 5, 6, 7 veya 8. sınıflarda haftada 2 ders saati okutulmak üzere ilk kez seçmeli “Kent Kültürü” dersine yer verilmiştir.

•İlgi (a) Çizelgenin Açıklamalar bölümüne; “Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkânları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçecektir”. ifadesi 2. madde olarak eklenmiştir.

• İlgi (a) Çizelgenin Açıklamalar bölümünün 6 ncı maddesi; “Sanat ve Spor grubunda yer alan Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler dersleri öğrencilerin tercihlerine bağlı olarak iki (2) ya da dört (4) ders saati olarak seçilebilir” şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

• İlgi (a) Çizelgenin Açıklamalar bölümünün 8 inci maddesi; “İsteyen okullarda on (10 ders saatine kadar okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak okul yönetiminin kararıyla her türlü eğitici faaliyet uygulanabilir. (Örneğin sanat etkinlikleri, sportif çalışmalar, sosyal ve kültürel etkinlikler, yabancı dil vb.)” şeklinde değiştirilmiştir.

Diğer taraftan, söz konusu düzenlemeyle ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzün 21.02.2017 tarihli ve 43769797-10.07.02-E.2251529 yazısıyla da il, ilçe ve okul müdürlüklerimiz bilgilendirilmiştir.

YORUMLAR
  Türk televizyon tarihine damga vuran 29 önemli dizi....
Türk televizyon tarihine damga vuran 29 önemli dizi....