A24.com.tr » politika » İbrahim Kalın:Bu karar siyasi bir operasyondur

İbrahim Kalın:Bu karar siyasi bir operasyondur

İbrahim Kalın:Bu karar siyasi bir operasyondur

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)'nin Türkiye hakkında aldığı 'Siyasi denetim' kararına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan sert bir yorum geldi.

 Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Türkiye hakkında aldığı kararın yankıları devam ediyor.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki "Türkiye'de Demokratik Kurumların İşleyişi" konulu oturumun sonundaki oylamada, Türkiye'nin 2004 yılında çıktığı denetim sürecine geri dönmesini öngören tasarıyı onayladı.

113 OYLA TÜRKİYE, SİYASİ DENETİME ALINDI

AKPM; 45'e karşı 113 oyla Türkiye'yi siyasi denetime aldı.

Karar tasarısı AKPM Türkiye raportörleri Estonyalı Marianne Mikko ve Norveçli Ingebjorg Godskesen tarafından hazırlandı.

Önce dün toplanan denetim komitesinde ele alınan raporda Türkiye, geçen yılki darbe girişiminden sonra ilan edilen ve üç kez uzatılan olağanüstü hâl (OHAL) bünyesinde alınan kararlar ve uygulamalar eleştiriliyor. Raporda, Türkiye'de demokratik kurumların işleyişinin bozulduğu belirtiliyor.

DENETİM ÇAĞRISI YAPILMIŞTI
Denetim Komitesi, Mart ayında yaptığı basın açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan edilmesiyle birlikte Türkiye'de "demokratik kurumların işleyişinde ciddi bozulmalar" olduğu gerekçesiyle denetim sürecine alınması çağrısı yapmıştı.

"RAPOR VE KARAR TASARISI HATALARLA DOLU"
AKPM Türk Delegasyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise itiraz bildirisinde raporun ve karar tasarısının hatalarla dolu olduğunu kaydetmişti.

Küçükcan, Türkiye'ye karşı ayrımcı bir yaklaşımın sergilendiğini ve tasarının kabulü halinde AKPM'nin Türk kamuoyu nazarında değerini kaybedeceğini ve AKPM'nin "Türkiye'nin teröre karşı mücadelesinde yanında olması gerektiğini" vurgulamıştı.

AB MÜZAKERELERİNİ DE ETKİLEYEBİLİR
NTV'ye konuşan Türk yetkililer, Türkiye aleyhinde bir raporun kabul edilmesi durumunda Türkiye'in Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin de bundan etkilenebileceğini söyledi.

AB, Türkiye ile müzakereleri başlatmak için Avrupa Konseyi'nin denetim sürecinden çıkmasını şart koşmuştu.

Türkiye'nin tekrardan denetime alınması, ülkenin Kopenhag Kriterlerini karşılayıp karşılamadığı konusunda soru işaretleri oluşturma ihtimali taşıyor.

İBRAHİM KALIN: Bu açıkça bir siyasi operasyondur
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, oylama ile ilgili Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bütün bizim bu iş birliği çabalarımıza rağmen bazı maksatlı çevrelerce ülkemize karşı birtakım siyasi girişimlerin yapıldığını da görüyoruz. Bugün ve yarın devam eden müzakerelerde AKPM Genel Kurulunda 'yeniden denetime alınma' konusunun belli çevreler tarafından gündeme getirildiğini görüyoruz. Bu açıkça bir siyasi operasyondur."
demiş ve sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Ne Türkiye'deki objektif gerçeklerle ne Türkiye'nin Avrupa Konseyi ile ilişkisinin geçmişine baktığınızda, bunun izah edilebilir, meşrulaştırılabilir, gerekçelendirilebilir hiçbir temeli söz konusu değildir."

YORUMLAR
  iPhone 8'in bu sefer fiyat bilgileri sızdırıldı! iPhone 8 Kaç Lira olacak? iPhone 8 Fiyatları...
iPhone 8'in bu sefer fiyat bilgileri sızdırıldı! iPhone 8 Kaç Lira olacak? iPhone 8 Fiyatları...