A24.com.tr » » Hindistan ekonomisine can verenler

Hindistan ekonomisine can verenler

Hindistan ekonomisine can verenler

Yaklaşık 30 yıl öncesine kadar ekonomik açıdan kötü halde bulunan Hindistan, Dünya'nın en büyük 12. ekonomisi haline gelerek, gelişmekte olan devletlere örnek oldu.

A24 - ÖZEL

 Dünyanın en büyük 12. ekonomisine sahip Hindistan, Güney Asya'da yer alıyor. Ülkenin güney kısımlarında muson iklimi görülüyor ve dünyada en fazla yağışın görüldüğü yerlerin ilk sıralarında yer alıyor.

Çin'den sonra dünyada en fazla nüfusa sahip olan ülke Hindistan, ayrıca dünyada en fazla müslümanın bulunduğu ikinci ülke konumuda yer alırken ilk sırada ise Endonezya yer alıyor.

Dünyanın en büyük 12. ekonomisi ve satın alma gücü en güçlü 4. ülke olan hindistan ekonomisi hizmet sektöründe büyük bir gelişim gösterdi. Ülkede 4 milyon bilgisayar mühendisi bulunuyor.

Hindistan'ın madencilik ve sanayi üretimindeki artışı ekonomisinin büyümesinde büyük bir rol oynadı. 1990'lı yıllarda içine kapanık bir siyasi ve ekonomik politika izleyen Hindistan, 2000'li yıllara doğru yapmış olduğu reformlar ve atılımlar sayesinde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geldi.

EKONOMİ'DE %90 TARIM
Dünya'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Hindistan, 30 yıl öncesine kadar ekonomik açıdan en iyiler listesine girmesi imkansız olarak görülüyordu ancak bugün geldikleri nokta ise beklentilerin çok üstünde.

Son iki yılda %8.5'lik bir ekonomik büyüme gerçekleştiren Hindistan'ın enflasyonunu da %4'ler seviyesinde kaldı.

Bilişim sektöründe dünyanın en iyilerinden olan ve büyük başarılara sahip olan Hindistan'da tarım ise en büyük ekonomik kaynaklarının başında  yer alıyor.  Milli gelirin %60'ına sahip olan tarım sektörü halkın büyük bir çoğunluğunun geçim kaynağı olarak biliniyor.

Ülkenin neredeyse tamamında tarıma elverişli topraklar mevcut, ancak tarımda kullanılan geleneksel yöntemlerin çok yaygın olmasından dolayı verimin oldukça düşük olduğu kaydediliyor.

Üretimler 2 ekim ve hasat çerçevesi içerisinde düzenlenip uygulanıyor. Yağışların bol olduğu bahar ve yaz aylarında pamuk, hint keneviri, yer fıstığı çeltik ve mısır en çok ekilen tahılların başında geliyor. Kış mevsiminde buğday, baklagil, veya yağlı tohumlar daha fazla ekilmi yapılıyor.

HAYAT KAYNAĞI PİRİNÇ
Ülkenin 4/3’lük bir kısmı tarımla uğraşırken tarımın büyük bir bölümünü ise pirinç üretimi kaplıyor.

Yağışların yılın neredeyse büyün aylarında bolca görüldüğü Hindistan’da pirinç üretmek için elverişli topraklar mevcut. Hindistan’da yaklaşık 5 bin çeşit pirinç çeşidi buluyor ve pirinç üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alıyor.

Mercimek üretiminin dünya’da en fazla olduğu ülke Hindistan’dır ve ihracat yapılan ürünler arasında ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanıyor.

Hindistan tarımının göz bebeklerinden biri olan çay ise yine ekonomik falaliyetler içinde etkin bir role sahip. Neredeyse dünyanın bütün bölgelerine çay ihracatı yapan Hindistan, ekonomik açıdan en fazla tarım ihraç eden ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

BİLİŞİMDE ÇAĞ ATLADI
12 yıldan bu yana Hindistan’da %50 gibi büyük bir oranla gelişim gösteren bilişim sektörü, yılda 40 milyar dolarlık bir ciro elde ederek Hindistan ekonomisinin kalkınmasında büyük bir alıyor.

Bilişim sektöründe ihracat yapmanın gelişmişlik ile olan doğru orantısı Hindistan’da büyük bir oranda görülüyor. Bilişim sektöründe %60’ı yerli olan 5 bin civarında firma faaliyet gösteriyor.

Yazılım
alanında yapılan üretimlerin %70’i ABD, %14’ü İngiltere, geriye kalan kısımlarını ise diğer Avrupa ülkeleri satın alarak Hindistan ekonomisinin kalkınmasında büyük bir pay sahibi olmuş oluyor.

YOKSUL AMA HEDEF UZAY

Halkın büyük bir kesiminin yoksulluk içinde yaşadığı Hindistan, en iyi ekonomiler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra dünya'ya bilişimciler kazandıran ülke, kendi uzay aracını da uzaya gönderdi.

Dünya'nın en büyük teknoloji markalarından biri olan Amerikan markası Apple'ın kadrosunun büyük bir çoğunluğunu Hintli bilişimciler oluşturuyor.

Özgür Bayrak | A24

YORUMLAR
  Şeyma Subaşı'nın düğün maliyeti ne kadar?
Şeyma Subaşı'nın düğün maliyeti ne kadar?