A24.com.tr » » Her yönüyle yurtdışında eğitim

Her yönüyle yurtdışında eğitim

 Her yönüyle yurtdışında eğitim

Yurtdışında okumak isteyen ve bunun yanında kaliteli bir eğitim alıp yeni kültürlerle kaynaşmak isteyen öğrenciler dikkat bu haberimizi sizin için derledik. İşte her yönüyle yurtdışında eğitim...

A24.com.tr/Özel Haber: Bilindiği üzere ülkesine öğrenci çekmek için bir çok ülke birbiriyle yarışıyor. Özellikle Türkiye'deki eğitimin yüksek maliyetlere neden olması, sosyoekonomik karmaşa ve eğitime sıçrayan siyaset yüzünden Türkiye yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkelerden bir tanesi konumunda. Peki başka ülkede okumak isteyen öğrenciler nelere dikkat etmeli, gençlerin önünde ne gibi seçenekler var, dünyada bu konuda öncü olan ülkeler hangileri? İşte bu ve buna benzer onlarca soruya cevap bulabileceğiniz yazı dizimize başlıyoruz.

İlk olarak:

ÜLKE SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

Öğrenciler ilk olarak yıllarını geçireceği ülkeyi iyi seçmeli. Temel olarak dikkat edilmesi gereken başlıklardan bazıları:

-Ülke iklimi öğrenciye uygun mu?

-Ülkedeki sosyoekonomik yapı eğitime engel oluşturur mu?

-Hayat pahalılığı nasıl?

-Gezilecek ve vakit geçirilecek yerler var mı?

-Türkiye'ye ulaşım ücretleri ve zamanları nasıl?

ÜNİVERSİTE SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

Eğitim için kapılarını açan binlerce üniversite içerisinde öğrencilerin seçim yapması oldukça zorlaşıyor. Öğrencilerin burada yapması gereken şeylerden biri de okuyacağı bölümü de araştırıp yıllarını geçireceği üniversiteleri en iyi şekilde taramak. Bunun için ilk olarak üniversitenin verdiği diploma denkliği çok önemli. Ayrıca Okul mezunlarının derneklerine bakılabilir ve daha önce bu okulda okuyanların akademik yada özel sektör kariyerlerine bakılabilir. Gerekirse mezunlarla iletişime bile geçilebilir.

Bunun yanında:

-Üniversitelerin öğrenci olunabilmesi için şart koştuğu şartlar nasıl?

-Üniversite staj imkanı sağlıyor mu?

-Yabancı öğrencilerle ilgili çalışmalar nasıl?

-Üniversite barınma ve diğer ihtiyaçları karşılıyor mu?

-Okul bünyesindeki sosyokültürel etkinlikler yeterli mi?

BÖLÜM SEÇİMİNE DİKKAT!

Türkiye'de bilindiği üzere iş kaygısı veya yanlış tercih nedeniyle binlerce öğrenci istemediği bir bölümde okuyor. Yurt dışında okumaya karar vermiş bir öğrencinin en dikkat etmesi gereken konu ise bölüm seçimi. Öğrenci bölümü seçerken hangi alanlarda yetkin olduğunu, nelerden keyif aldığını hatta İQ seviyesini bile bilmeli ki okuyacağı bölümden keyif ve verim alabilsin. Öğrenci burada araştırdığı üniversitelerin ve bölümlerinin dökümü çıkartarak geniş bir çalışma yapmalı.
Bazı ülkeler bazı bölümlerde marka olmuş durumda; örneğin aşçılık okumak isteyen biri İtalya'yı, Mühendislik isteyen Almanya'yı veya konservatuar okumak isteyen öğrenci Avusturya'yı tercih edebilir. Bununla ilgili kesin bir yargı olmasa da yine de son karar öğrenci ve ebeveynlerine ait.

Şimdi sıra geldi üniversite eğitimi alabilecek ülkelerde. Genç yaşta dünyadaki kültürel zenginliklerden yaralanabilmek ve hayatınız boyunca unutamayacağınız bir okul hayatı için ülke seçimi oldukça önemli. Örneğin eğlence seviyorsanız İspanya, soğuk seviyorsanız Ukrayna yada disiplin seviyorsanız Almanya... Tabi şakayı bir kenara bırakırsak 21. yüzyılda eğitim sektörü öğrencilere yüzlerce seçenek sunuyor. Türkiye'den yurtd dışına okumaya giden öğrenciler genelde Avrupa'yı tercih ettiği için ağırlıklı olarak bir kaç Avrupa ülkesini sizler için derledik.

İşte o ülkeler:

İNGİLTERE:

Cambirdge'ten Oxford'a dünyanın en iyi üniversitelerinden bir çoğunu barındıran İngiltere öğrenciler için adeta bir cennet. Listeye böyle pahalı bir ülkeyle başlamak istemezdik ama bu da İngiltere'ye haksızlık olurdu. Eğitim ücretlerin ortalama 20 bin dolar olduğu İngiltere'de konaklamadan, beslenmeye kadar hayatın her anlamında bir çok Avrupa ülkesinden pahalı. İngiltere'de okumak için kesenin ağzını açmak zorunda olan öğrencilere bir iyi haber daha: Hemen pes etmeyin daha bir çok seçenek var...

İSPANYA :

Eğer İspanya'da üniversite okumak istiyorsanız öncelikle okuduğunuz lisenin de denkliği lazım çünkü bu ülkede üniversite eğitimi lise müfredatıyla bağlantılı durumda. Ayrıca İspanya'da dışardan üniversiteye girmek isteyen kişiler ülkedeki Selectividad yani PAAU sınavından geçmek zorunda.

İspanyolca her ne kadar dünya dili olsa da İspanya'da İngilizce eğitim veren bir çok okul var. Mimarlık için dünyanın her yerinden öğrenci çeken ülke her yıl binlerce yabancı öğrenciden pırıl pırıl mimarlar yaratıyor. Ülkede eğitim masrafları yıllık ortalama 9.000 euro civarında.

MALTA:

Bu küçük ada ülkesini seçecek öğrenciler çok şanslı çünkü ülke ekonomisi yabancı öğrenciler ve turizm üzerine kurulu, özellikle yabancı dil konusunda dünyaca ünlü eğitim kurumlarına sahip Malta'da dünyanın her yerinden öğrenci var.
Üniversite okumak isteyen öğrencilerin üniversite sınavı ve dil yeterlilik sınavından geçmesi gerekiyor. Malta'da okumak diğer Avrupa ülkelerine oranla daha ucuz. Ülkede tıp eğitimi programı ortalama 100 bin Türk Lirası ile karşılanabiliyor.

İRLANDA:

Komşusu İngiltere'ye oranla daha iyi şartlara sahip İrlanda'da alınan bir diploma genellikle dünyanın her yerinde denklik imkanı veriyor. Ortalama 500 euro ile geçinebilen öğrenciler İrlanda'da eğitime ortalama yıllık 10 bin euro harcıyor.

Bu soğuk ama insanları sıcak ülkede okumak isteyenler aşağıdaki üniversiteleri araştırabilirler:

İTALYA:

Eğitim dilinin çoğunlukla İtalyanca olduğu ülkede okumak isteyen öğrenciler İtalyanca yeterlilik sınavından geçmek zorunda ayrıca üniversite eğitimi için 12 yıllık lise eğitimi de şart koşuluyor. Devlet üniversiteleri harçlarının yıllık ortalama 1000 euro olduğu ülkede vakıf üniversiteleri ortalama 10 bin euroluk bir parayla güzel eğitim veriyor.

Şehirden şehire eğitim masraflarının değiştiği İtalya'da genellikle öğrencilerin ayda 600-800 euroluk bir masrafı olabiliyor.

RUSYA:

Yönümüz biraz kuzeye biraz da Doğu'ya çevirince başka bir eğitim ülkesi Rusya'ya varıyoruz. Rusya'da Moskova dışında okumak isteyen öğrenciler oldukça uygun fiyatlara kaliteli eğitim alabiliyor. Günlük hayatta çok fazla savurgan değilseniz Rusya ucuz bir ülke. Ülkede Eğitim masrafları senelik 8 bin dolardan başlıyor.

İşte çeşitli ünlü Rus üniversiteleri:

ALMANYA:

Yurtdışında eğitim denilince ayrı bir parantez açılması gereken ülkelerin başında Almanya geliyor. Dünyada bir çok alanda ön sıralarda olan bu ülke bunu disiplinli ve verimli eğitimine borçlu. Almanya'da devlet üniversitelerinin maliyeti senelik ortalama 1.400 euro özel üniversitelerin ise ortalama 15 bin euro gibi bir rakam.

Almanya üniversite eğitiminden önce lise notlarına çok dikkat ediyor bu yüzden bazı üniversiteler ülkedeki üniversite sınavında barajı geçmeyi şart koşarken bir çoğu da öğrenciden okumak istediği bölümü Türkiye'de kazanmış olmasını şart koşuyor .

Ülkede eğitim dili genelde Almanca olsa da İngilizce eğitim veren bir çok okul mevcut.

Almanya'daki başlıca üniversiteler şunlar:

VE BONUS KAZAKİSTAN:

Bu kadar Avrupa ülkesinden sonra bu da nereden çıktı diyebilirsiniz ancak Kazakistan son yıllarda eğitime yaptığı yatırımlarla biliniyor. Öyle ki hayatın ucuz olduğu bu soydaş ülkede okumak da bir o kadar uygun. Nitekim ABD'de okumak yıllık 40 bin dolar maliyet çıkarabilirken Kazakistan'da bu fiyat 4. 500 dolar civarında.

Eğer ben bu ülkede okumak istiyorum ve bütçeme de uygun diyorsanız, işte araştırabileceğiniz Kazak üniversiteleri:

HASAN KARADENİZ

h.karadeniz@a24.com.tr

 

YORUMLAR
  Survivor 2018 gönüllüler takımı şekillenmeye başladı... Adaya gidecek isimler kimler ve bu güne kadar kimler şampiyonluk görmüştü?
Survivor 2018 gönüllüler takımı şekillenmeye başladı... Adaya gidecek isimler kimler ve bu güne kadar kimler şampiyonluk görmüştü?