A24.com.tr » medya » Medya Okuryazarlığı dersi neden zorunlu olmalı?

Medya Okuryazarlığı dersi neden zorunlu olmalı?

Medya Okuryazarlığı dersi neden zorunlu olmalı?

Sosyal medyada yapılan birçok asparagas paylaşım, bilgi ve görüntüye hemen inanmamalıyız. Buna son örnek Kumluca’daki orman yangında çekilen fotoğrafların “Lice yanıyor” şeklinde paylaşılması.

HDP İngilizce Twitter hesabında yayınlanan Lice ve çevresindeki yangınlara ilişkin dünya kamuoyunu etkilemeye yönelik görüntülerin, Kumluca’daki yangının görüntüleri olduğunun anlaşılmasıyla, sosyal medyanın terör örgütlerinin kara propaganda mecrasına dönüştüğü gerçeği bir defa daha gündeme geldi. Lice’de terör örgütünün kenevir tarlaları imha edilerek yakıldığı sırada HDP’nin İngilizce Twitter hesabından yayınlanan yangın fotoğrafıyla “Lice’nin yandığı” belirtilmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından, “Kumluca’daki yangını Lice diye servis eden ihanet şebekeleri ve siyasi uzantıları alçaklıkta hudut tanımıyor!” diye yazarak sahtekârlığı ortaya koymuştu. Halkların Demokratik Partisi HDP, bütün dünyaya servis edilen yalan bilginin ardından kuru bir özürle konuyu geçiştirmişti.

"AVRUPA’DAKİ HASSASİYETİ TÜRKİYE’DE GÖSTERMİYORLAR"

Konuyla ilgili konuşan AK Parti Başkent Ankara Milletvekili Ünal, “Facebook, Twitter, Youtube, Instagram gibi firmaların çocuk istismarı, terör, şiddet gibi konularda Avrupa’da çok büyük hassasiyet gösteriyorlar. Bu cin paylaşım yapan hesapları Avrupa’da anında kapatıyorlar. Ama bunu Türkiye’de yapmıyorlar. Anayasa Mahkemesi, bu konuya ulusal bir çözüm getirmemizi engelledi. Benim ülkeme dışarıdan ya da içeriden hücum düzenleniyor. Ben buna önlem almak istediğimde benim ülkemin Anayasa Mahkemesi Twitter’ı savunuyor ve benim karşımda duruyor. Sorun görünenden biraz daha büyük bir sorun” ifadelerini kullandı.

MEDYADAKİ BİLGİLER HER ZAMAN DOĞRU DEĞİLDİR

Sosyal medyada okuryazar eğitimlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Dr. Mustafa Bostancı ise, “Gerek ebeveynler nezdinde, gerek gençler nezdinde eğitimin önemi çok büyük. Özellikle ebeveynlerin bilgilenmesi gerekiyor. En esas bilinmesi gereken ise sosyal medyada yer alan bilgilerin her vakit doğru olmadığı gerçeği. Doğru olmayan bilgileri beğenirsek, paylaşırsak o bilgilerin yayılmasına ne sebepten oluyoruz. Medya okuryazarlığı dersi mecbur olmalı. Çünkü gençlerimiz artık sosyal medyada soluk alıp veriyor. Biz gençlerimizi okullarda eğitmezse diğer bir yerde eğitemeyiz” dedi.

CEZAİ İŞLEM GEREKİR

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Sarı da, “Sosyal medyadan insanlara, devlete, hükümete hakaret yapılırsa cezai işlem gerekir. Sosyal medyayı kullanarak başkalarına hakaret etme, devlete, hükümete, halka hakaret varsa bunlar gerek cezai gerekse hukuki açıdan soruşturmayı, takibatı, cezayı gerektiren bir durumdur” şeklinde konuştu.  

(Kaynak: Aktif Medya)

YORUMLAR
  Türkiye'de yer sarı gök kırmızı
Türkiye'de yer sarı gök kırmızı