A24.com.tr » eğitim » Kadınlara arıcılık eğitimi veriliyor

Kadınlara arıcılık eğitimi veriliyor

Kadınlara arıcılık eğitimi veriliyor

Muş'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yürütülen proje kapsamında, daha önce arı kovanı dağıtılan kadınlara uygulamalı eğitimler veriliyor.

muş’un Hasköy ve Korkut ilçelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yürütülen "Kırsal Kesimdeki Kadınlarımıza Sosyal Statü Projesi” kapsamında daha önce arı kovanı dağıtımı yapılan kadınlara uygulamalı eğitimler verilmeye başlandı.
Her bir kişiye 5 arılı kovanın dağıtıldığı toplam 30 kadına 10 gün süreyle eğitimlerin verileceği kadınlar, arıcılık yaparak organik bal üretiminde bulunacaklar. Proje kapsamında Korkut ilçesinde toplanan kadın çiftçiler, ilk önce arıcı elbisesi giyip kurs için arıların içine girdiler. Burada açılan kovanlarda uygulamalı olarak eğitim gören kadınlar, şimdiden arıcılığa yoğun ilgi göstermeye başladılar.

Kırsal kesimdeki kadınlara Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında arılı kovan dağıtıldığını belirten Korkut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alparslan Kenger, teorik eğitimlerin verildiğini söyledi. Kadınların teorik eğitimlerine katılan Kenger, “Kırsal kesimdeki kadınlarımıza SODES kapsamında hazırladığımız projemizde, ilçemizde 15 kadınımıza arıcılık eğitimi verildi. Akabinde bu 15 kadınımıza, her katılımcıya 5’er tane arılı kovan dağıtıldı. Şimdi arılı kovanlar üzerinde teorik eğitim yapıyoruz. Tüm kadınlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kırsaldaki kadınların arıcılık sektöründe gelişmesi amacıyla uygulanan projenin verimli geçtiğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Şubesi Arıcılık Teknikeri Ali Ercan Tekgül ise, “Aynı zamanda SODES kapsamında ilimizde kırsal kalkınmanın gelişmesinde 30 bayana özellikle Hasköy ve Korkut ilçelerinde proje kapsamında yer olarak seçmiş bulunuyoruz. 15 bayan Korkut ilçesinden, 15 bayan da Hasköy ilçemizden katılarak kurs başlattık. Bu öğrencilerimize kişi başına 5’er adet kovanla organik tarıma faydaları olabilmesi için birey olarak kendi ayakları üzerinde durabilmeleri açısından da kursu düzenlemiş bulunuyoruz. Kursta kış döneminde teorik bilgilerle eğittik öğrencilerimizi. Bu teorik bilgilerde 80 saatlik eğitim sonucu bütün bilgileri bitirdikten sonra öğrencilerimize vermiş olduğumuz kovanları geçen hafta dağıttık. Bu dağıtılan kovanlar üzerinde de bugünden itibaren 10 günlük süre zarfında uygulamalı eğitim gösteriyoruz. Bayan öğrencilerimizin organik tarım faaliyetlerinde, bal üretiminde erkeklerden daha iyi, daha titiz, daha çalışkan olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

10 günlük eğitim sonrasında kendilerine arı kovanlarının verildiğini belirten çiftçi kadınlardan Nurcan Tekbay da, “10 gün kursa gittik eğitim aldık. Eğitime göre bize 5 tane kovan verdiler. Bizde onu çoğaltmak için çalışıyoruz. Nasıl bakıyorsak öyle devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Arıcılığın kadınlar için bir fırsat olduğunu nitelendiren Gülcan Tekbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 10 gün kursa gittim. Biz kadınız diye her şeyin üzerinden geliyoruz. Yani her şeyi yapabiliyoruz. Bu fırsattır bizim için iştir. Yani çocuklarımız için kendi bakmamız için. Bir sanattır bizim için.”

Hakiki organik bal yetiştireceklerini vurgulayan kursiyerlerden Sakine Karadeniz ise, “Biz 10 gün bu kursa katıldık. Allah’ın izniyle bize arı verildi. Allah’ın izniyle biz bunları çoğaltacağız. Hakiki bal, organik bal yetiştireceğiz. Bayan olduğumuz için katkıda bulunacağız. Erkeklere muhtaç olmayalım” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR
  Cüneyt Arkın'ın sahnede zor anları!
Cüneyt Arkın'ın sahnede zor anları!