A24.com.tr » sağlık » Bakanlık İzmir'deki salgın hastalık iddiasını yanıtladı

Bakanlık İzmir'deki salgın hastalık iddiasını yanıtladı

Bakanlık İzmir'deki salgın hastalık iddiasını yanıtladı

İzmir'de son günlerde artan "su çiçeği hastalığı" salgın iddialarını gündeme getirdi. Konuyla ilgili bakanlık açıklama yaparak salgın olmadığını söyledi.

 İzmir'de çocuklarda su çiçeği salgını görüldüğü açıklandı.Her gece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne en az 5 vaka geldiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Su çiçeği görülen çocuk sayısı için yüzlerce demek az olur. Üstelik bunlar aşılı çocuklar. Aşı tek doz uygulanıyor. Bu da tek dozun yetmediğinin göstergesi. Bu bir gözlem değil, 29 ilde yapılan bir izlem çalışmasının sonucu" dedi.

İKİNCİ BÜYÜK SORUN BOĞMACA

Prof. Dr. Kurugöl, Türkiye'de boğmaca vakalarında da önemli bir artış olduğunu söyledi. Boğmaca ile ilgili tetkikler yetersiz olduğu için sayılara bakıldığı zaman Türkiye'de boğmaca vakası yokmuş gibi göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Kurugöl sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçek öyle değil. Küçük çocuklarda çok görülüyor ve ağır vakalara, ölümlere yol açabiliyor. Bu sadece Türkiye'de olan bir durum değil. ABD'de de boğmaca görülüyor ve ölümlere yol açıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkeler Amerika, Almanya, Fransa gibi ülkelerde küçük bebekleri boğmacadan korumak için KOZA stratejisi diye bir strateji geliştirildi, bebeğin anne, babası ve etrafındakiler aşılanıyor. (Bebeği aşılayamıyorsunuz, çünkü bağışıklık oluşmuyor) Buna rağmen bu bile yeterli olmadı. ABD ve İngiltere gibi ülkeler gebelere hamileliğin 2'nci diliminden (4. ayından) itibaren boğmaca aşısı başlattılar. Ve boğmacayı kontrol altına aldılar. Bizde de bu uygulamaya acilen geçilmeli. Su çiçeğinden sonra ikinci sorun boğmaca."

BAKANLIK'TAN YANIT GELDİ : SALGIN YOK

Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Ülkemiz, dünyanın en geniş kapsamlı aşı takvimini çok büyük bir başarı ile uygulayan ülkelerin başında gelmektedir. Bu kapsamda; boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, Hemofilusinfluenza tip b, konjugepnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısı tüm bebeklerimize sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Su çiçeği aşısı, bir çok ülkenin rutin aşı takviminde yoktur. Ülkemizde ise, 28 Haziran 2012 tarihinde toplanan Bağışıklama Danışma Kurulu’nun kararı ile aşı takvimi içerisine alınmış olup, 12. ayda rutin ve tek doz halinde uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

“Ülkemizde su çiçeği vakaları bilimsel verilere dayanılarak yakından takip edilmektedir” ifadesinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “İzmir ilimizde 2015 yılının ilk 4 ayında 499 su çiçeği vakası görülürken, 2016 yılının aynı döneminde ise 511 kişide su çiçeği vakası görülmüştür. Aylar arasında dönemsel farklılıklar yaşanabilmekle birlikte şu aşamada herhangi bir ilimizde su çiçeği salgını riskinden söz edilmesi mümkün değildir. Doğruluğu teyit edilmeden paylaşılan veriler, aşı gibi çok yaygın bir nüfusu ilgilendiren bir konuda toplumu paniğe, endişeye yönlendirmektedir. “2. Doz Su Çiçeği Aşısı” ile ilgili öneriler Bağışıklık Danışma Kurulu’nun yıl sonunda gerçekleştireceği toplantıda ülkemizdeki vaka durumuyla ilgili bilimsel veriler ışığında değerlendirilecektir”.

YORUMLAR
  Erkeklerinde risk altında bulunduğu Meme kanseri riskini artıran 8 sebep!
Erkeklerinde risk altında bulunduğu Meme kanseri riskini artıran 8 sebep!