A24.com.tr » sağlık » Grip mevsimi geliyor, gripten korunma yolları nelerdir?

Grip mevsimi geliyor, gripten korunma yolları nelerdir?

Grip mevsimi geliyor, gripten korunma yolları nelerdir?

Sonbaharın etkisini iyiden iyiye hissettirdiği günlerde grip salgını da ilk belirtilerini göstermeye başlıyor. Peki grip virüsünun belirtileri ve korunma yolları nelerdir?

Sonbahar ve kış aylarının 'favori hastalığı' grip, yeniden hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Sert sıcaklık değişikliklerine hazırlıksız yakalanan bünyeleri hedef alan grip virüsünden korunma yolları nelerdir?

Grip, virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, çok bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına geçer. Yetişkinler, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bir gün öncesine ve hastalandıktan 7 gün sonrasına kadar hastalığı bulaştırır haldedirler. Bu, insanlar gribe yakalandıklarını bilmeden bile virüsü bulaştırabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, bir grip salgını, ülkedeki çok sayıda insan virüsle enfekte olduysa haftalarca sürebilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, yıllık grip salgınlarında dünya nüfusunun % 5 ila % 15’i üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmaktalar. Hastane yatışları ve ölümler, çoğunlukla yüksek riskli gruplarda ortaya çıkar. Tahminlere göre her yıl 250.000’le 500.000 arasında insan grip nedeniyle ölmektedir. Sanayileşmiş ülkelerde grip sonucu ölümlerin çoğunluğu 65 yaş üstü insanlar arasında meydana gelmektedir.

Grip belirtileri nelerdir?

Griple soğuk algınlığı bazı ortak belirtileri olduğu için sık sık birbiriyle karıştırılır. Ancak gripte olup, soğuk algınlığında görülemeyen belirtiler gribin ayrıcı özellikleridir. Bunlar:

Yüksek ateş,
Soğuk ter ve titreme,
Baş ağrısı,
Eklem ve uzuv ağrıları,
Yorgunluk, bitkinlik hissi,
Bulantı, kusma ve ishal (yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür)
Bu belirtiler genelde bir hafta sürer fakat yorgunluk ve bitkinlik hissi birkaç hafta devam edebilir.

ATEŞ, GÖĞÜŞTE SIKIŞMA VE NEFES DARLIĞI

Eğer bağışık sisteminiz zayıfsa, uzun süredir devam eden bir hastalığınız varsa, yaşınız 65’in üzerindeyse, 4-5 gün boyunca yüksek ateş varsa, belirtiler kötüleştiyse, nefes darlığı yaşıyorsanız ve göğüs ağrınız varsa doktora başvurmalısınız.

GRİP TANISI

Genellikle grip tanısı ayırıcı belirtilere göre konur. Gerekli görüldüğünde, boğaz kültürü ya da kan testleri istenebilir.

GRİP TEHLİKELİ Mİ?

Grip vakalarının çoğu ciddi değildir ve tedaviye yanıt verir. Fakat yaşlılar ve uzun süredir devam eden hastalıklara sahip olanlarda bağışıklık sistemi kuvvetli olmadığı için grip, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sinüzit ve kulak enfeksiyonları ortaya çıkarabilir. Grip, aşağıdaki özelliklere sahip olanların durumlarını daha da kötüleştirebilir:

65 yaşın üzerindekiler,
Bebekler ve küçük çocuklar,
Hamileler,
Kalp veya kardiyovasküler hastalığı (konjestif kalp yetmezliği gibi) olanlar,
Astım veya bronşit gibi göğüs hastalığı olanlar,
Böbrek rahatsızlığı olanlar,
Diyabet hastaları,
Steroid kullananlar,
Kanser tedavisi görenler

GRİBE YAKALANDIYSANIZ, BUNLARI YAPIN

Sanılanın aksine, antibiyotikler grip tedavisinde etkin değildir. Grip, virüs kaynaklı bir hastalıktır ve antibiyotikler ancak grip başka bir hastalığa neden olduysa kullanılabilir. Gribin neden olduğu baş ve kas ağrısı gibi belirtiler ağrı kesicilerle giderilebilir. Aspirin gibi ağrı kesiciler, 16 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir. Eğer grip iseniz hastalığı hafif atlamak için şunları yapmalısınız:

Hastalık süresince evde kalmayı tercih edin.
İnsanlarla çok fazla temasa geçmekten kaçının.
Sıcak ortamlarda bulunun ve dinlenin.
Yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.
Alkol tüketmeyin.
Eğer içiyorsanız sigarayı bırakın ya da azaltın.
Eğer yalnız yaşıyorsanız, bir akrabanıza ya da komşunuza grip olduğunuzu söyleyin. Birisinin sizi kontrol ettiğinden ve size yardımcı olacağından emin olun.
Gripten korunmanın yolları nelerdir?
Grip aşısı
Uzmanlar, gripten korunmanın en yolunun yılda bir kez grip aşısı vurulmak olduğunu belirtiyor. Aşı özellikle, durumlarının tehlikeli hale gelmesini önlemek amacıyla yaşlılara, çocuklara ve gribe karşı hassas olanlara yapılır. Ülkemizde, kronik hastalığı bulunanlara ve yaşlılara grip aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Grip aşısı; bir A (H3N2) virüsü, bir A (H1N2) virüsü ve bir B virüsü olmak üzere üç çeşit virüs içerir. Aşı olduktan iki hafta sonra aşının koruyuculuğu başlamaktadır. Grip için aşılanma Eylül'de başlar, tüm grip sezonu boyunca ve sonrasında da devam eder. Bu zaman aralığının sebebi, grip salgınının hep aynı zamanda görülmemesidir. Grip salgını, genelde Ocak ayında zirve yapar fakat bu durum Ekim’de de ortaya çıkabilir. 

YORUMLAR
  Telefonlarımızın şarjını jet hızında bitiren 28 Uygulama!
Telefonlarımızın şarjını jet hızında bitiren 28 Uygulama!