A24.com.tr » yaşam » FETÖ yapılanması ortaya çıktı

FETÖ yapılanması ortaya çıktı

FETÖ yapılanması ortaya çıktı

Fethullahçı Terör Örgütü soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 77 şüpheliden 20'si gözaltına alındı. Operasyonlarda FETÖ'nün yapılanma şeması gün yüzüne çıktı.

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması operasyonları büyük biir titizlikle yürütülüyor.

FETÖ'nün İç Anadolu yapılanmasına yönelik Konya KOM Şube'si tarafından 2 senelik yürütülen titiz çalışma sonrası operasyon için düğmeye basıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Konya merkezli 12 ilde başlatılan operasyonda İç Anadolu eyalet sorumlularının da olduğu 77 sivil imam hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında terör örgütüne finans sağlamak, kara para aklama, FETÖ yöneticiliği ve üyeliği yer alıyor. 750'ye yakın tanığın ifade verdiği soruşturma 2014 yılına dayanıyor. Soruşturmada örgütün Konya merkezli İç Anadolu sorumlularının şeması çıkarıldı.

İÇ ANADOLU SORUMLUSU "MOLLA"

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen isimler arasında 23 İlden sorumlu İç Anadolu Bölge İmamı Cemil Koca, örgütteki pozisyonu 'Molla' olduğu tespit edilen Ahmed Said Tunçpınar ve Ahmet Said Ateş'in yanı sıra 1980'den günümüze kadar değişik tarihlerde il imamlığı yapmış kilit isim Abdullah Aymaz, devlet kadrolarındaki gizli bilgilere kolayca ulaşabilen ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip 'Gölge' imam olarak bilinen Mustafa Songür'ün de olduğu 77 sivil imam bulunuyor.

FETHULLAH GÜLEN'İN ÖZEL EKİBİ

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelere göre 'Molla' isminin örgüt lideri Fetullah Gülen'in yanında bizzat yetişipkişilere verildiği tespit edildi. 

ÖRGÜTÜN YAPILANMASI

Örgütün yapılanmasıyla ilgili detaylarda ise "İç Anadolu bölge imamı"nın 23 ilden sorumlu ve tüm bölgeyle ilgilendiği ortaya çıktı. Fetullah Gülen'in yanında yetişip, direkt ondan eğitim alan "molla"lar ise ilin "manevi abisi" olarak adlandırılıyor. 1980'li yıllardan beri değişik tarihlerde en az 4 yıl "Konya il imamlığı" yapan 6 kişi belirlendi.

İl imamının tüm faaliyetlerinden bilgisi olan ve yanında bulunan kişinin "il imamı sekreteri" (gölge imam), genellikle devlet kadrolarında önem arz eden, gizli belgelere kolay erişebilen ve adli soruşturmalarda etkin güce sahip örgüt üyelerinden sorumlu kişinin "il eğitim danışmanı", örgütün il içindeki mali kayıtlarını takip eden kişinin "il genel muhasebecisi", örgütün eğitimle ilgili yurt, okul ve dershane gibi kuruluşlarının takibini, eğitim ihtiyaçlarını yapan kişinin ise "il eğitim genel müdürü" olarak adlandırıldığı bildirildi.

Kentte daha önce örgütün çeşitli kademelerinde "bölge ve eyalet imamı" olarak görev yaparken Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Sinop ve Tokat'a giden kişiler de tespit edildi.

NAKİT PARA TOPLADILAR

"Selçuklu eyalet imamının", il imamının yetkilerini kullandığı, "büyük bölge imamlarının" eyalet imamına karşı sorumlu oldukları ifade edildi. "Selçuklu eyalet ve Selçuklu örgüt muhasebecisinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladığı belirtildi. Konya'nın diğer ilçelerinde de "eyalet imamı", "büyük bölge imamı", "Meram eyalet muhasebecisi", "Meram örgüt muhasebecisi" şeklinde yapılanmaya gidildiği öğrenildi. "Eyalet ve örgüt muhasebecilerinin" örgüt adına sorumlu oldukları bölgeden her türlü nakdi yardımın toplanmasını sağladıkları, her ilçe için para toplayacak muhasebeciler seçildiği kaydedildi.

EYALETLERDEKİ GÖREVLİLER

Örgüt içinde değişik "eyaletler"de görevlendirilen imamlara "büyük bölge imamları", "eyaletler"de değişik gruplara ders verenlere "grup/ders hocası", örgüt adına tahsilat yapanlara "örgüt muhasebecisi", örgüt içinde gruplara ders veren ve aynı zamanda gruba katılanlara para toplayanlara "ders/grup hocası", bulundukları ortamlarda örgüte yeni eleman kazandıranlara "eleman kazandıran" denildiği belirtildi.

DAR GELİRLİ BAŞARILI ÇOCUKLARA YARDIM EDİLDİ

"Büyük bölge talebe mesulü" olarak adlandırılan kişilerin ortaokul, lise ve dershaneye giden çocuklarla özel ilgilendiği, mezun olanları 5'lik puanlama sistemine göre meslek gruplarına ayırdıkları bildirildi. Dar gelirli başarılı çocuklarla ortaokuldan itibaren ilgilenen örgüt üyelerinin, deşifre olmamaları için örgütün hiçbir okul, yurt ve toplantısına katılmalarına izin vermediği, çocukların askeri okul ve diğer üst makamlara yerleşmelerine yardımcı oldukları öğrenildi. Bu kişilerin her birinin kendileriyle ilgilenen ağabeyleri olduğu, askeri öğrencilerin cep telefonu kullanmadıkları, otobüs duraklarında buluştukları ağabeylerine çeşitli evlerde bilgiler verdiği belirtildi.

SINAV SORULARI VERİLMİŞ

FETÖ okullarında ve dershanelerinde eğitim verdiği öğrencilerin içinde başarılı olanlar cemaat ağabeyleri tarafından tespit edilip, başarılı oldukları alanlarda eğitim verildiği ifade edildi. Ayrıca ilkokul düzeyinden itibaren üniversiteye kadar yetiştirilen öğrencilere TEOG, SBS, LYS gibi önemli sınavlar öncesinde sınav sorularının verilerek yüksek puanlar almaları sağlandığı ortaya çıktı.

YORUMLAR
  Nobel ödüllü Bilim İnsanlarının dünyanın sonu tahminleri!
Nobel ödüllü Bilim İnsanlarının dünyanın sonu tahminleri!