A24.com.tr » » Dünya modasını hangi ülkeler yönlendiriyor? Nasıl yönlendiriyor?

Dünya modasını hangi ülkeler yönlendiriyor? Nasıl yönlendiriyor?

Dünya modasını hangi ülkeler yönlendiriyor? Nasıl yönlendiriyor?

Her dönem farklı bir tarzın insanların kafasına yerleşmesine ve ortak bir toplumsal beğeni olarak ortaya çıkarılan moda akımının nereden geldiğini ve kimler tarafından belirlendiğini biliyor muyuz?

Moda nedir?
Moda deyince aklımıza gelen ilk şey sadece elbise, ayakkabı vs. tekstil ürünleri gelebilir fakat 'moda' başlı başına genel bir kalıptır ve sadece giyim değil sanat, edebiyat, yemek gibi sayabileceğimiz daha birçok konuyu içinde barındırır.

Asıl amaç burada etkin olan ve toplumsal beğeniyi arttırmak için kullanılması ve yaygınlaştırılmasıdır.Türk Dil Kurumu'nun tanımında ise moda; 'Belirli bir süre etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük.' olarak açıklanır.

Modayı akla ilk gelen anlamıyla yani 'Moda'yla daha fazla ele alınır. Modayı kimler besler, kimler belirler ve bütün bu moda çılgınlığının oluşumunda neler yaşanır,
modayı takip edenlerin aslında bildiği  sadece renk ve tasarım olduğu söylenir ama aslında derinlere indikçe farklı kalıplar karşımıza çıkar.


DÜNYA MODASINI HANGİ ÜLKELER YÖNLENDİRİYOR?

Birçok insan, film yıldızlarının, futbolcuların ya da sanatçıların yani kısacası her an evimizde, işimizde veya dışarıda bulunan ve gözümüzün önünde olan 'Şovmen'lerin modayı etkilediğini ve yönlendirdiğini düşünür. Aslında çokta yanlış bir düşünce değil bu ancak olaya dışarıdan, daha uzaktan bakıldığındabu 'Ünlü kişiler' kendi kafasına göre giyinmediği de biiinir. Bu ünlüleri giydiren modacılar ve moda evleri, bunların da bağlı olduğu çok büyük moda organizasyonları mevcut.

Ben moda diyeyim, sen İtalya anla

İtalya özellikle giyim sektöründe modanın öncü ülkelerinden biridir. Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Gucci, Dolce & Gabbana,Prada, Brunello Cucinelli gibi ünlü moda devleri dünya çapında markalardır.
Tabi bunlar bir tesadüf değil., ülkenin içinde ekonomik ve alım ve gücüyle de birebir orantılıdır. İtalya dünyanın en büyük on ekonomisi arasındadır ve Avrupanın en büyük dördüncü ekonomisidir.

Moda sektöründe düzenlenen en büyük fuarlar İtalya'da yer alır. Bunlar; Pitti Uomo Hazır Giyim Fuarı ve Milano Unica Kumaş - Aksesuar Fuarı'dır.
Dünya'nın en büyük moda okulları İtalya'da yer almaktadır ve dünya'nın her bölgesinden moda meraklısı öğrenci İtalya'da bulunan moda okullarını ilk tercihleri arasına almış durumdadır.

İtalya moda konusunda en önde gelen merkezlerden biri olduğu için binlerce turist İtalya'ya akın eder.

Dünya modasında bu kadar öncü olan bir ülke tabi ki modayı belirleme ve yönlendirme konusunda da büyük bir yetkiye sahip olur.  Etikette yer alan 'Made in İtaly' yazısı bile insanların kafasındaki düşünceleri ve zevkleri yönlendirir.

Dünyaca ünlü modacı ve mankenlerin yer aldığı milano defilesi aslında belirlenen modanın o seneki vitrinidir. Bir yerde moda neyse o modayı belirleyenlerin izleri İtalya'da mutlaka olur.

Bir modasever iseniz eğer ve Milano'yu moda haftasıda ziyaret ettiğinizde, sokaklarda yürürken kulağınızda hep o üç isim fısıldar Cavalli, Vercase ve Moschino. Milano dünyaca ünlü tasarımcıları, kadın modası ve erkek modasının değişmez adresidir.

'Paris denince akla moda gelir'
Giyim'de Moda organizasyonlarının en akla gelenleri Intercolor ve merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Moda Federasyonu'dur

'Paris denince akla moda gelir' cümlesini herkes bilir.  Fransa'nın başkenti Paris moda tutkunlarının en sık uğradığı şehirlerden biridir.. Dünya'nın en önemli moda tasarımcılarının ve moda organizasyonlarının yer aldığı Paris, modaya yön veren ve dünya modasını belirleyen şehirler arasında ilk sıralarda yer alır.

Büyük moda organizasyonlarının modacılar, sanatçılar, sosyoloji bilginleri ve daha sayabileceğimiz bir çok profesyonelle birlikte yaptıkları çalışmaların merkezidir.

Paris moda haftası, moda için en önemli vitrinlerden birtanesidir. İlkbahar/Yaz ve Sonbahar/Kış sezonları olmak üzere Paris'te giyim fuarları düzenlenir ve bu fuar tarihlerini ise Fransız Moda Federasyonu belirler.

Paris'te, her sokakta tarz sahibi kadınlarla karşılaşmak mümkündür. Modayı yakından takip eden kadınlar kıyafetlerine çok özenmese bile çok şık bir görüntü içerisinde olur.

Paris, moda denilince akla gelen ilk şehirlerden birtanesidir ve moda konusunda en çok tercih edilen şehirlerin en üst sıralarında yer almaktadır. Yapılan onlarca ankette sadece moda için bile en fazla tercih edilen moda şehirlerinden birtanesi Paristir.

 
Modanın beşiği Amerika

'Moda Haftası' geleneğinin başladığı ilk şehir olması özelliği moda konusunda New York'u başka bir yere koyuyor. Güçlü ekonomi ve etki ağına sahip olan şehir, modanın tarihinin yattığı yerlerden biridir.

Los Angeles, eğlence sektöründe dünyanın en önde gelen şehirlerinden biridir.Bunun yanında moda sektöründe de söz sahibi şehirlerden biridir.

Los Angeles'ta modanın evleri olarak tabir edilen oldukça lüks couture ve küçük lüks butiklere de ev sahipliği yapar

Amerika birçok sektörde 'Moda' oluşturduğu gibi ilk akla gelen anlamıyla moda da yön veren ülkelerin en önemlilerinden biridir.

 


MODA, NASIL YÖNLENDİRİLİYOR?


İlk olarak insanların yaşam tarzları hedef noktası olarak belirlenir ve harekete geçilir. Dünya'nın pazarlama ağının yoğun olduğu merkezlerde insanların yaşam tarzları hakkında profesyonel araştırmalar yapılır. İnsanlar en fazla neyi tüketir, ünlüler en fazla neye paralarını harcarlar, bir sonraki sezon daha fazla neler tüketilecek gibi sorulara yanıtları verildikten sonra o büyük çalışma başlar.

Bunun yanı sıra moda sektörüyle yakından alakalı olan birçok kuruluşa başvuru yapılarak fikir alışverişi yapılır.. Bunların ilk sırasında ise 'Dünya Renk Birliği' yer alır. İnsanların psikolojisine göre yapılan araştırmalarla en uygun renkler seçiliyor ve renklerden hareketle tasarımlar dizayn edilir.

Renk seçiminden sonra kumaş tercihi ön plana çıkıyor. Kumaş seçimi için en önemli kriter tabi ki mevsimdir. Modayı belirleyen ekipler uzun ve yoğun bir çalışmanın ardından yeni sezon için her alanda farklı tasarımları ortaya çıkarır. Farklı ülkelerden moda organizasyonlarıda bu çalışmaya önayak olur ve moda trendinin belirlenmesinde rol alır..

Özgür BAYRAK / A24

YORUMLAR
  Instagram fenomeni Türk kadın pilotlar
Instagram fenomeni Türk kadın pilotlar