A24.com.tr » sağlık » Diş dolgusu olan tehlikede!

Diş dolgusu olan tehlikede!

Diş dolgusu olan tehlikede!

Alzheimer, Parkinson, MS gibi sinir sistemine bağlı hastalıklara sebep olduğu söylentileriyle tartışılan diş dolgularıyla ilgili bilim insanları dikkat çekici bir araştırmaya imza attı.

ABD'deki Georgia Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre diş dolgularından dolayı maruz kalınan civa toksik yani zehirleyici olabilir ve beyin, kalp, böbrek, akciğer ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.

8'DEN FAZLAYSA DİKKAT

Toplumun büyük çoğunluğunun dişlerinde dolgu olduğunu belirten, araştırmayı yürüten Xiaozhong profesör (John) Yu "Bir diş dolgunuz varsa bunda bir sakınca olmayabilir ama eğer 8'den daha fazlaysa bu potansiyel bir risk taşıyabilir." dedi.

YENİ DOLGU TÜRLERİ ARAŞTIRILMALI

Diş dolgularında civa 150 yıldan beri kullanılıyor. Bunun nedeni ucuz ve ulaşılabilir olması. Ancak araştırmayı yapan uzmanlar artık diş dolgularındaki bu tehlikelerin göz ardı edilmemesini ve yeni başka materyaller araştırılıp, amalgam dolgu yerine başka dolgu türleri kullanılması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca piyasada amalgam olmayan, civa içermeyen dolguları da inceleyen uzmanlar bunların içinde de hormon bozucu ve kanser yapıcı olarak da bilinen bisfenol a (BPA) maddelerine rastladıklarını belirtti. 

YORUMLAR
  Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka
Ne zaman öleceğim? sorusunun cevabını veren yapay zeka