A24.com.tr » yaşam » Deprem değil savaş

Deprem değil savaş

Deprem değil savaş

PKK ve güvenlik güçlerinin çatışması sonucu Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi'ndeki tahribat, adeta 1999’daki Marmara depremini hatırlatıyor. Bazı binaların tamamen yıkılması gözlerden kaçmadı.

HAKKÂRİ’nin Yüksekova İlçesi'nde terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlar kapsamında başlatılan sokağa çıkma yasağı dünden itibaren ‘kısmi zamanlı’ olarak kaldırıldı.

Yasak 06.00-20.00 saatleri arasında uygulanmayacak. Bunun üzerine binlerce kişi, yüzlerce araçla ilçeye dönmeye başladı. İlçeye 40 kilometre mesafede bulunan Yeni Köprü Jandarma Kontrol noktası ile ilçe girişinde bulunan polis kontrol noktasında yoğunluk oluştu. Saatlerce bekleyen vatandaşlar, tek tek kimlikeri sorgulanarak ilçeye alındı.

Terör olayları nedeniyle 3 ay önce İstanbul’a gitmek zorunda kaldığını belirten Sevi Aslan uzun zaman sonra ilk kez evine gideceğini anlattı. Aslan, evlerinden uzak kalmanın acısını yaşadıklarını kaydederek, şöyle dedi: “Şu anda evime gideceğim için mutluyum. Evimden çıktığımda sadece valizimi almıştım yanıma. Aynı valizimle geri dönüyorum. İlçeden aldığım bilgilere göre evimin kapıları kırılmış, kıyafetlerimiz ateşe verilmiş ve büyük tahribat olmuş. Biz bu zulmü kabul etmiyoruz. Bundan sonra da ilçemizde yaşamaya devam edeceğiz.”

78 GÜN ARADAN SONRA

78 gün sonra ilçeye ilk girenler karşılaştıkları manzara karşısında büyük şaşkınlık ve üzüntü yaşadı. Çünkü karşılaştıkları manzara bir depremi andırıyordu. İlçe halkı, bu kadar büyük bir yıkımla karşılaşmayı beklemiyordu. Evlerini girilebilecek halde bulunlar şanslıydı. Evlerine girebilenler, devrilmiş kolonlar, yıkılmış duvarlar arasında bulabildikleri eşyasını kurtarmaya çalıştı.

TUZAKLARA KARŞI UYARI

Hakkâri Valiliği önceki gün yaptığı açıklamada, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbirin alındığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca görevlendirilen teknik ekibin ise çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Valilikten yapılan açıklamada bu süreçte evlerini bırakarak yakınlarının yanına giden vatandaşların geri döndüklerinde dikkatli olmaları da istendi. Yetkililer, vatandaşlardan şüpheli kablo, patlayıcı düzenekleri gibi materyalleri görmeleri durumunda dokunmadan güvenlik kuvvetlerine haber vermelerinin can güvenliği açısından önem arz ettiğini kaydetti.

YORUMLAR
  Dünya tarihe adlarını altın harflerle yazdıran 19 kadın
Dünya tarihe adlarını altın harflerle yazdıran 19 kadın