A24.com.tr » medya » Çocukların yeni gözdesi "Rafadan Tayfa" iddialı yapımların pabucunu dama attı

Çocukların yeni gözdesi "Rafadan Tayfa" iddialı yapımların pabucunu dama attı

Çocukların yeni gözdesi "Rafadan Tayfa" iddialı yapımların pabucunu dama attı

TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan ve 1990 yılların İstanbul'unda 4 kafadar çocuğun hikayesini anlatan Rafadan Tayfa çizgi filmi ana haber bültenler de dahil olmak üzere pek çok iddialı yapımı solladı.

A24 - ÖZEL

  Günümüzde televizyon ekranlarında kaliteli yapımları bulmak o kadar zorlaşmışken, bir de bunun çocuklar için sağlıklı olan yapımlarını bulmak ise neredeyse imkansız hale geldi. Çocukları eğlendirirken aynı zamanda öğretici ve Türk toplum yapısı hakkında bilgi verici çizgi filmlerin sayısı bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar az. 

RAFADAN TAYFA GÜN BOYU İZLENİYOR

TRT Çocuk ekranlarında en çok izlenen çizgi filmlerden biri olan 'Rafadan Tayfa' gün içerisinde "13:25" , "18:45" ve "21:40" saatlerinde ekranlara geliyor. Bu yönüyle de kaçırılan bölümlerin tekrar izlenmesi adına iyi bir fırsat sunuyor. 

REYTİNGLERDE GÖRÜLMEYEN BAŞARI

Son dönemde gündemde olan "RAFADAN TAYFA" çizgi filmi, birçok gazeteci yazar, çocuk psikoloğu ve medya okuryazarları tarafından oldukça beğenildi. Tabi gündemde olmasının en büyük nedeni ise çocukların her gün televizyonun başında "Rafadan Tayfa" seyretmesi ve buna paralel olarak reytinglerde birçok iddialı yapımı geride bırakması oldu. Günlük reyting tablolarına bakıldığında artık en üst sıralarda belli başlı dizi veya programları görmek mümkün oluyor. Ancak reyting tablosu biraz dikkatli incelendiğinde "TRT ÇOCUK" RAFADAN TAYFA" yı milyonlarca lira harcanıp reklamları yapılan bazı yapımların üzerinde görmemiz mümlün oluyor.

O YAPIMLARI DA GERİDE BIRAKIYOR

TRT'de büyük beklentilerle Ana Haber sunuculuğuna getirilen Erhan Çelik'le birlikte reytinglerde büyük bir beklenti oluşurken beklenilen sükse olmadı. Aynı şekilde sosyal medyada çok konuşulan yarışmalardan biri olan Kısmetse Olur da reytinglerde istenilen başarıyı elde edemedi ve Rafadan Tayfa'nıın gerisinde kaldı.  'RAFADAN TAYFA'nın yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere reytinglerde büyük bütçeli yapımları geride bıraktığını ve her geçen gün bu yükselişini devam ettirdiğini görebiliyoruz. 

Yukarıdaki reyting tablosu genelde görmeye alışık olduğumuz bir tablo ancak dikkat çeken tarafı ise, televizyon dünyasının "ANA KANALLARI" olarak nitelendirilen kanalların yapımlarına milyonlarca lira yatırıp yapılıp 'RAFADAN TAYFA' nın altında kalmasıdır. Bunun en büyük nedeni ise artık izleyicilerde az da olsa televizyonlar için bilinçli tüketim yapılması ve bu durumu küçük bir örneği olarak kabul edebiliriz.

 

Rafadan Tayfa, periyodik olarak bakıldığında genelde reytinglerde orta sıralarda yer alıyor ancak günümüz şartları ve ekonomik durumlar baza alındığında, milyonlarca lira yatırılıp 15. sırada yer alan bir diziden daha iyi bir konumda olduğunu söylemek mümkün.

DİĞER ÇİZGİ FİLMLERİN ÖNÜNDE

Televizyon ekranlarında iddialı yapımları geride bırakmayı başaran Rafadan Tayfa, kendi kulvarında da ön plana çıkıyor. Aynı şekilde TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan 'HEİDİ", "Akıllı Tavşan Momo"  ve "Niloya" gibi çocukların tercih etttiği diğer çizgi film yapımlarını da geride bırakmayı başarıyor.

 "RAFADAN TAYFA" BİZİ ANLATIYOR

TRT Çocuk ekranlarında yayınlanan, yapımcılığını ve yönetmenliğini İsmail Fidan yürütüyor AA muhabirine verdiği bir röportajda çizgi film ile ilgili şunları söylüyor "Yaptığımız bir araştırmada 2 yaşından 60 yaşına kadar izleyici kitlesine sahip olduğumuzu belirledik. Rafadan Tayfa'da 1990'lardan önceki çocukluğu anlatıyoruz. Çocuğun toprakla bir olduğu, komşuluk ilişkilerinin çok samimi olduğu ve sanal arkadaşlıktan ziyade arkadaşların yan yana olduğu dönemi aktarıyoruz. Yeni nesil çocukların o dönemleri anlatan bir çizgi filme alışması çok mümkün değildi. İzleyicinin çizgi filmin içinde olmasını sağlıyoruz. Birçok çocuk, karakteri ağabeyi, ablası gibi görüyor."

 Fidan, "Rafadan Tayfa"da bulunan karakterlerin gerçek hayattan esinlendiğini ve hatta kendi aile ve akrabalarından seçtiği kişileri karakterlere giydirdiğini söyledi. Türk toplum yapısını tüm yönleriyle anlatan "Rafadan Tayfa", çocukların karakterlerde babasını, annesini, dayısını veya çevresindeki herhangi birisini görmesini sağladığı için büyük bir ilgi görüyor. 

75 BÖLÜM OLDU

Yıllarca yabancı menşeyli ve ütopik konuların işlendiği, çocukların zihnine hiçbir katkısı olmayan çizgi filmlerden sonra, "Rafadan Tayfa", sokaktaki arkadaşlığı, çamurla toprakla iç içe olan ve sıcak ilişkilerin yaşandığı 90'lı yılların şanslı diyebileceğimiz çocukluk yaşantısını anlattığı için hem çocuklar hem de ebeveynler tarafından çok sevildi. Bunun en büyük kanıtlarından biri de daha önce söylediğimiz gibi reytinglerdeki başarısı ve 75 bölüm yayınlanması olarak gösterilebilir. İsmail Fidan ise konuyla alakalı olarak, "75 bölümü geride bııraktık ve çok yakında 13 yeni bölümün daha ekranlara gelecek" diyerek müjdeyi verdi.

TİYATROLARA TAŞINIYOR

Fidan, çocukların sosyal etkileşimde bulunmalarını ve  çizgi filmi evden sosyal yaşama taşımak adına 'Rafadan Tayfa'yı  tiyatrolara taşıdıklarını belirterek "Sahnemizde Türkiye'yi anlatmaya çalışıyoruz. Söz ve müzikleri benim yaptığım şarkılardan oluşuyor. Müzikler için Türkiye'nin en iyi sanatçılarına 40'ın üzerinde enstrüman çaldırdık. Büyük bir led ekranla mahalle ortamını tiyatro sahnesine getirdik. Her turnede 30 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Çocuklarımıza folklorumuzu anlatabilmek için dans gösterileri sunuyoruz. Sahne gösterilerini yaklaşık bir aydır sürdürüyoruz. 18 gösteride 20 binin üzerinde izleyiciye ulaştık. Her seans tıklım tıklım doluyor. Biz bile ayakta izlemek zorunda kalıyoruz. İzleyicilerimize ulaşmak için alışveriş merkezlerinde de insanlara ulaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Fidan, Rafadan Tayfa'yı beyaz perdede sergileyecekleri sinema filminin yüzde 80'ini tamamladıklarını sözlerine ekledi.

 "İnsanlar yer bulamadığı için üzülüyor"

Rafadan Tayfa'nın sahne gösterilerinin genel koordinatörü Nuri Sema Can da çocukların sevgilisi Rafadan Tayfa'nın çizgi filmdeki başarısını bir yıllık çalışmayla tiyatro sahnesine taşıdıklarını vurguladı.

Çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını anlatan Can, "Rafadan Tayfa sevgisine sahnede karşılık vermeye çalışıyoruz. Bir aylık turnemizde bunu yapabildiğimiz gördük. İnsanlar oyun için yer bulamadığından üzülüyor. Türkiye'nin her yerinden yoğun ilgi var. Herkese ulaşmaya çalışacağız." diye konuştu.

A24- Özgür BAYRAK

YORUMLAR
  En doğru zamanda çekilmiş birbirinden enteresan 16 resim
En doğru zamanda çekilmiş birbirinden enteresan 16 resim