A24.com.tr » sağlık » Cep telefonları parkinsonu tetikliyor

Cep telefonları parkinsonu tetikliyor

Cep telefonları parkinsonu tetikliyor

İletişim çağının olmazsa olmazı cep telefonlarıyla yeni bir tehdide dikkat çekildi. Gün içinde saatlerce elimizden düşmeyen cep telefonlarının parkinsona davetiye çıkardığı öğrenildi.

Gün boyunca elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarının ne gibi rahatsızlıklara yol açabileceğinin farkında mısınız?

Cep telefonu kullanımı günümüzde çocuklara kadar inmiş durumda. Üstelik cep telefonları gün içinde uzun saatlerce hatta gece yatağımızın baş ucunda dahi bizimle beraber.

Cep telefonu ile bu denli yakın ilişkimiz peki nelere yol açıyor?19Cep telefonları parkinson yapıyor!Halk arasında yaşlı hastalıkları olarak bilinen Parkinson ve Alzheimer hastalığı ile cep telefonu arasında ilişki saptandı.

Prof. Dr. Temel Yılmaz, Gazete Habertürk’teki köşesinde cep telefonu ile Parkinson ve Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıyı kaleme aldı. Parkinson, eskilerde 65 yaş üstü hastalığı olarak bilinirdi fakat artık yaşlı hastalığı değil. Parkinson, 40 yaş üstü popülasyonda giderek artıyor. Özellikle son yıllarda Parkinson hastalığının daha genç yaşlarda ortaya çıkması bilim insanlarını araştırmaya sevk etti.

Cep telefonları kapalı da olsa elektromanyetik dalga yayıyor, her 30 saniyede bir, baz istasyonuna sinyal gönderiyor. Telefon uykuda daha çok etkiliyor. Bu elektromanyetik dalgalarla “meningioma glioma” gibi beyin tümörleri, Alzheimer ile birlikte Parkinson oranı da artıyor. Parkinson’u tetikleyen diğer önemli neden, gelişen teknolojiyle beyin fonksiyonlarını daha az kullanır olmamız.

ARTIK HAFIZAYA GEREK DUYMUYORUZ

Artık hafızaya fazla gereksinim duymuyoruz; yol bulmak, isim hatırlamak, toplantı tarihleri için artık elimizde akıllı telefonlar var. Giderek yeni kuşaklarda beyin fonksiyonlarına daha az ihtiyaç duyulur oldu, bu da Parkinson gelişimine zemin hazırlıyor.

Parkinson ve Alzheimer hastalığından korunmak için, beyninizin daha kaliteli oksijenlenmesini sağlayacak önlemler alın, kapalı ortamda daha az oturun, fırsat buldukça açık havaya, parklara çıkın.

Uzun yürüyüşler yapın, spor yapmamak için bahanelerinizi bir kenara atın, hareketli olun.- Bulmaca çözün, kitap okuyun, film seyredin. Beyninize sürekli spor yaptırın. Beyin sporu en ihmal ettiğimiz konulardan biri.- Sebze, meyveleri bol suyla yıkayın, sirkeli suda bekletin, ilaç kalıntılarını atın.- Gıdalarınıza dikkat edin, Vegan beslenmeye ağırlık verin, sofranızda salata ve sebze eksik olmasın.

YORUMLAR
  Deniz çakır fazla alkol alınca ayakta duramadı!
Deniz çakır fazla alkol alınca ayakta duramadı!