A24.com.tr » yaşam » Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü

1992 yılında bu yana kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan bir mesaj yayınladı.

 Erdoğan'ın mesajında, " 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte atımlar atıldı. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ise bu reform sürecini üst aşamaya taşıyarak, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına almıştır" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajda Şu ifadeler yer alıyor:

" 3 AralıkDünya Engelliler Günü’nün, ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Engelli kardeşlerimiz, spor, sanat, edebiyat, sivil toplum, siyaset ve iş dünyası gibi hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla, azim ve kararlılıklarıyla hepimize örnek oluyorlar. Bize, yani devlete ve topluma düşen ise engelli insanlarımızın kendilerini ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri, eşit vatandaşlar olarak toplumda var olabilecekleri imkanları sunmaktır. Türkiye’nin son 14 yılına damgasını vuran insan merkezli yönetim anlayışının ete kemiğe büründüğü alanların başında engelli vatandaşlarımız ile ilgili yapılan düzenlemeler gelmektedir. 2005 yılında çıkarılan Engelliler Kanunu ile eğitim hizmetlerinden bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine kadar engellilerimizi ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte atımlar atıldı. 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği ise bu reform sürecini üst aşamaya taşıyarak, engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına almıştır. Ülkemiz bugün engellilerin hayat şatlarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi, geleceğe güvenle bakmaları konusunda dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaşmıştır. Buna rağmen yapılanları yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki süreçte değişen şartları ve ihtiyaçları dikkate alarak, devlet, üniversite, sivil toplum, iş dünyası ve tek tek fertler olarak el ele vermeli, engellilerimizi çok daha müreffeh bir seviyeye hep beraber taşımalıyız. Dünya Engelliler Günü’nde düzenlenen etkinliklerin engelli kardeşlerimin sorunları hususunda toplumumuzun her kesiminde hassasiyetin artmasına vesile olmasını temenni ediyor, engelli vatandaşlarımızı saygı ve muhabbetle selamlıyorum."

Adana'da ilkokul 5'inci sınıfta geçirdiği rahatsızlık sonucu 2 gözü de görme yeteneğini yitiren Türkçe öğretmeni 30 yaşındaki Buket Gülekoğlu, 'Ölümün Gölgesinde' adlı ilk romanını 3 Aralık Engelliler Günü'nde yayınladı.

3 çocuklu Fatma- Hasan Gülek çiftinin 2 kızından biri olan Buket Gülekoğlu, Öğretmen Zeynep Erdoğdu Ortaokulu 5'inci sınıf öğrencisiyken göz tansiyonu nedeniyle okula ara vermek zorunda kaldı. Hastanede tedavi gören Buket öğretmen, tedaviler sonuç vermeyince 2 gözünün de görme yetisini kaybetti. 2 yıl ara verdiği ilköğretim eğitimini daha sonra Gaziantep Görme Engelliler Okulu'nda tamamlayan Gülekoğlu, ardından da Adana İbrahim Atalı Lisesi'ni bitirdi. Girdiği üniversite sınavında Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümünü kazanan Gülekoğlu, eğitim hayatı boyunca görme engeli nedeniyle birçok zorluk yaşamasına rağmen kendi gayretiyle fakülteyi bitirdi. İlk romanı 'Ölümün Gölgesi'ndeyi yazan Gülekoğlu, 2010'da atandığı Ahmet Sapmaz Ortaokulu'nda Türkçe Öğretmeni olarak görev yapıyor.

'OKUMA-YAZMA EN BÜYÜK TUTKUM'

Küçük yaştan beri okuma ve yazmanın kendisi için çok önemli olduğunu anlatan Gülekoğlu, "Çok küçük yaştan bu yana okuyor ve yazıyordum. Bu yazdıklarımın çoğunu kaybettim. Hatta bazen attım. Bundan dolayı hiçbir zaman pişman olmadım. Çünkü onlar yazmam ve hatta kaybetmem gereken notlardı. Onların üzerine yeni notlar yazarak devam ettim. 'Ölümün Gölgesinde' yaklaşık 1 yıllık süreci içeriyor. Bu 1 yıl içerisinde yazdığım kısa notları olaylar örgüsü haline getirdim. Beraberinde tamamen ete kemiğe büründü. Zaman zaman yazdığım karakterleri yaşadım. Onlara kızdım, sevdim ama onlarla yaşamayı sevdim. Kitapta gerek aile hayatı gerek aşk hayatı karışık olan, hatta mutlu olamayan hatta mutluluğu öğrenmemiş bir kadın hayatından bahsediyor. Mutlu olmak için çabası var ancak nasıl ulaşacağını bilmiyor. Yanlış adımlar atıyor, yanlış aşklar yaşıyor ve sonunu getiriyor"dedi.

'ENGELLİ OLMAK ENGEL DEĞİL'

Engelli olmanın hiçbir şeye engel olmadığını söyleyen Gülekoğlu, "Asıl engelli olmak insanın kendisine güvenmemesidir. Asıl engel insanın kendine başaracağına dair güveni olmamasıdır. Güvenin harekete geçin gerisini merak etmeyin. Engelli olmayanlara sözüm ise; biz engelliler başarabilen ve başarmaya dair hareket eden insanlarız"diye konuştu.

Gülekoğlu, yazımını tamamladığı ancak henüz basılmayan çocuklar için yazdığı 'Bilmecelerle Türkçe', 'Hayvanlar Orkestrası', Yeryüzü masalları' kitaplarıyla ocak ayında Adana'daki kitap fuarına katılacağını sözlerine ekledi.

Çanakkale'de engellilere farkındalık pastası

Çanakkale'de bir pastane işletmecisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'ne özel, üzerinde engelli bireylerin yaşamını anlatan figürlerin yer aldığı, 50 kilo ağırlığında özel bir pasta hazırladı. Engelli konseptli pasta, Çanakkale Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde kesilerek, çocuklara ikram edildi.
Kentte pastane işleten Hasan Çoban, son yıllara butik pastacılığın ön plana çıkmasıyla birlikte, farklı konseptlerde üretime başladı. İlk olarak bu yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'nci yıldönümü nedeniyle Çanakkale Savaşları konulu bir pasta yapan işletmeci Çoban, bu kez de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için özel bir pasta hazırlattı. 120 santime 70 santim ebadında ve 50 kilo ağırlığındaki pastanın üzerindeki figürler, pasta tasarım ustası Semiha Çetin tarafından yapıldı.

Semiha Çetin, üzerinde bedensel engellilerin tekerlekli sandalye basketbol maçından, yüzme yarışından, görme engellilerin golbol maçından enstantaneleri gösteren figürlerle, yaşama tutunmuş engellilerin figürlerinin yer aldığı pastayı, 10 günde hazırladığını söyledi. Pastayı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günüyle ilgili tasarladıklarını anlatan Çetin, "Engel aslında hayatımızın her aşamasında var. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bu pastada, engellilerin hayattan kopmadıklarını anlatan tasarımlar yaptık. Çocuklarımızı mutlu etmek adına bu pastayı hazırladık" dedi.

Hasan Çoban ise pastayı Çanakkale Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi'ndeki çocuklar için hazırladıklarını söyledi. Çoban, "Çanakkale'de olmayan bir konsepti yaratmaya çalışıyoruz. Son 3 yıldır proje üzerinde çalışıyoruz. Daha önce 18 Mart'ta Zafer Bayramı ile ilgili dev bir pasta yapmıştık. Çok da ses getirdi. Şimdi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye'de ilk olduğunu düşündüğümüz bu pastayı hazırladık. Engelliler bizim için çok önemli. Engellilerin sesini duyurmak adına böyle bir farkındalık projesi yaptık" dedi.

Hazırlanan özel pasta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Çanakkale Belediyesi Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, çocuklara ikram edildi.

YORUMLAR
  Ünlü dansözün çocuk davasında şaşırtan gelişme! Oğlu, kocasından değilmiş!
Ünlü dansözün çocuk davasında şaşırtan gelişme! Oğlu, kocasından değilmiş!