A24.com.tr » dünya » BM Genel Sekreteri: Myanmar'daki savaş son bulsun

BM Genel Sekreteri: Myanmar'daki savaş son bulsun

BM Genel Sekreteri: Myanmar'daki savaş son bulsun

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'daki şiddete derhal müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

 BM’nin ocak ayında göreve gelen genel sekreteri Antonio Guterres ilk genel kurul toplantısında konuştu.

"Açıkça belirteyim: sadece mülteci kriziyle karşı karşıya değiliz, aynı zamanda bir dayanışma kriziyle de karşı karşıyayız" diyen Guterres; "Krizlerin listelendiği Suriye, Yemen, Güney Sudan ve Afganistan'daki günümüz savaşlarının kazananı yok" şeklinde konuştu.

Guterres ayrıca, Myanmar'daki Rohingya Müslümanlarına karşı şiddet de dahil çatışmalara spesifik tepkiler verilmesini destekledi. Genel Sekreter ayrıca, ülkenin hükümetinin "engellenmeyen insani yardım" sunması gerektiğini söyledi.

'MYANMAR'DAKİ ASKERİ OPERASYONLARA SON VERİLMELİ'

Guterres, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına ilişkin şunları söyledi:

"Myanmar'ın Arakan eyaletinde tırmanan mezhep çatışması karşında şoke olduk. Zulüm, ayrımcılık, radikalleşme ve şiddete varan baskı kısır döngüsü 400 binden fazla insanın ülkeden kaçmasına neden oldu bölgesel istikrarı tehlikeye attı. Myanmar'daki yetkililer askeri operasyonlara son vermeli, kesintisiz insani yardım girişine izin vermeli."

Guterres, göçmenleri ve mültecileri tek tip ve günah keçisi olarak görmenin ve siyasilerin bu tarz davranışlarla oy toplamaya çalışmasının kendisine acı verdiğini söyledi.

'GÖZÜ KAPALI SAVAŞA GİRMEMELİYİZ!'

New York’ta 72. BM Genel Kurulu’nda konuşan Guterres "Bugün nükleer silahlara yönelik endişe Soğuk Savaş'tan beri en yüksek seviyelere ulaştı ve bu soyut bir korku değil. Milyonlarca kişi Kuzey Kore'nin kışkırtıcı nükleer ve füze denemeleri nedeniyle korku içinde yaşıyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Kuzey Kore krizinin siyasi süreç üzerinden çözülmesi gerektiğini vurgulayan Guterres “Devlet adamlığı zamanı. Gözü kapalı savaşa girmemeliyiz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) de seslenen Guterres “BMGK’ya birliğini koruma çağrısı yapıyor. Yalnızca birlik olmak, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılmasının önünü açabilir. Sert açıklamalar, hayati yanlış anlaşılmalara yol açabilir. Siyasi çözüm olmalı” dedi.

YORUMLAR
  Ünlü isimlerin şaşırtıcı keşfedilme hikayeleri
Ünlü isimlerin şaşırtıcı keşfedilme hikayeleri