A24.com.tr » yaşam » Binlerce "başkanlık karşıtı" Anıtkabir'e yürüdü

Binlerce "başkanlık karşıtı" Anıtkabir'e yürüdü

Binlerce "başkanlık karşıtı" Anıtkabir'e yürüdü

Başkanlık sistemine karşı gelen binlerce Ankaralı, dün bir araya gelerek Anıtkabir'e yürüdü. Ata'nın huzuruna çıkan vatandaşlar, cumhuriyete bağlılık yemini etti.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun organize ettiği “Cumhuriyetimiz ve Parlamenter Sistem İçin Halk Buluşması” mitingi Ankara Valiliği tarafından iptal edilince sivil toplum kuruluşları Atamıza koştu.

Tandoğan Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi, Anıtkabir'e yürüdü. Sivil toplum kuruluşları adına ortak açıklamayı ADD Genel Sekreteri Öner Tanık yaptı. Tanık'tan sonra konuşan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, özetle şunları söyledi:

ASIL GERÇEK, VATANDAŞ İSTEMİYOR

Her gün yandaş basın, başkanlık sisteminin ne kadar demokratik olduğunu anlatmak isterlerken, burada toplanan halkın başkanlık sistemini istemediği ise asıl gerçektir. Bu gün bir parti başkanı, vatansever olduğundan kuşku duymadığım yapısal temelini bir kenara koyuyorum neden yaptığını kendisinin de bilmediği şekilde, hırslı şekilde başkanlık isteyen bir kişiye, partili cumhurbaşkanı olma isteği olan birine, partili cumhurbaşkanı olma için yetki vereceğini açıkladı.

“TEK ADAM, TEK PARTİ DEVLETİ…”

Başkanlığa yetki veren MHP lideri Bahçeli'nin açıklamasının ardından burada yapacağımız miting yasaklandı. Hep ‘milletim' diyen bir siyasetçinin katkısıyla, tek adam, tek parti devletinin, polis devletinin önü açılmıştır. Ama bundan sonra mücadelemizde geçmişte de olduğu gibi geri çekilmeyeceğiz. Biz burada korkmadığımızı, bu halkın korkmadığını gösteriyoruz.

Başkanlık sistemi halk için tuzaktır. Başkanlık sistemi, laik-demokratik hukuk devleti olan, kuvvetler ayrılığına dayalı Meclis sistemiyle yönetilen Türkiye Cumhuriyeti'ne tuzaktır. Tek adama dayalı Orta Çağ yönetimine ve bölünmeye yönelik bir tuzaktır. Bunu halk görüyor. Devrim cesur muhafızlar ister. Namussuzlar kadar namuslular da cesur olduğundan bu uluslararası proje başarılamayacaktır.

ÇÖLAŞAN VE ÇELİKEL, KADINLARLA BİRLİKTE ÖN SAFTA…

Tandoğan Meydanı'da başlayan yürüyüşün başını Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, ÇYDD Genel Başkanı Aysel Çelikel ve milletvekilleri çekti.

CUMHURİYETE BAĞLILIK YEMİNİ

TÜRK Bayrağı ve Atatürk posterleriyle yürüyen vatandaşlara, CHP'li vekiller eşlik etti. Binlerce kişi Anıtkabir içinde “Mustafa Kemal'in askerleriyiz”, “Tek adama hayır, başkanlığa geçit yok” sloganı atarken, Anıtkabir'in güvenliğinden sorumlu bir asker, “Burada İstiklal Marşı okuyabilirsiniz ama lütfen siyasi slogan atmayın. Atatürk siyaset üstü bir değerdir” dedi.

STK temsilcileri, “Atatürk bir değer olarak siyasidir. Siz gidin Atatürk'ü yok sayanlara uyarıda bulunun” şeklinde tepki gösterdi.  

YORUMLAR
  63 yıldır sadece kum yiyor
63 yıldır sadece kum yiyor