A24.com.tr » sağlık » Bilim insanlarına göre ilk doğan çocuklar daha zeki

Bilim insanlarına göre ilk doğan çocuklar daha zeki

Bilim insanlarına göre ilk doğan çocuklar daha zeki

Kardeşler arasındaki küçük yaştan itibaren yaşanan "hangimiz daha zeki" tartışmasına bilim dünyası açıklık getirdi.

 Yapılan araştırmalara göre ilk doğan çocuklar daha zeki. Bilim insanları diyor ki, ilk doğan çocuklar kardeşleriyle karşılaştırıldıklarında daha iyi düşünme becerilerine sahip oluyorlar. Tabii ki bunun nedeni ilk olduklarından ebeveynleri tarafından daha fazla teşvik almaları ve birlikte zaman geçirmek konusunda daha şanslı olmaları.

İLK ÇOCUKLARIN PUANLARI TAM!

Edinburgh Üniversitesi’nin 5.000 ABD’li çocuk üzerinde yaptığı araştırmada çocukların her iki yılda bir kelime dağarcıklarından, okuma ve anlamaya kadar bir dizi becerisi değerlendirilmiş. Çalışmada ayrıca aile geçmişi ve ekonomik durum gibi çevresel faktörler de hesaba katılmış. Ve ta ta taam! İlk çocuklar tüm testlerden daha yüksek puan almış.

Tabii ki bu durumun ebeveyn davranışlarıyla ilgisi büyük. Çünkü araştırmacılar bu çocuklarda potansiyelin neden daha yüksek olduğunu araştırdığında anne babaların doğum öncesi ve sonrası çocuklarıyla olan duygusal bağ kurma ve çocuklara zaman ayırma gibi faktörlerde daha aktif olduklarını saptamış.

Yani şaşırtıcı olmayan bir şekilde ebeveynler daha fazla çocuk sahibi olduklarında okuma, el işleri ve eğitim faaliyetlerinde azalma gözlenmiş. Yani çocuklar eşit derecede duygusal destek aldıkları halde büyük çocuklar düşünme becerileri konusunda daha fazla destek alıyor.

BU NEYE NEDEN OLUYOR?

Küçük yaşta öğrenme becerileri konusunda daha fazla ilgi gösterilen ilk çocuklar dolayısıyla büyüdüklerinde akademik ve mali açıdan daha iyi yerlere geliyorlar. Daha önceki araştırmalarda ilk çocukların başarı için daha fazla çaba gösterdiğini ve bu nedenle kardeşlerinden daha başarılı bireyler haline geldiklerini söylüyordu. Ancak yapılan bu araştırma herkese gösterdi ki yine olan biten her şey ebeveyn davranışına kilitleniyor.

KÜÇÜK KARDEŞLERE DE GÜZEL HABERLER VAR!

Eğer bu yazıyı okuyan küçük kardeşseniz ve içten içe inanılmaz sinirlendiyseniz sakin olun. Size güzel haberlerimiz var. Çünkü yine araştırmalar gösteriyor ki küçük kardeş olmanın da birçok avantajı var.

Mesela ortanca çocukların aile barışını korumak konusunda büyük yararları var ve küçük kardeşlerin her daim daha yaratıcı ve sosyal olduğu bir gerçek. Yani bırakın büyük kardeşiniz kariyer ve iyi mevkiler üzerinde çalışadursun. Siz yaratıcı zihniniz ve sosyalliğinizle toplumda kendinizi var etmek konusunda belki de çok da çaba harcamak zorunda kalmayacaksınız.

YORUMLAR
  Bitcoin nedir? Nasıl alınır? Blockchain nedir?
Bitcoin nedir? Nasıl alınır? Blockchain nedir?