A24.com.tr » teknoloji » Beyinlerarası iletişim ne zaman mümkün olacak

Beyinlerarası iletişim ne zaman mümkün olacak

Beyinlerarası iletişim ne zaman mümkün olacak

Hızla ilerleyen teknoloji her geçen gün yeni bir 'iletişim kanalı' daha açarken, film senaryolarından etkilenen bir çok insan beyinlerarası iletişimin ne zaman mümkün olabileceğini merak ediyor.

Mindgamers adlı film, öğrencilerin kablosuz nöral bir ağ oluşturarak insanların beyinlerini kuantum bilgisayarı üzerinden birbirine bağladığı bir dünyada geçiyor. İnsanlar motor becerilerini bir beyinden diğerine aktarabiliyor. Ancak filmde oluşturulan dünya, kitlesel zihin kontrolüne de kapıyı açıyor.

Gerçek hayatta ise, araştırmacılar beyin-bilgisayar arayüzü üzerinde çalışıyor. Örneğin bu çalışmaların en fazla fayda sağlayacağı kişiler engelliler. Bu teknolojiyle belden aşağısı felçli kişilerin yeniden yürümesi mümkün.

Tim Mullen’ın firması, insanların dijital olarak bağlanabileceği bir bulut platformu yaratmaya çalışıyor. Amaç, insanların bu platform üzerinden Internet bağlantılı herhangi bir cihazla iletişime geçmesini sağlamak.

BEYİNLERARASI İLETİŞİM 'TELEPATİ' İLE MÜMKÜN OLABİLECEK

Mullen, gelecekte telepatinin yani beyinden beyne iletişimin de mümkün olabileceğini söylüyor ve şunları ekliyor: "İnsanlar üzerinde yaptığımız ilk deneylerse, önümüzdeki yıllarda insanlar arasında beyinden beyne iletişimi gerçekleştirebileceğimizi kanıtladı.”

MindGamers filminin senaristi ve yapımcısı Joanne Reay, beyinlerin kitlesel olarak bulut platformuna bağlanmasının, insan davranışlarını değiştiren faydalı bir gelişme olacağını söylüyor.

Ancak pek çok uzmana göre bu gelişmenin karanlık bir tarafı da var.

Güney California Üniversitesi’nden Todd Richmond, gelişme aşamasındaki zararlı teknolojiler üzerinde çalışıyor.

Richmond, bilim dünyasının bazı inovasyonları yapması halinde Internet korsanlığı ve diğer suçların artacağı uyarısını yapıyor.

Uzmanın yaptığı bir diğer uyarı da günümüzdeki inovasyonların büyük bir kısmının ticari sektör tarafından yönlendirilmesi. Çünkü uzmana göre, ticaret karlılığa; tüketiciyi heyecanlandıran ve satılması kolay ürünlere odaklanıyor. Firmalar için, ürünün ahlaki ve etik yankıları tasarım sürecinin bir parçası olarak değerlendirilmiyor.

Öte yandan Tim Mullen'a göre teknolojiyi faydalı şeyler için kullanma sorumluluğu topluma ait.

MindGamers filminde, yapımcılar teknolojinin izleyebileceği olası yönlerden sadece birini gösteriyor. Bulut teknolojisinin yardımıyla yapılacak ve 1000 kişinin filmi bilişsel başlıklarla izleyeceği bir deney sayesinde, bilim adamları çok yakında izleyicinin MindGamers filmine nasıl tepki verdiğini görebilecek. 

YORUMLAR
  Nobel ödüllü kadınlar
Nobel ödüllü kadınlar