A24.com.tr » dünya » Barzani'den yeni referandum açıklaması

Barzani'den yeni referandum açıklaması

Barzani'den yeni referandum açıklaması

IKBY lideri Mesut Barzani, önümüzdeki hafta başında yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi yönünde gelen talepleri reddetti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, tüm dünyada tartışma yaratan bağımsız Kürt devleti referandumuna ilişkin yeni açıklamalar yaptı. İşte Barzani'nin sözleri:

"Bağdat'la tüm tarafların iradesiyle birlikte yaşamaya çalıştık. Ne yasa bıraktılar ne de ortaklık. 4 bin 500 köyümüzü yerle yeksan ettiler.

12 bin Feyli Kürt'ünü ve 8 bin Barzani'yi katlettiler.Bütçenin kesilmesi de bir başka infial idi. Bağdat'ın denetiminden geçmeden peşmergeye tek fişek gelmedi. Referandum kararından önce Bağdat'a 'Bunu ciddiye alın' dedik. Bu karar tarihi ve cesurca bir karardı. Referandum kararından önce kimse gelip 'başka bir çözüm var mı' diye sormadı.

Uluslararası toplum ve Bağdat'ın tavrı önce ılımlıydı ama şimdi ise değişti. Referandumun ertelenmesine yönelik baskılar artarak devam etti.

Kendimi halkıma mahçup edecek biri değilim. Demokratik ve barışçıl yollarla halkımızın görüşünü almak istiyoruz. Bir halk 'Bağımsız olmak istiyorum' diyorsa, bunda ne günah var? Ne referandum sınırları çizer ne de sınırları tartışmaya açarız.

IŞİD teröristlerine karşı koalisyon ve Irak güçleri ile işbirliğimiz devam edecek. Dünyanın neresinde bir devletin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı görülmüştür? Peşmergenin elindeki silahlarla dünyadaki hangi güç bu savaşı verebilirdi? Koalisyona teşekkür ediyoruz ama biz de kanımızı döktük. 25 Eylül'de sandıklara gidin. Neden bize karşı tehdit dili kullanıyorsunuz?"

YORUMLAR
  Uluslararası Adana Film Festivali'ne damga vuran el sıkmama olayına Meltem Cumbul'dan açıklama geldi!
Uluslararası Adana Film Festivali'ne damga vuran el sıkmama olayına Meltem Cumbul'dan açıklama geldi!