A24.com.tr » yaşam » Ankara'da "Kozmik Oda" operasyonu

Ankara'da "Kozmik Oda" operasyonu

Ankara'da "Kozmik Oda" operasyonu

Ankara merkezli "Kozmik Oda" operasyonunda 23 kişi gözaltına alındı, 45 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı.Genelkurmay eski Adli Müşaviri Muharrem Köse soruşturmada 1 numaralı şüpheli konumunda.

2011 yılında Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla süreç başlatılmıştı. Genelkurmay'ın tüm itirazlarına karşın yaklaşık 1 ay süreyle 'Kozmik Oda' olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapılmıştı. CD, Harddisk ve dosyalardan oluşan çok sayıda gizli belgenin dışarı çıkarıldığı belirlenmişti.

Bugün 'Kozmik Oda'daki aramaya ilişkin düğmeye basıldı, toplam 45 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı çıkan isimler arasında 'Kozmik Oda'da arama yapan hakim Kadir Kayan da var. 

1 NUMARALI ŞÜPHELİ

Soruşturmanın 1 numaralı şüphelisi Genelkurmay Başkanlığı eski Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse. Köse darbe girişiminin planlayıcılarından olmakla suçlanıyordu. Köse, 15 Temmuz sonrası mahkemece tutuklanmıştı.

NE OLMUŞTU?

2009 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı "Bülent Arınç'a suikast" iddiasıyla başlatılan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı "Kozmik Oda" araması yapılmıştı. Soruşturma kapsamında FETÖ'nün amaçları doğrultusunda Ankara 11. Ağır Ceza kararı 20 Ocak 2010'a kadar Kozmik Oda'da arama yapıldı ve devletin gizli bilgilerini içeren tam 1,5 terabayt boyutundaki pek çok gizli belgeye el konuldu.

HSYK Teftiş Kurulu'nca hazırlanan 11 Mayıs 2016 tarihli raporda Kozmik Oda aramasının devletin sırlarını casusluk maksadıyla ele geçirme amacına yönelik bir kumpas olduğu ayrıntılarıyla anlatılmıştı. 467 sayfalık Kozmik Oda raporunda aralarında soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili'nin de bulunduğu savcı ve hakimler hakkında iki ayrı suçtan ikişer kez meslekten ihraç talebinde bulunuldu. 

NEDEN ÖNEMLİ?

Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki (STK) mühürlü kozmik odaların kapısı yüz ve parmak izi tanıyan, 17 haneli şifrelerle açılıyor.

Çok sınırlı sayıda personelin girmek için yetkili olduğu odalarda, olası bir savaşta devlet büyüklerinden iş adamlarına kadar ülke için önemli olan isimlerin nasıl ve nerede korunacağına dair detaylı planlar yer alıyor.

STK olası bir savaşta korunacak isimlerin nerelerde saklanacağı, nasıl iletişim kurulacağı, yiyecek ve içecek ihtiyacının nasıl karşılanacağı, hangi güzergâhlardan geçiş yapacağı detaylı bir şekilde planlanıyor. Bu çalışmalar, değişen şartlara göre sürekli olarak güncelleniyor.

YORUMLAR
  Melekler'den Sevgililer Günü tavsiyeleri
Melekler'den Sevgililer Günü tavsiyeleri