A24.com.tr » dünya » Almanya iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta diyanet

Almanya iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta diyanet

Almanya iftar ve sahur vakti ne zaman kaçta diyanet

11 ayın sultanı mübarek ramazan ayı geldi çattı. Türkiye'de olduğu gibi Almanya'daki gurbetçiler de niyet edip oruçlarını tutmaya başladı. Peki Almanya iftar ve sahur saatleri nedir? İşte detaylar...

 Almanya, Ramazan ayında milyonlarca müslümanın oruç ibadetiyle birlikte şenlenecek. Almanya'da Türkiye'den farklı olarak iftar ve sahur vakitleri değişiklil göstermektedir. Peki Almanya ve Almanya'nın illerinde iftar ve sahur ezanı saat kaçta okunuyor merak konusu haline geldi.

Bu gece, sahur ile başlayacak olan Ramazan ayı için Almanya sahur saatleri, imsak vakitleri ve iftar saatleri kaça belirlendi?

2018 Almanya Ramazan İmsakiyesi Diyanet İşleri tarafından duyuruldu ve merakla beklenen Almanya Ramazan İmsakiyesi de Diyanet tarafından açıklandı.

Almanya'nın ilk sahur saati 01:24 olarak belirlendi.

İmsak: Sahur vakti, oruç tutacaklar için son yeme içme saatidir.
Sahur kaçta biter: Sahur vakti imsak ile biter. Takvimimizdeki imsak vakti girdiği an oruç tutmak için yeme içmeyi kesmelisiniz.
Diyanet Takvimindeki İmsak Farkı : Diyanet imsak için 18 dereceyi esas almaktadır. Fazilet takvimi ise 19 dereceyi esas alıyor. Mısır, malezya gibi sunni islam ülkeleri çoğunlukla 19 ya da 19,5 dereceyi esas almaktadır. Diyanet 1983 yılından sonra 19'dan 18 dereceye düşürmüştür!
İftar vakti: Akşam ezanı okunması ile oruçlarinizi açabilir. yiyip içebilirsiniz. İftar vakti akşam ezanı saati ile aynıdır..

ALMANYA'DA TOPLU İFTAR ŞÖLENLERİ

Almanya Ramazan İmsakiyesini ve Türkiye’nin tüm illerinde Ramazan boyunca iftar, sahur ve imsak vakitleri saat kaçta, gözatabilirsiniz....

Avrupa'nın en yoğun Müslüman nüfusa sahip ülkelerinden Almanya'da ramazan ayında toplu iftar verilen camiler yoğun ilgi görüyor.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi, Köln'de her gün ortalama bin 200 kişi için iftar veriyor.

Köln'deki iftarda özellikle çok sayıda Suriyeli mülteci ve çocuklu ailenin bulunduğu dikkati çekiyor.

DİTİB iftar sorumlusu Ekrem Ceşen, 1985'ten bu yana iftar hizmeti verdiklerini, kapılarının Müslümanlara, diğer din mensuplarına, mültecilere ve sokakta yaşayan Almanlara kadar herkese açık olduğunu ifade etti. "Bu kapıdan kim gelirse misafirimizdir." diyen Ceşen, "Kimseye bir şey sormuyoruz, davetiyemiz yoktur. Herkes bu feyiz ve bereket ayındaki iftar sofralarımızdan istifade ediyor." şeklinde konuştu.

İftara katılanların yüzde 70'ini yabancı devletlerden gelen ve burada yaşayan Müslümanların oluşturduğunu kaydeden Ceşen, bu atmosferi yaşamak isteyen herkesi iftar sofralarına davet etti.

ALMANYA’DA RAMAZAN ETKİNLİKLERİ – RAMAZAN ÇADIRLARI
Almanya’daki gurbetçi vatandaşlar için Dortmund’ta Festiramazan isimli bir ramazan etkinliği yer alıyor. Anadolu’daki yöresel lezzetler, halk oyunları ve orta oyunlar Dortmund’taki etkinlik alanında da gösteriliyor. Aynı anda binlerce insanin iftar yapabileceği festival ve fuar alanında, çay bahçesi, mescit ve çocuklar için lunapark bulunuyor.

İFTAR SIRASINDA OKUNABİLECEK DUALAR
İki cihan selveri Peygamber Efendimiz (s a v )bir hadis- i'nde şöyle buyurmuştur:“ Üç kimsenin duası reddolunmaz” iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası, Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve” izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim” diye yemin eder.''

İFTAR SAATİNDE OKUNABİLECEK DUALAR
Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema” ahhertü. “

Anlamı:

“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''

Peygamber Efendimizin İftar Duası

Muaz ibni Zühre Radiyallahu Anh: Beyan ediyor: Bana bildirildi ki, Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem İftar ettiği zaman şu duayı okurdu....

“Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü.”

(Ey Allah’ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)

( Ebu Davud, Savm: 22)

Mervan ibni Salim, ibni ömer Radiyallahu Anhümadan naklediyor:

Sallallahu Aleyhi Vesellem Resulullah Efendimiz, orucunu açınca şöyle derdi.

“Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallahTealaya sevap kesinleşti.” Cenabı Allah bütün dualarımızı kabul etsin.

Ayrıca yıllardır radyo ve televizyonlardan dinlediğimiz iftar duası:

Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, Sana inandım, Sana güvendim, Senin rızkınla orucumu açtım, hamdolsun verdiğin nimetlere, sağlık ve afiyete.

Ey bağışlaması bol Rabb’im! Beni, ailemi, milletimi, devletimi, ve bütün inananları koru, rahmetini ve yardımını esirgeme üzerimizden, bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver, Senin her şeye gücün yeter. Amin.

RAMAZAN'DA SAHURDA NE YEMELİ? HANGİ YİYECEK TOK TUTAR?
Canan Karatay’a göre; Karpuz yemeyin!

Karpuzun lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır" şeklinde bir açıklama getiriyor.

Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor.

"Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir."

Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez."

Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olması tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.

ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
Tüm ibadetlerde olduğu gibi ibadetin temel şartı niyet etmektir. Ne orucu tutarsanız tutun niyet edilmesi gerekir. Niyet etmeden gün içerisinde hiçbir şey yenmemesi durumunda yanı orucun niyet dışındaki tüm şartlarının yerine getirildiği durumlarda bile oruç niyet edilmediği taktirde sahih olmaz. Oruca niyet edilirken dil ile söylemeden kalben yapılan niyet de geçerli olmaktadır. Kalben niyet edilirken dille tasdik etmek menduptur.
"Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir. Herhangi bir oruç için niyet ederken gün belirlemeden yani "Bugünkü orucu tutmaya" derken bugün kelimesini kullanmadan edilen niyetlerde caizdir. Ramazan ayı içerisinde farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun zamanında başka oruç tutulmaz. İslam alimlerinin görüşlerine göre Ramazan ayının 30 günlük orucuna bir seferde niyet edilmez. Her oruç için ayrı niyet edilmelidir.

ORUCA NE ZAMAN NİYET EDİLİR?
Akşam güneş battıktan sonra başlayıp orucun tutulacağı gün zeval vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar; Ramazan oruçları, Nafile oruçlar, Adak oruçları.. Bu oruçlara zeval vaktine kadar niyet edilir fakat zeval vaktine kadar orucu bozan durumlardan kaçınılmış olması zorunluluğu vardır. İmsaktan sonra oruçluymuş gibi orucu bozacak durumlardan kaçınılırsa zeval vaktine kadar niyet etmek caiz olur. İmsak vakti girmeden önce niyet edilmesi gereken oruçlar ise, kaza oruçları ve kefaret oruçlarıdır.. Nafile oruca başlandıktan sonra bozulan oruçlar da bu gruba girer. Oruca niyet etmenin en efdal olan zamanı imsak vaktinden hemen öncedir. Çünkü sahura kalkıp sahur sevabı aldıktan sonra Sabah namazını bekleyerek son anda oruca niyetlenip ardından sabah namazını kılmak en doğru davranıştır. Fakat sahura kalkamama ihtimali varsa akşam namazından sonra herhangi bir saatte oruç için niyet edilmesinde bir sakınca yoktur.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılınışı: (Dört Rekatta Bir Selam Verilerek Teravihin Cemaatle Kılınışı)
- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.

- Namaz kıldıracak imam: "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp ellerini bağlar.

- İmam'ın arkasında kılan cemaat da "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" diyerek niyet eder ve imamın tekbirinden sonra "Allahü Ekber" diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

- Bundan sonra imam ve cemaat gizlice "Sübhâneke"yi okur. Sübhaneke'nin okunması bitince, (Cemaat ayakta başka bir şey okumaz) imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan Fatiha ve bir sûre okur. Cemaatle birlikte rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.

- Burada imam gizlice Besmele'yi, açıktan fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secdeleri yapar ve otururlar. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okur ve üçüncü rekata kalkarlar.

- Üçüncü rekatın başında hem imam, hem de cemaat gizilce Sübhaneke'yi okur. Sonra imam gizlice Eûzü-Besmele, açıktan fatiha ve bir sure okur. Sonra rükû ve secdeleri yaparak dördüncü rekata kalkarlar.

- İmam gizlice Besmele'yi, açıktan da fatiha ve bir sure okuyarak yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.

- Bu son oturuşta da imam ve cemaat "Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli" okuduktan sonra selâm verirler. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.

- Sonra da cemaatle vitir namazı kılınır.

YORUMLAR
  Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosu belli oldu (Dizide kim kimdir?)
Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosu belli oldu (Dizide kim kimdir?)